kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
İKİ YIL ÖNCE DE SÖYLEDİ.... Sarkozy’nin canlı yayındaki düelloda gündeme getirdiği görüşlerini iki yıl önce de açıkladığı belirlendi. Sarkozy, Türkiye’nin Asya’nın bir parçası olduğunu savunuyor ve AB üyeliğine karşı çıkıyor.

"Kapadokya köylüsü İslamcı olur" teorisi nereden geliyor?

BELKIS KILIÇKAYA PARİS
"Türkiye AB'ye girerse, Kapadokya köylüleri İslamcı olur" diyen Sarkozy'nin bu örneği vermesinin başlıca nedeni, Kapadokya'nın Fransızlarca çok iyi bilinmesi..
Fransa'da, Cumhurbaşkanlığı'nın favorisi Sarkozy'nin, rakibi Segolene Royal ile katıldığı televizyon programında sarf ettiği, "Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne alırsak, Kapadokya'daki insanları radikal İslam'a yöneltmiş oluruz" sözleri akıllara iki soru getirdi: Neden Kapadokya'yı örnek gösterdi ve bu sözlerle ne demek istedi? Genel değerlendirme, Sarkozy'nin bu sözlerinin, Euro'nun dolar karşısındaki durumuna ilişkin sarf ettikleri benzeri 'sloganlardan' farksız olduğu yönünde.

AB'YE UYAMAZLAR
Yıllar önce Türkiye'ye gelen ve Kapodakya'yı ziyaret eden UMP lideri Nicolas Sarkozy'nin, Kapadokya'yı örnek vermesinin nedeni, buranın Fransızların Türkiye'de en iyi bildiği ve en sık ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor olması. Bu sözlerle anlatmak istediği ise, Türkiye'nin AB üyeliği gerçekleştiği takdirde sürekli turistlerle ilişki içinde olan Kapadokya köylülerinin bile, AB içindeki şartlara uyum sağlayamadığı için zaman içinde radikal İslam'a kayacağı şeklindeki tezi. Eski Fransa Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing'in, Türklerin milli ve bilhassa asker kimliklerinin çok güçlü olması nedeniyle, AB'ye üye olmayı istemeyecekleri ve böyle bir üyelik söz konusu olursa "baş kaldıracakları" yönündeki sözleri de, Sarkozy'ye dayanak noktası oluşturuyor. 'ABD

YANLISI' ELEŞTİRİSİ...
Türkiye'nin, Avrupa'da değil Asya'da olduğunu, bunun için de olası üyeliğine itiraz ettiğini söyleyen Sarkozy, tıpkı Royal gibi dış politika konusunda görüş sahibi biri değil. Sarkozy'nin dış politikası hakkında bilinen en somut olan şey, Amerikan yanlısı olması. Ancak, UMP lideri ne zaman Amerikan yanlısı olmakla suçlansa, Amerikalıların Türkiye'nin üyeliğini desteklediğini ama kendisinin karşı çıktığını vurgulayarak Fransızlara "Amerikancı" olmadığını ispatlamaya çalışıyor.
Haberin fotoğrafları