kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Nefesler tutuldu gözler Dolmabahçe'de

Yeni Haber
Şampiyonluk mücadelesi veren ezeli rakipler Beşiktaş ile Fenerbahçe, Fortis Türkiye Kupası'ndan sonra kozlarını bu kez de Turkcell Süper Lig'de paylaşacak. BJK İnönü Stadı'nda saat 21.00'de başlayacak maçı hakem Fırat Aydınus yönetecek.

Derbi maçta hakem gözlemcisi olarak Metin Aydoğan ve Mustafa Arslan, federasyon temsilcisi olarak da Metin Demir ve Resul Günak görevli olacak. Beşiktaş ile Fenerbahçeli futbolcular, şampiyonluk yarışını önemli ölçüde etkileyecek derbi maçın hazırlıklarını bu akşam basına kapalı yapacakları idmanlarla tamamlayacak ve kampta maç saatini beklemeye başlayacak.

BEŞİKTAŞ LİDERLİK PEŞİNDE

Derbi maçın ev sahibi Beşiktaş, Fenerbahçe'yi yenerek, sezonun tamamlanmasına 3 maç kala liderlik koltuğuna oturmak amacında.Yarınki derbi öncesi lider Fenerbahçe'nin 2 puan gerisinde bulunan siyah-beyazlılar, BJK İnönü Stadı'ndaki son 13 maçlık resmi karşılaşmalarda kazanma geleneğini sürdürürse, tam 110 hafta sonra lig liderliğine yükselecek.Derbide yaklaşık 30 bin taraftarının büyük desteğini arkasına alacak olan Beşiktaş, Fortis Türkiye Kupası'ndan elediği ezeli rakibini yendiği takdirde, aynı zamanda Fenerbahçe'ye ikili averajda da üstünlük kuracak. Kadıköy'de sezonun ilk yarısında yapılan maç 0-0 sona ermişti.

Ligin 24 ile en az gol yiyen ve 37 ile iç sahada en çok puan toplayan takımı olan siyah-beyazlılarda derbi maç öncesinde cezalı oyuncu bulunmazken, sakatlığı geçen Serdar'ın büyük olasılıkla Fenerbahçe'ye karşı oynaması bekleniyor.Sakatlığı geçen, ancak idman eksiği bulunan Koray hakkındaki kararı ise teknik heyet verecek.

FENERBAHÇE AVANTAJ ARIYOR

Ligin kaderini büyük ölçüde belirleyecek derbiye Fenerbahçe, Beşiktaş'ın 2 puan önünde lider başlayacak.

Son haftalarda ligdeki sürpriz puan kayıplarının yanı sıra Fortis Türkiye Kupası'ndan da ezeli rakibi Beşiktaş'a elenerek taraftarlarını üzen sarı-lacivertliler, Dolmabahçe'den galip ayrılarak, kuruluşunun 100. yılında şampiyonluk yolunda önemli bir avantaj elde etmek amacında.

Ligin 57 ile en çok gol atan ve deplasmanda 26 ile en çok puan toplayan takımı olan Fenerbahçe, derbiyi kazanması durumunda sezonun bitimine 3 hafta kala en yakın takipçisi Beşiktaş ile arasındaki puan farkını 5'e yükseltip, aynı zamanda ikili averajda da ezeli rakibine üstünlük kuracak.

Dev maçta Fenerbahçe'de cezalı Aurelio forma giyemeyecek. Sakatlığı nedeniyle son maçlarda oynayamayan Appiah'ın ise büyük olasılıkla forma giymesi bekleniyor.

GALATASARAY BEKLEMEDE

Beşiktaş ile Fenerbahçe arasındaki derbi maç, haftaya üçüncü sırada girecek olan Galatasaray'ı da yakından ilgilendiriyor.

Lider Fenerbahçe'nin 6, ikinci sıradaki Beşiktaş'ın ise 4 puan gerisinde bulunan sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe ile olan maçını da hesaba katarak, derbiden çıkacak sonucu merakla bekliyor.

