kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
'EZDİRME KENDİNİ PEHLİVAN'.... DSP'ye çağrı yapan Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün çekilmesi gerektiğini söyledi. "Sayın Gül'e ve AK Parti'ye bizim söylememiz gereken, ezdirme kendini pehlivan ezdirmedir" diye konuşan Baykal; yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar Ahmet Necdet Sezer'in görev yapması gerektiğini de belirtti.

Baykal'dan DSP'ye bütünleşme çağrısı

ANKARA
Cumhurbaşkanını halkın seçmesine "Seçilmiş padişah ortaya çıkaracağız" diye karşı çıkan Baykal, DSP'ye bütünleşme çağrısında bulundu: Ecevit iki partinin ortak simgesidir, bütünleşmek onu geleceğe taşır..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra Abdullah Gül'e 'Artık çekil, kendini daha fazla ezdirme pehlivan" çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile ilgili olarak, "Yeni bir egemen yaratacağız, seçilmiş padişah ortaya çıkaracağız" diye konuşan Baykal, DSP'ye bütünleşme çağrısında bulundu. CHP Genel Kurul'unda konuşmasında, "Bunların zihninde cumhuriyet dışında bir proje bulunmaktadır. Bunların referansları anayasa değildir" diyen Baykal şöyle konuştu: "Çankaya, fetih işi haline gelmiştir. Fethin anayasa dışında kendine göre kriterleri vardır. Çankaya'ya nasıl bir Cumhurbaşkanı seçileceği ile ilgili olarak ek yeni kriterler ilave etmişlerdir. Bir bakan 'İslam alemine hayırlı olsun' diye açıklama yapmıştır." Anayasa Mahkemesi kararına karşılık Erdoğan'ın üslubunu "esefle karşıladığını" kaydeden Baykal, "Anayasa Mahkemesi, Başbakan'ın işine gelmeyen karar aldı diye bu yüksek mahkemeye saygısız bir dil kullanma hakkı Başbakan'da var mı?" diye konuştu.

'SEÇİLMİŞ PADİŞAH YARATMAYIZ'
'25 yaş seçilme hakkına ilişkin düzenleme hızla gerçekleştirilmeli' diyen Baykal, AKP'nin, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği teklifine "yeni kriz ortaya çıkar" şeklinde tepki gösterdi ve şöyle devam etti: "Şimdi milletin egemenliğine şirk koşacağız, millet egemenliğine ortak olma, çarpıtma, saptırma ile yeni bir egemen yaratacağız. Seçilmiş bir padişah inşa edeceğiz" diye tepki gösterdi. Baykal, DSP'ye birleşme çağrısında da bulundu: "Ecevit ve DSP ile bütünleşmek istiyoruz. Genel başkanımız Ecevit, iki partinin ortak simgesidir. Bütünleşerek onu gelecek kuşaklara taşıyacağız. Ecevit kimliği ile DSP ve CHP kimliğinin bütünleşmesinin önünde hiçbir engel olmamalı. Seçime yönelik değil iyi günde kötü günde birleşmek istiyorum. Belki gözyaşı ile karar alacaklar ama gözyaşları hepimizin gözyaşları olacak."