kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Oyuncakların, çocuğun yaşına uygun olmasına özen gösterilmeli.

Oyuncak deyip geçmeyin

Neslihan Tunç
Çocuğunuza oyuncak alacaksınız. Peki oyuncak alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ya da bu konuda bir uzman görüşüne başvurmayı hiç düşündünüz mü? İşte oyuncak konusunda dikkat edilecekler..
Bir çocuğu en çok mutlu edebilecek hediye, oyuncaktır şüphesiz. Çocuklarımız için çeşitli oyuncaklar seçiyor ancak onun için uygun olup olmadığını pek de bilmiyoruz. Oysa uzmanlar bu konuda özenli davranılması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Şenli, oyunun çocukların eğlenirken öğrenmesini sağlayan, zihinsel kapasitesini geliştiren bir faaliyet olduğunu ve oyuncak seçerken çok dikkatli davranılması gerektiğini söylüyor: "Oyun, bir çocuğun en önemli işidir. Yetişkin için iş, para ne anlam taşıyorsa; çocuk için de oyun aynı anlamı taşır. Oyun asla büyükleri rahatsız etmeden bir köşede çocuğun oyalandığı nafile bir faaliyet olarak görülmemeli. Çünkü çocuk oyun aracılığıyla fiziksel ve zihinsel olarak gelişirken, deneme yanılma yoluyla da bir şeyler başarmanın hazzını yaşar." Oyunun vazgeçilmez aktörlerinden biri elbette oyuncaklar. "Peki oyuncak nedir?" sorusuna ise Dr. Salih Şenli şöyle yanıt veriyor: "Oyuncak; oyun çağındaki çocukların oyunlarında kullanılmak üzere tasarlanmış her türlü araç ve gereçlerdir. İyi bir oyuncağın en önemli özelliği, yaratıcılığı geliştirmesidir. Oyuncakları çocukların çevreye uyumunu kolaylaştıran bir araç olarak da görmek mümkün."

GELİŞİMİNİ DESTEKLEMELİ
Oyun ve oyuncak bu kadar önemli olduğuna göre, oyuncak seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar da var. Dr. Şenli bunları şöyle sıralıyor:

* Oyuncak çocuğun yaşına, gelişimine, gereksinimlerine uygun ve kullanışlı olmalı.

* Çocuk, oyuncağı rahatlıkla tutabilmeli. Seçilen oyuncağın çocuğun el becerilerini, yaratıcılığını, düşünce, hafıza ve hayal gücünü destekleyici olmasına dikkat edilmeli.

* Oyuncak sağlam olmalı, kolayca temizlenebilmeli.

* Satın alırken, oyuncağın üreticisinin adını ya da markasını taşıyıp taşımadığı kontrol edilmeli. Yumuşak hayvan ve bebeklerin yıkanır olmasına; gözler, burun, düğme ve diğer ayrıntıların kopmayacak şekilde dikilmiş veya yapıştırılmış olmasına dikkat edilmeli.

* Seçerken çocuğun boğazından geçemeyecek kadar büyük olan oyuncaklar tercih edilmeli. Oyuncakların çıkıntılı kısımları veya yapıştırılmış parçaları olmamalı.

* İnce, çabuk kırılır plastikten yapılmış oyuncaklar alınmamalı. Üç yaşından küçük çocukların oyuncakları çok sert maddeden yapılmış olmalı. Oyuncağın dikiş yerlerinin sökülüp sökülmediği çekiştirilerek kontrol edilmeli.

* Uzun ipli, kordonlu, kurdeleli oyuncaklar da küçük çocuklar için tehlike oluşturabilir. Pilli oyuncaklarda da pilin koyulduğu yerin vidalı, emniyetli olmasına dikkat edilmeli.