MUHTEMEL KADROLAR

Ezeli rakiplerin derbi maça şu kadrolarla çıkması bekleniyor:

Beşiktaş: Runje, Mustafa, İbrahim Toraman, Gökhan Zan, Baki, Burak (Koray), Serdar, Delgado, İbrahim Üzülmez, Ricardinho, Nobre.

Fenerbahçe: Serdar, Önder, Lugano, Edu, Ümit, Tuncay, Deniz, Appiah, Tümer, Alex, Kezman.

EZELİ REKABETTE 317'NCİ RANDEVU

Ezeli rakipler Beşiktaş ile Fenerbahçe, yarın yapacakları ve şampiyonluk yarışını önemli ölçüde etkileyecek lig maçıyla birlikte 317. kez karşı karşıya gelmiş olacak.

İki ekip arasında 28 Kasım 1924'de, Fenerbahçe'nin 4-0 galibiyetiyle başlayan 83 yıllık ezeli rekabette Beşiktaş'ın galibiyet sayısında üstünlüğü bulunuyor.

Bugüne dek yapılan 316 maçta Beşiktaş 118, Fenerbahçe ise 114 galibiyet alırken, 84 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Ezeli rekabette Fenerbahçe'nin toplam 425 golüne, Beşiktaş 400 golle karşılık verdi.

LİGDE ''DALYA'' MAÇI

1959 yılından bu yana düzenlenen lig maçlarında ise taraflar bugüne dek 99 kez karşılaştı. Yarınki dev maç, ezeli rakiplerin aynı zamanda ligdeki 100. sınavı olacak.

Ligde geride kalan maçlarda, genelde olduğu gibi, galibiyet sayısında Beşiktaş'ın üstünlüğü bulunuyor.
''Kara Kartallar''ın 34 galibiyetine karşı, ''Sarı Kanaryalar'' 32 kez sahadan galibiyetle ayrılırken, ezeli rakipler 33 kez de eşitliği bozamadılar.Siyah-beyazlıların ligdeki toplam 107 golüne, sarı-lacivertliler 96 golle karşılık verdi.

BU SEZON 4. KEZ KARŞILAŞACAKLAR

Beşiktaş ile Fenerbahçe, yarınki maçta bu sezon 4. kez karşı karşıya gelecek.
İki takım arasında sezonun ilk yarısında Kadıköy'de yapılan lig maçı 0-0 berabere biterken, ezeli rakipler Fortis Türkiye Kupası'nda yarı finalde eşleşti.BJK İnönü Stadı'ndaki ilk maçı 1-0 kazanan Beşiktaş, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki rövanş maçında uzatma dakikalarında bulduğu golle skoru 1-1'e getirip, turu geçen taraf olmuştu.

FENERBAHÇE 5 MAÇTIR KAZANAMIYOR

Beşiktaş, ezeli rakibine karşı 5 maçtır yenilmiyor.Fenerbahçe, 18 Eylül 2005 tarihinde BJK İnönü Stadı'nda 2-1 yendiği rakibi karşısında daha sonra yaptığı 5 maçta 2 kez mağlup oldu, 3 kez berabere kaldı ve galibiyet alamadı.

UNVAN MÜCADELESİ

Turkcell Süper Lig'de yarın Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yapılacak derbi maçta, iki ekip de ligde sahip oldukları unvanları sürdürmek istiyor.

Ligin zirvesindeki iki ezeli rakip, geride kalan 30 haftalık bölümündeki performanslarıyla elde ettikleri unvanlarını birbirlerine karşı koz olarak kullanacak.

Fenerbahçe'nin sahip olduğu en golcü ve rakip sahalarda en çok puanı toplayan takım olma, Beşiktaş'ın sahip olduğu en az gol yiyen ve iç sahada en çok puan toplayan ekip olma özellikleri, derbi maçın sonucuna ilişkin tahminleri daha da güçleştiriyor.

