kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Türkiye bir travesti gibi'

Dünya basını, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte başlayan gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor. Dün gazetelerde yer alan değerlendirmeler şöyle:

* İngiliz Telegraph gazetesi: AKP milletvekilleri seçilme yaşını 35'den 25'e indirerek erken seçimlerden daha büyük bir çoğunluk oranı ile meclise dönmeyi planlıyor. Politik kriz ülkenin finans sektörünü olumsuz etkiledi. Ülke içinde bir çok kimse politik ortamdaki istikrarsızlığın yabancı sermayeyi durduracağı görüşünde.

* BBC News: Anayasa Mahkemesi bağımsız ancak kararı verirken baskı altında kaldı. İşte bu Türkiye'yi ileride yeni bölünmelere götürecek nokta. Erdoğan'ın seçim atağı krize son vermeye yönelik.

* International Herald Tribune: Utah Üniversitesi'nde görevli Türkiye bölge uzmanı Hakan Yavuz gazetedeki yazısında, "Türkiye travesti gibi. Ruhu ve vücudu farklı" diyor ve şöyle devam ediyor: Erdoğan son 4 yılda laik toplumla köprü kurmayı başaramadı. Ülkenin laik kökenlerini küçümsedi. Ancak Gül İslam'ı her zaman politikanın dışında tuttu... Türkiye'de birçok uzman Erdoğan'ın yeni seçimle daha çok güç kazanacağı görüşünde.

* Washington Post: Erdoğan'ın seçime gitme isteği laik kesimin ve askerin cumhurbaşkanlığı adaylığına karşıtlığını halkın gözünde test etmek.

* Wall Street Journal: Müslüman dünyasının en canlı demokrasisi uzun zamandır işleyen bir süreçten geçti. Şimdi çıta bir adım daha yukarı kaldırılıyor. Türkiye'nin geleceği olan çoğulcu ve özgür toplum yolda.

* Financial Times: Erdoğan'ın erken seçim çağrısı, kökleri siyasi İslam'da olan hükümetiyle, ülkede başını ordunun çektiği laiklik hareketi arasındaki meşruiyet mücadelesini, seçmenlerin gözü önünde vermek için gereken ortamı sağlıyor.

* Times: Avrupa ve ABD'nin Abdullah Gül'ün iyi yanlarına duydukları güveni abartmaları kolay. Fakat göstericiler de haksız sayılmaz; zira AKP'nin ne yapmayı planladığından emin olmak güç. Örneğin AKP'nin zinayı suç sayan yasa çıkarma girişiminden endişe duymaları anlaşılır bir durum.

* Alman Süddeutsche Zeitung: Anayasa Mahkemesi kararıyla ordunun istediği oldu.

* New York Times: Türk mahkemesi İslamcı adayı engelledi. Anayasa Mahkemesi bu kararı ile İslami geçmişe sahip olan bir adayı engelleyerek seçimleri, dinin ülkenin siyasi geleceğinde yeri olup olmadığı konusunda bir referandum noktasına getirdi.
Haberin fotoğrafları