kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Nezle oldum doktor antibiyotik yazmadı!

* Ateş, boğaz ağrısı ve öksürükle başvurduğum sağlık ocağı hekimi ısrar ettiğim halde bana antibiyotik yazmadı. Grip olduğumu söyleyip; dinlenmemi, ateş düşürücü ilaçlar kullanmamı ve bol sıvı almamı önerdi. Doktor, antibiyotik vermemekle hasta haklarını ihlal etmiyor mu?

Öncelikle ifade etmem gerekir ki; ateş, boğaz ağrısı ve öksürüğün olması, antibiyotik kullanmanızı şart kılmaz. Bu yakınmalar; sinüzit, farenjit gibi bakteri enfeksiyonlarında olduğu gibi, soğuk algınlığı ve grip gibi virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda da olabilir. Antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkilidirler. Virüsler antibiyotiklerden etkilenmezler. Doktorunuzun size önerdiklerine baktığımızda, rahatsızlığınız için bakteriyel değil, viral bir hastalığı düşündüğü anlaşılıyor. Durum böyle ise antibiyotik reçete etmemesi doğru bir yaklaşımdır. Sizin daha önceki tecrübelerinize dayanarak, mutlaka antibiyotik kullanmanız gerektiğine karar vermeniz yanıltıcı olabilir. Çünkü bu iki grup hastalık, çok kolay karıştırılabilir. Bu kararı vermek, hekimin yetki ve sorumluluğundadır. Hekim, tıbben gerek görmediği bir tedaviyi yazmaya zorlanamaz. Hasta hakları arasında, hastanın kendi hastalığına teşhis koyup, kendi tedavisini belirleme hakkı yoktur. Sizin konumunuzdaki bir hastanın; doktorunun tavsiyelerine uyup, verdiği tedaviyi almasına rağmen durumunda kötüleşme olursa veya yeterli zaman geçtiği halde tam düzelme elde edemezse, tekrar hekimine başvurması gerekir. Çünkü, teşhis yanlış olabilir veya viral başlayan bir enfeksiyon, zamanla bakterilerin işin içine girmesiyle antibiyotik kullanımını gerektirebilir.

GEREKSİZ KULLANILMAZ!
Hekimin, gerekmeyen hastaya antibiyotik reçete etmemesi, hasta açısından da doğru olandır. Çünkü gereksiz antibiyotik kullandığınızda, vücudunuzda yaşamakta olan zararsız ve faydalı bakteriler bundan zarar görüp, onların yerini hastalık yapan bakteriler alabilir. Ayrıca mikroorganizmalarda kullanılan antibiyotiğe direnç gelişip, yarın gerçekten kullanmanızı gerektiren bir hastalığa yakalandığınızda, söz konusu antibiyotikten yarar göremez hale gelebilirsiniz. Yine antibiyotiklerin de karaciğer, böbrek gibi organlarımıza istenmeyen yan etkiler göstermesi olasıdır. Bu bakımdan gerekmedikçe antibiyotik kullanmayın.