EN GOLCÜ FENERBAHÇE, EN AZ GOL YİYEN BEŞİKTAŞ

Fenerbahçe'nin ligin en golcü, Beşiktaş'ın da en az gol yiyen takımı olması, derbi öncesi iki ekibin istatistiklerinde ön plana çıkıyor.

Sarı-lacivertliler, lig maratonunun geride kalan 30 haftasında rakiplerinin filesini 57 kez havalandırırken, Beşiktaş 30 maçlık periyotta kalesinde 24 gol görerek, ligin en az gol yiyen takımı oldu.

BEŞİKTAŞ İÇ SAHADA, FENERBAHÇE DEPLASMANDA

Puan cetvelinde ilk iki sırayı alan Fenerbahçe ile Beşiktaş mücadelesinde, ligin iç saha performansı en iyi olan ekibi, deplasman performansı en iyi olan takımını konuk edecek.

Siyah-beyazlılar, kendi sahalarında yaptıkları 15 maçın 12'sini kazanıp, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet alarak, ligde iç sahada en 37 ile çok puanı toplayan takım durumunda.

Sarı-lacivertliler ise rakip sahalarda yaptığı 15 maçta 7 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 yenilgiyle 26 ile en çok puanı elde eden ekip.

4 BİN 434 POLİS GÖREV YAPACAK

Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş ile Fenerbahçe futbol takımları arasında yarın yapılacak ve şampiyonluk açısından büyük önem taşıyan derbi maç için olağanüstü güvenlik önlemleri alınacak.

BJK İnönü Stadı'nda saat 21.00'de başlayacak dev maç öncesi, sırası ve sonrasında toplam 4 bin 434 polis görev yapacak. Ayrıca, ev sahibi Beşiktaş Kulübü de 350 güvenlik görevlisini bu maç için görevlendirecek. Derbi maç, 86 güvenlik kamerasıyla takip altına alınacak.

Maçla ilgili tüm tedbirler saat 15.00'den itibaren alınmaya başlanacak, stat kapıları ise saat 16.00'dan itibaren açılacak. Karşılaşmaya ait bileti olmayanlar stat çevresinde oluşturulacak dış arama noktasından içeri alınmayacak.

Toplu seyirci organizasyonunun yapılmayacağı derbi maçta konuk Fenerbahçe taraftarına, 32 bin 145 kapasitesi olan BJK İnönü Stadı'nda, eski açık tribünde bin 607 kişilik yer ayrıldı.

Bu arada, Anadolu ve Avrupa yakasındaki iskelelerde de yoğun güvenlik önlemi alınacak.

Öte yandan, Fenerbahçe taraftarlarının stada gelişlerinde karayolunu tercih etmeleri ve stada saat 19.00'a dek girmeleri tavsiye edildi.

DERBİYİ MEDYA ORDUSU TAKİP EDECEK

Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş ile Fenerbahçe futbol takımları arasında yarın yapılacak ve şampiyonluk yarışını önemli ölçüde etkileyecek derbi maç medyanın da gündemine oturdu.

BJK İnönü Stadı'nda saat 21.00'de başlayacak maç için Türkiye Spor Yazarları Derneği'ne (TSYD) adeta bir medya ordusu akredite oldu.

Dev maç için BJK İnönü Stadı'nın 190 kişilik basın tribünü tamamen dolarken, saha içinde de 97 foto muhabirinin görev yapacağı açıklandı.

İLGİNÇ NOTLAR

Beşiktaş ile Fenerbahçe futbol takımları arasında yarın yapılacak Turkcell Süper Lig maçı öncesi, iki takım da geçmişlerindeki en farklı skorlu galibiyetlerini 7'şer golle aldı.

Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958'de oynanan özel maçta 7-0'lık skorla elde ederken, siyah-beyazlılar da 23 Mart 1941'deki özel karşılaşmada ezeli rakiplerini 7-1 yenmeyi başardı.

