kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

The Guardian: Blair Türkiye’deki krize müdahale etti

Yeni Haber
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Türkiye'deki gelişmeler üzerine bir açıklama yaparak "siyasi süreçte yer alanların Türkiye'nin demokratik ilkelerine ve Anayasa'ya uygun bir biçimde hareket etmesi" gereğini vurguladı. The Guardian gazetesi Blair'in bu açıklaması için "Blair Türkiye'deki krize müdahale etti" yorumunu yaptı.

Tony Blair, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turundan sonra gelişmeleri çok yakından izlediğini belirterek şunları söyledi:

"Aralık ayında Başbakan Erdoğan'ı ziyaret ettiğinde gördüğüm gibi Türkiye güçlü bir demokrasidir. Siyasi süreçte yer alanların Türkiye'nin demokrasi ilkelerine göre ve Anayasa'ya uyarak hareket etmesi zaruridir.
Böyle olacağına ve Türkiye'nin kilit ve demokratik bir ortak olarak hayati bir rol oynamayı sürdüreceğine güveniyorum."

GUARDİAN'IN YORUMU

Bu arada, Blair'in bu çıkışını değerlendiren The Guardian gazetesi ise "Blair, Türkiye'deki krize müdahale etti" başlığını kullandı. Gazete, açıklama için "yakın bir müttefik'in içişlerine, ender rastlanan" bir müdahale olduğunu yazdı.

Blair'in açıklamasını, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin demokratik Anayasa'ya uyması"na yönelik bir çağrı olarak yorumlayan gazete, Blair'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkiler kurduğunu belirtti.
Gazete "Sayın Blair'in müdahalesi, askerlerin İslami unsurlara dayanan hükümete muhtıra vermesinin ardından Sayın Erdoğan'a güven ifade etmeyi amaçlıyor" yorumunu yaptı.

(ANKA)