kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Şeker hastaları için tropikal umut

02.05.2007
Tayland Chulalongkorn Universitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim üyesi Dr. Sukanya Nimmannit Jesadanont, tropikal ülkelerde yetişen ''Malvastrum Coromandelianum'' (yalancı ebegümeci) bitkisinin kan şekerini düşürdüğünü, yaraları iyileştirdiğini belirledi.

Antalya'da devam eden 1. Uluslararası Tıbbi Aromatik ve Baharat Bitkileri Konferansı'na katılan Jesadonont, 2005 yılında yaptığı araştırmada, malvastrum coromandelianum bitkisinin insülin etkisi yaparak, kan şekerini düşürdüğünü ve yaraları kısa sürede iyileştirdiğini belirlediğini vurguladı.

Hastaların enjektörle vücuda insülin verilmesinden şikayet ettiklerini, bilim adamlarının da bunun dışında yöntem arayışlarına girdiğini ifade eden Dr.Jesadanont, solunum yoluyla alınan insülinin yan etkilerinin ise henüz tam belirlenemediğine işaret etti.

Hastalar için en kolay uygulama yolunun insülinin içilerek alınması olduğunu belirten Jesadanont, şu anda bitkinin formülünün hazırlandığını bildirdi. Jesadanont, ''Araştırmalar tamamlandığında, şeker hastalarının insülin iğnesi yapmasına gerek kalmayacağını umuyorum. Bitkinin ayrıca diğer önemli özellikleri de antibakteriyel olması ve yaraları kısa sürede iyileştirmesi. Bu etkisiyle de çok yararlı bir bitki'' dedi.

Ekibiyle birlikte toz haline getirdikleri bitkisel ürünün patentini aldıklarını da kaydeden Jesadanont, hayvanlar üzerindeki denemelerinin ardından aldıkları olumlu sonuç sonrası hastalar üzerinde de kullanmaya başladıklarını ve herhangi bir olumsuz etkiyle karşılaşmadıklarını belirtti.

Bitkinin kullanımında dozun çok önemli olduğuna işaret eden Jesadanont, bu nedenle kullanıma geçildiğinde doktor kontrolünde uygulanmasının yararlı olacağını sözlerine ekledi.