LİGDE FARKLI SKORLAR

Ligde ise Beşiktaş, 6 Ocak 1990 tarihinde Fenerbahçe'yi 5-1 yenerek en farklı skorlu galibiyetini elde etti.
Siyah-beyazlılar ayrıca, 16 Mayıs 1987 ve 21 Kasım 1987'deki lig maçlarında ezeli rakibini 4-0'lık skorlarla yendi.
Fenerbahçe ise Beşiktaş'a karşı ligdeki en farklı skorlu galibiyeti 7 Mart 1976'da 3-0'lık sonuçla aldı.

EN GOLLÜ MAÇLAR


Ezeli rakipler arasında 83 yıllık rekabette geride kalan 316 maçta penaltılar hariç en fazla golün atıldığı karşılaşmada sporseverler toplam 9 gol izledi.

11 Ağustos 1974 tarihinde İnönü Stadı'nda yapılan TSYD Kupası maçını Beşiktaş 5-4 kazanırken, filelere giden toplam 9 gol, 83 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti.

Ayrıca, 19 Mayıs 1955'de yapılan Atatürk Kupası maçı da 4-4 berabere sonuçlanırken, 1 Temmuz 1960'deki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise Fenerbahçe 6-2 kazanmıştı.

GOLCÜLER

Ezeli rekabette en fazla golü Beşiktaş'ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı.Fenerbahçe'ye karşı 58 kez Beşiktaş forması giyen ''Baba'' lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez ezeli rakiplerinin filelerini havalandırdı.
Fenerbahçe adına Beşiktaş'a en fazla golü ise 18 golle Cemil Turan kaydetti.

EN ÇOK FORMA GİYENLER

Beşiktaş-Fenerbahçe derbilerinde en çok forma giyen futbolcu unvanı ise Beşiktaşlı Rıza Çalımbay'a ait.
Rıza Çalımbay, siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe karşısına 64 kez çıktı.Bu futbolcuyu 61 maçla Beşiktaşlı Şeref Görkey, 59'ar maçla da Beşiktaşlı Ulvi Güveneroğlu ile Fenerbahçeli Müjdat Yetkiner izliyor.

İKİ TAKIMDA DA OYNAYANLAR

Ezeli rekabetin 83 yıllık geçmişinde iki takım formasını da giyen pek çok futbolcu bulunuyor.
Bunlar arasında son 20 yılda iki takımda da oynayan futbolcular şöyle:Adem İbrahimoğlu, Ali Kemal Denizci, Engin İpekoğlu, Tayfur Havutçu, Feyyaz Uçar, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık, Ali Güneş, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Mustafa Doğan.

EN ÇOK GÖRÜLEN SONUÇ 1-0

Ezeli rakiplerin geride kalan 316 maçında en çok görülen sonuç 1-0 oldu.Her iki takım da birbirlerini 36'şar kez 1-0'lık sonuçlarla yenerken, 83 yıllık derbi tarihindeki toplam 72 maçta sporseverler 1'er gol gördü.Toplam 12 ayrı statta karşılaşan ezeli rakipler ayrıca 28 kez de 0-0 berabere kaldı.

HASRET MAÇLARI

Beşiktaş, Fenerbahçe karşısında üst üste 17, Fenerbahçe ise çeşitli dönemlerde 3 kez 12 maç üst üste galip gelemeyerek, taraftarlarına derbi galibiyeti hasreti çektirdi.
Öte yandan Beşiktaş 7, Fenerbahçe ise 5 maç üst üste kazanarak, rakiplerine belirli dönemlerde üstünlük kurdu.

