kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Zeytinyağının Kare As'ı

HAZIRLAYAN: HANDE ŞARMAN / sabahekler@sabah.com.tr
Lezzetli bir salatanın, özenle hazırlanmış bir kahvaltının, birçok yemeğin ve özellikle iyi bir zeytinyağlının baş aktörü kaliteli bir zeytinyağıdır. Damak tadına ve tecrübelerine güvendiğimiz isimlere, beğendikleri zeytinyağını sorduk..
1. Komili Sızma Zeytinyağı
2. Kırlangıç Selection Naturel Sızma Zeytinyağı
3. Laleli Organik Sızma Zeytinyağı
4. Miranda Naturel Sızma Zeytinyağı
5. Keskinoğlu-Ravika Sızma Zeytinyağı
6. Sokol Delice Özel Sızma
7. Komili Erken Hasat Zeytinyağı
8. Tariş Kidonia Zeytinyağı
9. Tariş Naturel Sızma Zeytinyağı


Komili Sızma Zeytinyağı
1878'de Midilli'nin Komi köyünde üretimine başlanan Komili yağları Ayvalık zeytinlerinden elde ediliyor. Yemek yapmaktan büyük zevk aldığını söyleyen Selçuk Gürsal, "Sağlıklı yaşam için zeytinyağından vazgeçmiyorum. Bu arada lezzeti de çok önemli. Komili, berrak ve çok hafif. Yılların markası olduğu için de güven uyandırıyor," diyor. İşletmeci Nevin Öztürk de hem restoranının hem de evinin mutfağında Komili Sızma Zeytinyağı kullanmayı tercih ediyor.
(Aldığı oy: 2 )**

Miranda Naturel Sızma Zeytinyağı
Yemek yazarı Sunay Babahan, zeytinyağı konusundaki tercihini sorduğumuzda, "Miranda Naturel Sızma Zeytinyağı," diyor. Kim Korkar Yemekli Misafirden adlı yemek kitabında zeytinyağıyla hazırlanan pek çok lezzete de yer veren Babahan, yağ konusunda seçici davranıyor. Zeytinyağının ülkemizdeki en önemli merkezlerinden olan Ayvalık'ta satış merkezi bulunan Miranda'nın farklı damak tatlarına hitap eden çeşitleri de bulunuyor.
(Aldığı oy:1) *

Komili Erken Hasat
Komili'nin sızma zeytinyağı çeşitlerinden biri olan Komili Erken Hasat, yemek yazarı ve Butterfly Pastanesi'nin de ortağı olan Ebru İpekçi'nin favori zeytinyağlarının başında geliyor. Zeytinyağında markası ne olursa olsun, hep erken hasat ürünlerini almaya özen gösterdiğini söyleyen İpekçi, "Damakta yoğun ve sanki dalından koparılıp yağı sızdırılmış bir zeytin lezzeti bırakıyor. Erken Hasat ise özellikle salatalara çok yakışıyor," diyor.
(Aldığı oy: 1) *

Kırlangıç Selection Naturel Sızma Zeytinyağı
Ayvalık yöresinin zeytinlerinden elde edilen Kırlangıç Selection Naturel Sızma Zeytinyağı, sınırlı sayıda üretiliyor. 750 mililitrelik siyah cam şişelerde satışa sunuluyor. Ayvalık ve körfez bölgesinin zeytinlerinden elde edilen bu yağdaki asit oranı yüzde 1. Bu özelliklerinden dolayı Halkla İlişkiler işiyle uğraşan Hande Özçarıkçı, tercihini Kırlangıç Selection Naturel Sızma Zeytinyağı'ndan yana kullandığını söylüyor.
(Aldığı oy:1 ) *

Keskinoğlu-Ravika Sızma Zeytinyağı
SABAH gazetesinin Günaydın ilavesinde yemek yazarı olan Ayşe Tüter'in tercihi Ravika Sızma Zeytinyağı. Keskinoğlu markasının bir ürünü olan Radika, adını firmanın kurucusu İsmail Keskinoğlu'nun doğduğu köyden almış. Akhisar'da toplanan zeytinler, taş baskı soğuk sıkım yöntemiyle işleniyor. Tüter'in Ravika'yı tercih etmesinin sebebi ise kaliteli, lezzetli ve sağlıklı olması.
(Aldığı oy: 1) *

