kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Avusturya'da seçilme yaşı 18'e indirildi

Yeni Haber
Türkiye'de seçilme yaşının 25'e indirilmesi yönündeki değişikliğin Temmuz ayında yapılması kararlaştırılan seçimlerde uygulanması konusu henüz netleşmezken, Avusturya hükümeti 18 yaşındaki vatandaşlarının seçilme hakkını kullanabilmesine imkan sağlayan bir değişikliğe imza attı.

Avusturya hükümeti genel seçimlerde oy kullanma yaşını da 16'ya indirdi. Avusturya'nın Sosyal Demokratlar (SPÖ) ve Halk Partisi'nden (ÖVP) oluşan koalisyon hükümeti, daha geniş kitlenin yönetimde söz sahibi olabilmesi için seçme ve seçilme yaşını indirmek için kanun değişikliğine gitti.

Yapılan kanun değişikliği paketinde, oy kullanma yaşının düşürülmesinin yanı sıra belediyelerdeki yasama dönemlerinde yaşanan karışıklıkları gidermek için 'seçim süresinin 4 yıldan 5 yıla çıkarılması ve yurt dışında bulunan vatandaşların mektup ile oy kullanabilmesi, yurt içerisinde de bunun uygulamaya konulması' gibi değişiklikler yer aldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gençlik Bakanı Andrea Kdolsky, 16 yaşındaki geçlerin oy kullanacak olgunlukta olduğunu söylerken, Başbakan Gusenbauer da yaptığı açıklamada, "bu reformlarla ülkenin demokratik ilerleme yolunda önemli bir adım attığını" kaydeti.
Kanun değişikliği ile Avrupa'da ilk defa bir ülkede genel seçimlerde oy kullanma yaşı 16'ya indirilmiş oldu.