HÜKMEN GALİBİYETLER

Beşiktaş ile Fenerbahçe'nin bir asra yaklaşan ezeli rekabetinde son dönemlerde iki karşılaşma hükmen sonuçlandı.
4 Mayıs 1983 tarihinde Fenerbahçe Stadı'nda yapılan Türkiye Kupası çeyrek final ilk maçı 1-1 berabere sonuçlandı, ancak Beşiktaşlı Mehmet Ekşi'nin çift sarı karta rağmen oynadığının anlaşılması üzerine Fenerbahçe karşılaşmada 3-0 hükmen galip sayıldı. Beşiktaş, rövanş maçını 2-1 kazanmasına rağmen elenmekten kurtulamadı.

16 Eylül 2000 tarihinde BJK İnönü Stadı'nda yapılan lig maçında ise Beşiktaş, Fenerbahçe'yi 3-0 yendi. Ancak Fenerbahçe, yeni uygulamaya giren 5+1 kuralına uymayıp, teknik direktör Mustafa Denizli 62. dakikada 6. yabancı oyuncuyu da sahaya sürünce, siyah-beyazlı takımın 3-0'lık galibiyeti hükmen olarak tescil edildi.

KALECİ PANCU


Ezeli rakiplerin 2004-2005 sezonunda Kadıköy'deki randevusu Türk futbol tarihine geçti.
17 Nisan 2005'de FB Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yapılan maç adeta gol düellosu şeklinde geçerken, Beşiktaşlı futbolcu Daniel Gabriel Pancu'nun kaleye geçmesi maça damgasını vurdu.

Beşiktaş kalecisi Oscar Cordoba'nın 80. dakikada kırmızı kart görmesi sonucunda, siyah-beyazlıların 3 oyuncu değiştirme hakkını kullanmış olmaları nedeniyle kaleye Pancu geçti. Uzatma bölümüyle birlikte 18 dakika kaleyi koruyan Rumen futbolcu, sadece penaltıdan bir gol yerken, Beşiktaş Kulübü, 4-3 kazanılan bu maçın anısına hatıra tişörtleri yaptırmıştı.

(AA)
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Fenerbahçe 30 17 9 4 57 27 60
2 Beşiktaş 30 17 7 6 41 24 58
3 Galatasaray 30 15 9 6 55 31 54
Tümünü göster...
4 Kayseri 30 12 12 6 49 38 48
5 Trabzon 31 14 6 11 48 39 48
6 Sivasspor 31 12 5 14 34 41 41
7 Ankaraspor 30 8 16 6 37 34 40
8 Konya 30 10 9 11 39 40 39
9 G.Birliği 30 11 6 13 36 38 39
10 Bursa 30 10 8 12 30 39 38
11 Antalya 30 8 13 9 30 31 37
12 V.Manisa 30 10 7 13 40 44 37
13 Ankaragücü 30 9 9 12 28 32 36
14 Gaziantep 30 9 9 12 27 36 36
15 Ç.Rize 30 10 5 15 30 36 35
16 Denizli 30 8 11 11 30 38 35
17 K.Erciyes 30 8 8 14 25 45 32
18 Sakarya 30 4 9 17 23 46 21
20:00
Trabzonspor - Sivasspor
Turkcell Süper Lig (LİG TV)
Haftanın Maçları
31. Hafta
 Trabzon 2  
  Sivasspor 0  
 Denizli -  
  Bursa -  
 Konya -  
  G.Birliği -  
 Ankaragücü -  
  Sakarya -  
 K.Erciyes -  
  Ç.Rize -  
 Gaziantep -  
  Ankaraspor -  
 V.Manisa -  
  Kayseri -  
 Beşiktaş -  
  Fenerbahçe -  
 Galatasaray -  
  Antalya -  
Haftanın Maçları
32. Hafta
 G.Birliği Ç.Rize  
 Ankaraspor Denizli  
 Fenerbahçe Trabzon  
 Sivasspor Galatasaray  
 Sakarya K.Erciyes  
 Konya V.Manisa  
 Bursa Beşiktaş  
 Antalya Ankaragücü  
 Kayseri Gaziantep