kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

DSP "birleşme değil, güçbirliği" dedi

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "DSP ile bütünleşmek istiyoruz" yönündeki açıklamalarına, DSP'den yanıt geldi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DSP'nin kapatılması dışında, CHP çatısı altında seçime girme dahil her türlü formülü görüşmeye hazır olduklarını bildirdi.

Zeki Sezer, parti genel merkezinde, parti kurmaylarıyla Baykal'ın çağrısını değerlendirmek üzere yaklaşık 6 saatlik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Sezer yazılı açıklamasında, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dünkü konuşmasını her boyutuyla, her açıdan değerlendirdiklerini bildirdi.

DSP'nin 12 Eylül darbesi sonrasında CHP'nin kapatılmasına karşı Bülent Ecevit'in verdiği "zorlu mücadeleden" doğduğuna dikkat çeken Sezer, "DSP, çalışanların haklarına sahip çıkmak başta olmak üzere, inançlara saygılı laiklik, emekten ve zenginlikte sosyal adaletten yana politikalarıyla halkın tümünü kucaklayabilecek, Türkiye'nin ve solun 1. partisi olmuş bir partidir" dedi.

Sezer, şöyle devam etti:

GÜÇBİRLİĞİNE ÇAĞIRIYORUZ

"Seçim sisteminin cilvesiyle ele geçirdiği çoğunluğu tek adam-tek parti yönetimine dönüştüren dayatmacı AKP İktidarı'ndan ülkemizi kurtarabilmek, cumhuriyetimizin ve halkımızın karşı karşıya olduğu tehditleri aşabilmek için, başta CHP olmak üzere cumhuriyete duyarlı tüm partileri seçimlere güç birliği içinde girmeye çağırıyoruz."

DSP'nin, uzlaşma kültürünü kurumsal kimliğinin en önemli ögesi saydığını savunan Sezer, parti olarak, bu konuda her türlü özveriyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Ecevit'in vefat etmeden önce Cumhuriyet'e sahip çıkmak için geniş tabanlı bir güç birliği önerdiğini hatırlatan Sezer, şunları söyledi:

"Bu fikri gerçekleştirmek üzere yaptığımız çalışmalar son aşamasına gelmiştir. Bu güç birliğinin, bütünleşmenin ciddi bir iktidar alternatifi yaratması ve en geniş biçimde gerçekleşmesi için SHP, 10 Aralık Platformu ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alınması yerinde olacaktır. DSP, Türkiye'nin tek adam-tek parti kazasına bir daha uğramaması için CHP Genel Başkanı'nın önerilerinin, yüz yüze yapılacak görüşmelerle gerçekçi ve sonuç alınır bir platformda ve acil olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanmaktadır."

DSP'nin CHP ile birlikte seçime girmesinin önünde hiçbir engel bulunmadığına dikkat çeken Sezer, DSP'nin kapatılması dışında, CHP çatısı altında seçime girmek dahil her türlü formülü görüşmeye hazır olduklarını kaydetti. Sezer, "Halkın ve meydanlardan taşan kitlelerin özlemlerini gerçekleştirmek üzere, DSP ve CHP genel başkanlarının derhal bir araya gelerek, bu konudaki güç birliğinin ayrıntılarını görüşmeleri gerekmektedir" dedi.

ZEKİ SEZER GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLADI

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı ''samimi bulmak istediğini'' ifade ederek, ''Çünkü bu aşamada, hiçbirimizin samimiyetsiz olmaya, kendi durumunu düşünmeye hakkı yok'' dedi.

Sezer, gazetecilerin, Baykal'ın birleşme çağrısının ardından bugün yaptıkları yazılı açıklamaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Zeki Sezer, mutlaka birlikte seçime gidilmesine ilişkin bir yazılı açıklama yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Çünkü Türkiye büyük tehdit altında. Cumhuriyetimiz tehdit altında. Laik demokrasimiz tehdit altında. Ulusal birliğimiz tehdit altında. Öyleyse Cumhuriyet'ten yana, ulusal birlikten yana olan güçlerin, siyasi partilerin ayrı ayrı seçime girmesi değil, birlikte seçime girmesi gerekir.''

Baykal'ın dün, Bülent Ecevit ile ilgili çok güzel sözler söylediğini ve DSP ile birleşmek istediklerini ifade ettiğini kaydeden Sezer, ''Bunu da tabii hiçbir zaman yanyana gelip konuşamadık ama o arada Sayın Ecevit'in kurduğu DSP, yani Ecevit için güzel sözler söyledi. Ecevit'in kurduğu DSP'yi 'kapatın' anlamına gelebilecek şeyler vardı diye düşünüyorum. Umarım bu değişecek'' diye konuştu.

Sezer, açıklamada da kapatmanın dışında her türlü formüle ve özveriye açık olduklarını ifade ettiklerini belirterek, ''Solun cumhuriyete, cumhuriyetin değerlerine, birliğe bağlı diğer kesimlerin de bu güçlü birliğinin içinde yer almasında büyük yarar gördüğümüzü, bu konuda çalışmalar yaptığımızı ifade eden bir açıklama'' dedi.

DSP Genel Başkanı Sezer, herhangi bir görüşme talebinde bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine, ''Şimdi bu, doğrudan bir görüşme talebidir Baykal ile... Ama onunla ilgili resmi iletimizi de yapacağız. Diğer kesimlerle, 10 Aralık Hareketi, DİSK, birçok sivil toplum örgütü, SHP gibi kurumlarla zaten uzun süredir görüşüyoruz ve çok olumlu bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim'' diye konuştu.

Sezer, ''Sayın Baykal'ı samimi buldunuz mu?'' sorusunu yanıtlarken, ''Samimi bulmak isterim. Çünkü bu aşamada hiçbirimizin samimiyetsiz olmaya, kendi durumunu düşünmeye hakkı yok. Zeki Sezer başta olmak üzere'' dedi.

d
DSP'NİN ÖNERİMİZİ KABUL ETMEMESİNE ÜZÜLDÜK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, ''DSP'nin, iyi niyetle yaptıkları birleşme önerisini kabul etmemesinden büyük üzüntü duydukları'' söyledi.

CHP'nin DSP'ye ''birleşme'' önerdiğini belirten Özyürek, şunları söyledi:

''Bizim önerimiz sürekli, kalıcı bir birleşmeydi. Halkın isteği de, Tandoğan'da, Çağlayan'da toplanan milyonların isteği de bu yöndeydi. İnançla, iyi niyetle yaptığımız birleşme önerimizin kabul edilmemesinden büyük üzüntü duyduk. Bu iyi niyetli birleşme çağrımızın tekrar değerlendirileceği ve herkesin beklediği sürekli birleşmenin sağlanacağı konusundaki umudumuzu koruyoruz.''

Özyürek, önerdikleri formülün ''katılma değil birleşme'' olduğunu vurgulayarak, ''Her iki parti kurultaylarını toplayacak ve birleşme sağlanacaktı. Birlikte bir parti olarak yolumuza devam edecektik'' dedi.

CHP'nin bu konudaki yaklaşımının çok net olduğunu ve bir değişikliğin söz konusu olmadığını kaydeden Özyürek, ''Parti bağlarımızı aşarak bir değerlendirme yapmamız lazım. Bizim düşündüğümüz geçici, sadece seçim dönemine yönelik bir işbirliği değil, kalıcı bir birleşmedir'' diye konuştu.