kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Erkan Mumcu

Mumcu seçim için 'Eylül başı' dedi

ANKARA
Anayasa değişikliğine destek veren Anavatan, 24 Haziran'da seçime karşı çıktı ve seçimlerin eylül başında yapılmasını önerdi..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Anayasa değişikliği paketine destek veren Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, erken seçim için eylül başını önerdi. Mumcu, "nafile turlar" diyerek Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenecek ilk turuna da katılmayacaklarını söyledi. AK Parti'nin istediği anayasa değişikliğinin doğrudan referanduma gitmemesi için de kilit parti konumunda olan Anavatan lideri Mumcu, hükümetin sürekli farklı açıklamalar yaptığını ve "telaş içinde" olduğunu belirterek, "İnisiyatif hükümetin elinden gitti. Panik yapmanın lüzumu yok. Seçim kararını meclis alacaktır ama 24 Haziran olmaz" dedi. Partilerden herhangi birinin ön seçimle aday belirlemesinin imkansız olacağını kendilerinin de pek çok yerde adayları önseçimle belirlemek istediklerini anlatan Mumcu, "Bunu bir konuşalım. Böyle olmaz" dedi.

'NAFİLE TURLARA KATILMAYIZ'
Seçim için eylül ayının ilk pazar gününü gösteren Mumcu, "Bu milletin de işine gelir. Köylü harmanı bitirmiş olacaktır. Vatandaş yazlığından dönmüş olacaktır. Okulların açıldığı ilk hafta, okulların açılacağı güne rastlıyor zaten... O yani pazartesi okulların açılacağı haftanın pazar günü de biz bu seçimleri yaparız" dedi. Mumcu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir taraftan 'turlara devam edeceğiz' diyorlar. Bir taraftan '5+5 Anayasa değişikliği yapacağız' diyorlar. 2 tane mi cumhurbaşkanı olacak. Halka seçtirmek konusunda başka niyetler mi taşıyorsunuz? Çekin adayınızı, milleti nafile turlarla meşgul etmeyin. Biz o turlara katılmayacağız. Çünkü o turlar, nafile turlar."

'ŞENER OLSA OY VERİRDİM'
Genelkurmay'ın bildirisi konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ı tavır koyamamakla eleştiren ve kendisi gibi, "Demokrasi üstüne vesayet gölgesi düştü" diyemediğini söyleyen Mumcu, "tramvay demokratları" tabirini kullandı: "Gün kimin gerçekten delikanlı kimin kolpacı olduğunu anlama günüdür. Tramvay demokratları hadi görelim sizin hakiki demokratlığınızı. Demokrasi karşısında dimdik duruşunuzu. İktidarın mamasından beslenenler dimdik duramazlar eğilmeye mecburdurlar." Mumcu bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada "Başbakan uzlaşma zeminini dikkate alsaydı AK Parti'den bugün Cumhurbaşkanı seçilirdi. Baykal'ın hakkını yemeyelim. Şener'e oy veririm demişti. Ben de Şener'e oy verirdim" dedi.