Tariş Kidonia Zeytinyağı
"Düşük asitli, yoğun lezzetli ve ilaç gibi faydalı bir zeytinyağı," diyor Tariş'in Kidonia'sı için Şeyda Ertem. Ertem, zeytinyağına oldukça meraklı ve tükettiği ürünü iyi tanıyan biri. "Tariş'in zeytinyağlarının hemen hepsini beğeniyorum. Özellikle Kidonia tamamen saf. Bu da çok önemli tabii. Tariş'in yağları uluslararası üne sahip, ödüllü yağlar," diyor. Kidonia, şarküteri dükkânları ve gurme shoplarda satılıyor.
(Aldığı oy: 1) *

Laleli Organik Sızma Zeytinyağı
30 yıldır zeytinyağı işiyle uğraşan Laleli ailesi tarafından üretilen Laleli zeytinyağları, iştah açıcı etkisiyle dikkat çekiyor. Gastronomi uzmanı Hasan Açanal'ın da ilk tercihi olan zeytinyağı markası, diğer organik ürünleriyle de iddialı. Açanal, Laleli markasının özellikle 'Organik Sızma Zeytinyağı'nı beğendiğini ve tavsiye ettiğini söylüyor. Bebek ve Ankara'da satış merkezleri bulunan markanın 'organik' çeşidi, 2004 yılından bu yana piyasada.
(Aldığı oy:1) *

Sokol Delice Özel Sızma Zeytinyağı
Eşiyle birlikte uzun yıllardır tango dersleri veren ve aynı zamanda anne olan Şule Arkış, mutfağında sağlıklı besinlerden ve zeytinyağından vazgeçmiyor. Sadece zeytinyağı satın almak için Ayvalık yollarına düştüğünü söyleyen Arkış'ın favorisi Sokol Delice markası. Yemeklerinde Sokol Delice'nin 'özel sızma' zeytinyağı'nı kullanan Arkış, bu ürünü özellikle zeytinyağlılar için tavsiye ediyor.
(Aldığı oy: 1) *

Tariş Naturel Sızma Zeytinyağı
Körfez bölgesinin zeytinlerinden üretilen Tariş Naturel Sızma Zeytinyağı, Akdeniz Mutfak Konservatuarı'nın düzenlediği Akdeniz Bereket Şenliği'nde birinci olmuş bir ürün. Yıllarca Ece Bar'ı işleten ve şimdi de kendi ismiyle yeni bir restoran açan Ece Aksoy'un da tercihi Tariş. Asmalımescit'teki mekânında müdavimlerini ağırlamaya devam eden Aksoy, aslında restoranının mutfağında Ayvalık zeytinlerinden özel olarak sıktırdığı markasız bir zeytinyağı kullandığını, ancak Tariş'in sızma zeytinyağını da severek tükettiğini belirtiyor.
(Aldığı oy:1 ) *

Hasan Açanal (Gastronomi uzmanı)
Laleli Organik Sızma Zeytinyağı

Ece Aksoy (Restoran işletmecisi)
Tariş Naturel Sızma

Şule Arkış Tango öğretmeni)
Sokol Delice Özel Sızma Zeytinyağı

Sunay Babahan (Yemek Yazarı)
Miranda Naturel Sızma Zeytinyağı

Şeyda Ertem (Reklamcı)
Tariş Kidonia

Selçuk Gürsal
(İşadamı)
Komili Sızma Zeytinyağı

Ebru İpekçi (Yemek yazarıpastane sahibi)
Komili Erken Hasat

Hande Özçarıkçı (Halkla ilişkiler uzmanı)
Kırlangıç Selection Naturel Sızma Zeytinyağı

Nevin Öztürk (Restoran bar işletmecisi)
Komili Sızma Zeytinyağı

Ayşe Tüter (Yemek yazarı, Günaydın gazetesi yazarı)
Keskinoğlu- Ravika Sızma Zeytinyağı
Haberin fotoğrafları