kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesindeki köpekler, Prof. Doğan’dan soruluyor.

Ameliyattan çıkıp köpeklerine koşuyor

NESLİHAN TUNÇ
Evinde 30 kedisi, çalıştığı hastanenin bahçesinde 10 köpeği, odasında da iki kuşu var. Hayvanlara aşırı düşkün olan Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan'ın arabasının bagajı da kedi köpek mamasıyla dolu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ameliyattan çıkıp köpeklerine koşuyor
Hani her mahallenin bir kedici teyzesi vardır ya... Hem evindeki 30 kedisini hem de mahallenin bütün sokak kedilerini besler, hepsiyle tek tek ilgilenir. Bu son derece alışıldık bir karakterdir. Ancak sokak kedileri ve köpekleriyle ilgilenen sıra dışı portreler de çıkıyor karşımıza kimi zaman. İşte Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, bu kalıpların dışındaki hayvanseverlerden. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği şefi olarak görev yapan Prof. Dr. Doğan Türkiye'nin önde gelen göz uzmanları arasında yer alıyor. Daha çok yaptığı başarılı tedaviler ve ameliyatlarla adından söz ettiren Doğan'ın pek bilinmeyen özelliği hayvanseverliği. Hastanedeki odasını kuşlarıyla paylaşan Doğan, hastanenin bahçesini de küçük bir barınağa çevirmiş. Bahçede bakıp beslediği köpeklerin sayısı 8-10 arasında değişiyor. Doğan'ın evi de farklı değil. Yeniköy'deki evinde ilgilendiği 30 kedisinin olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, hayvan sevgisinin çocukluk yıllarına dayandığını söylüyor. Artvin'de doğup büyüyen Doğan, oradaki evlerinin bahçesinde hep köpeklerle iç içe yaşamış. Ancak okumak için büyük şehre gelince hayvanlarla olan yakınlığı da sekteye uğramış. Apartman dairesi koşulları ve derslerinin yoğunluğu gibi nedenlerle bir süre hayvanlardan uzak kalmış. Sadece yaz tatillerinde memleketine gittiğinde yine köpeklerle ve kuzularla vakit geçirmiş. Aynı zamanda bir vejetaryen olan Doğan, 20 yıldır ağzına et sürmüyor, "Bir gün et yememeye karar verdim. Canlı bir varlık, siz bunu kesip yiyorsunuz. Hayvanlar sadece konuşamıyor. Yaklaşık 20 senedir et yemiyorum. Kurban da keserdim, uzun süredir kesmiyorum. Onun parasını yardıma muhtaç olanlara dağıtıyorum."

TEPKİLERE ALDIRMIYOR
Yıllar sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşen göz doktoru, kızının muayenehanesine getirdiği küçücük bir kedi yavrusuyla birlikte, yeniden hayvanlara olan sevgisinin alevlendiğini söylüyor: "O küçük kediyi inanılmaz sevdik. Sonra bir kedi daha ve bir kedi daha katıldı ailemize. Sonra baktık apartman dairesine sığamıyoruz, Yeniköy'de bir sitede müstakil bir ev bulduk. Orada site içinde dolaşan birçok sahipli sahipsiz kedi vardı. Dolayısıyla bizim kedilerin sayısı giderek arttı. Şu anda 30'a yakın kedi var baktığım. Kalorifer dairesindeler, oradan bahçeye çıkıp giriyorlar. Evin içinde üç kedi var." Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesinde de Ömer Kamil Doğan'ın sorumluluğunda birçok köpek var. 18 yıldır görev yaptığı hastanenin bahçesinde köpek bakmanın çok kolay olduğunu söylüyor, "Yemek artıklarını onlara veriyoruz. Hepsini ameliyat ettirdim, aşılarını yaptırdım. Sabah gelince mamalarını, sularını koyuyorum. Hafta sonları sadece onlar için geliyorum." Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan'ın hayvan sevgisi sadece hastane ve evle de sınırlı değil. Arabasının bagajında sürekli kedi köpek maması ve süt bulunduruyor. Her gün kat ettiği Kartal-Yeniköy hattında yolda defalarca durup, aç, susuz hayvanların karnını doyuruyor. Hayvanlarla olan bu diyaloğu sonucunda geri dönüşümler aldığını söyleyen Doğan, "Kimi zaman ciddi tehlikeler atlatıyorum. Bana öyle geliyor ki galiba onların duasını alıyorum... Hayvanlar öyle şeyler yapıyor ki, beni sürekli şaşırtıyorlar. Örneğin ilk başta birbirleriyle kavga eden kediler, bir hafta sonra bir bakıyorum birbirlerine sokulmuş uyuyorlar. İnsanlar bunu yapamıyor. İnsanları tanıdıkça hayvanları daha çok sever oldum. Hayvanların duygu ve düşünceleri var ama hiçbir kötü niyetleri yok. Tek bekledikleri sevgi."