kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

25 yaşta ilk tur tamam

Yeni Haber
TBMM Genel Kurulunda, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesini ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişikliğinin 22 Temmuz'da yapılacak seçimde uygulanmasını öngören Anayasa değişiklik teklifinin 1. maddesi oylanarak kabul edildi.

Değişiklik teklifi görüşülürken verilen bir önergeyle 25 ile 30 yaş arasındaki memurların istifa sorunu da çözüldü. Mevcut takvime göre milletvekili adayı olmayı düşünen memurlar, önümüzdeki Cumartesi gününe kadar istifa etmek zorundalar. Ancak 25 yaşın bu seçimde uygulanmasına ilişkin düzenleme 6 Mayıs Pazar günü yasalaşacağı için bu yaş grubunda bulunan adayların istifasıyla ilgili sıkıntı yaşanabileceği belirtiliyordu.

TBMM Genel Kurulunda, 22 Temmuzda yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesini ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören teklifin görüşülmesi sırasında verilen bir önergeyle, kamu görevlilerinin kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 gün içinde görevden ayrılmalarına ve milletvekili olmalarına olanak sağlandı.

Önergeye göre 25 yaşını doldurmuş adaylar, seçim takvimine bakılmaksızın, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 gün içinde görevlerinden ayrılabilecek. Bu kişiler, milletvekilliği için aday olabilecek veya aday gösterilebilecek.

Önergenin oylamasına 425 milletvekili katılırken, 409 kabul, 9 red, 6 çekinser, 3 boş ve 2 geçersiz oy kullanıldı.

TARTIŞMALAR YAŞANDI

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerindeki görüşmeler sırasında, AK Parti'li Ergün Dağcıoğlu'nun, CHP'li Bayram Meral'e yönelik sözleri, tartışmalara neden oldu.

Genel Kurulda, 22 Temmuzda yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Madde üzerinde söz alan CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, teklifi desteklediklerini belirterek, seçilme yaşının 25'e indirilmesinin, Atatürk'ün laik Cumhuriyeti emanet ettiği gençlerin parlamentoda temsili açısından önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin her yerinde kadınların ve gençlerin feryat ettiğini; insanca yaşam ve iş istediğini ifade eden Çerçioğlu, ''Töre cinayetlerine, şiddete, kumalığa kurban giden kadınlarımızın çığlıklarını duyuyoruz. Kadın hakları geriledi. İşini yaparken gazeteci kadınlar, taşlanıyor, tartaklanıyor. İşte AKP iktidarının Türkiye'yi getirdiği nokta bu'' diye konuştu.

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler, iktidarın bu düzenlemeyle siyaseten umut tacirliği yaptığını ileri sürerek, ''25 yaş, koca bir yalan. Bu kavga 2-3 işadamının, milletvekilinin çocuğu için veriliyor. Birilerine söz verdiniz. Burada sömürü politikası yapıyorsunuz'' dedi.

TARTIŞMA

AK Parti Tokat Milletvekili Ergün Dağcıoğlu, kendisinden önce söz alan CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral'e yanıt vermek için konuşacağını söyledi. ''Bazı milletvekillerinin Meclisin hassasiyetine uygun konuşma yapmayı öğrenemediğini'' ifade eden Dağcıoğlu, Meral'in ''Tokat'ta namaz kılıp, burada farklı şeyler yapıyorsun'' dediğini kaydetti.

Meral ile Tokat'ta hiç biraraya gelmediğini; hangi camide beraber namaz kıldıklarını öğrenirse memnun olacağını söyleyen Dağcıoğlu, Tokat Sigara Fabrikası ile ilgili iddialara değindi.

''İnsanlar söylediklerini ispat edecek, yoksa müfteri olarak söyledikleri sözün altında kalacaklardır'' diyen Dağcıoğlu, şunları söyledi:

''Benim İspanya'da Tokat Sigara Fabrikasına gelen makinelerle ilgili hangi bağlantıları verdiğimi biliyorsa burada söylemezse müfteridir. Meral'i bunu ispata davet ediyorum. Bizim, AK Parti'li milletvekili olarak bir tek şiarımız var, o da millete verdiğimiz sözleri yerine getirmektir. 4,5 yıl önce bazı muhalefet milletvekilleri, 'Tokat Sigara Fabrikasının önüne yatar, bu makineleri buradan başka yere götürtmeyiz' diyorlardı. Biz, o makineleri revize edeceğimizi, çağdaş hale getireceğimizi söyledik. AK Parti milletvekilleri olarak tek şiarımız var, o da millete hizmettir.''

CHP milletvekilleri, Dağcıoğlu'nun sözlerine tepki gösterdi. Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Dağcıoğlu'nun üzerine yürüdü. AK Parti ve CHP'li milletvekilleri araya girerek, tartışmayı sonlandırdı. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, yasama yılının sonuna gelindiğini belirterek, milletvekillerini sağduyuya davet etti.

Başkanvekili Sadık Yakut, verilen önergenin kabul edilmesinin ardından, birleşime ara verdi.