kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Arsayı bul, villayı kondur

MENEKŞE ATASELİM
Hem depremden korunmak hem de kısa zamanda ev sahibi olmak için inşaat şirketlerine kendi arazisi ile gidenler en geç 90 gün içinde villasına kavuşabiliyor... Şirketler, kişi başına düşen milli gelirin de yükselmesiyle Türkiye'deki müstakil ev talebinin son dönemde ikiye katlandığını belirtiyor ..
Dünyanın en hareketli deprem kuşaklarının birinde konumlanan Türkiye'de özellikle 1999 Marmara Depremi'nin ardından binaların sağlamlığı ve yapıda denetim en önemli konulardan biri haline geldi. Estetik kaygıların daha az güdülmeye başlandığı bu dönemde yeni teknolojilerle inşa edilen evlerin can güvenliğini sağlaması da konut satışlarını tetikleyen en cezbedici faktör oldu. Avrupa ve ABD'de hem depreme karşı dayanıklılığı, hem de çabuk inşa edilme özelliğinden ötürü en çok kullanılan inşaat sistemlerinden çelik konstrüksiyonun Türkiye'deki kullanımı da yoğunlaştı. 2005'te konutta yaşanan büyük arz ve talep patlamasıyla birlikte çelik konstrüksiyon projeler kendini yavaş yavaş göstermeye başladı. Öte yandan, inşaat sektöründeki büyümenin de önemli etkisiyle Türkiye'de ekonomik koşulların iyileşmegöstermesi ve kişi başına düşen milli gelirin de 5 bin doların üzerine çıkması tüketicilerin müstakil ev hayallerini gerçeğe taşımalarına olanak sağladı. Bu iki faktörün bir araya gelmesinden doğan 'müstakil villa' talebi, inşaat şirketlerine yurtdışından yeni bir sistem ithal ettirdi. Yeni sistemin işleyişine göre kendi arazisine sahip olanlar, istedikleri projeyi firmalara götürerek en geç 90 gün içinde müstakil villasına kavuşabiliyor.

Bir haftada villa inşa ediyorlar
Dünyadaki en yoğun kullanımına ABD'de rastlanan bu sistem, getirdiği taleple birlikte Türkiye'deki inşaat firmalarına sıçradı. Sistemin ilk uygulayıcılarından biri beş yıl önce az bir taleple işe el atan Eston Yapı. 2006'da bu yöntemle 80 villa inşa eden şirketin 2007 hedefi bu rakamı iki katına çıkarmak. Bodrum'dan Yozgat'a Türkiye'nin pek çok şehrinde müstakil villa inşa eden bir başka firma Bade Çelik'ten alınan bilgilere göre de son dönemde talepler ikiye katlandı. Ankara merkezli Trimetal ise 50 farklı müstakil villa çeşidini portföyünde bulunduruyor. En küçüğü 21 metrekare olan ve bir haftada teslim edilen villaların fiyatı 19 bin 600 YTL'den başlıyor, 295 bin YTL'ye kadar çıkıyor.

Avrupa'ya açıldılar
Yaklaşık bir sene önce pazara giren Villadome artık yurtdışında da villa yapıyor. Almanya ve Fransa'da da özel araziler üzerine villa inşa eden Villadome'un patronu Ufuk Erden, talepteki yoğunlaşmayı şu sözlerle anlatıyor: "Bundan birkaç ay önce 6-7 villa siparişi alırdık. Bugün bu sayı 15'e çıktı."
Haberin fotoğrafları