kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul Turizm Şenliği başladı

Vali Yardımcısı Güngör: ''Bu yılın ilk 3 ayında İstanbul'a gelen yabancı turist sayısı, 2006'nın aynı dönemine göre yüzde 28,5 artmıştır''..
İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, bu yılın ilk 3 ayında İstanbul'a gelen yabancı turist sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,5 oranında arttığını bildirdi. ''3. İstanbul Turizm Şenliği''nin Sultanahmet Meydanı Ayasofya Müzesi önündeki açılış töreninde konuşan Güngör, 15-22 Nisan tarihleri arasında yapılan şenliğin asıl amacının, sektör ve halkı bir araya getirerek turizm bilincinin yerleşmesini ve kamuoyunun bu konuya dikkatini çekerek, herkesin turizm konusunda daha duyarlı olmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Uluslararası turizm örgütlerinin Türkiye'yi gelecekte turizmde en hızlı büyüyen ülke olarak gösterdiklerini ve turizme çok daha fazla önem vermek gerektiğini belirten Güngör, şunları kaydetti: ''Bu yılın ilk 3 ayında İstanbul'a gelen yabancı turist sayısı, 2006'nın aynı dönemine göre yüzde 28,5 artmıştır. Bu yılı yüzde 25 artış ile bitirebilirsek 6 milyon 700 bin turist, ondan sonraki yıllarda da yüzde 15'er artış varsaydığımızda 2010 yılında 10 milyon turist rakamına ulaşacağız. Özenle ve hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürdüğümüz sürece, bu rakama da ulaşmamız kuvvetle muhtemeldir.''

Güngör, uluslararası organizasyonlarda gösterilen başarının İstanbul'u kongre turizminde bir cazibe merkezi haline getirdiğini ifade ederek, bu nedenle, yeni kongre salonları yaparak turizmin çeşitlenmesine katkıda bulunmak gerektiğini söyledi. Güngör, turizm açısından ''Geleceğimiz turizmdir'' sloganı çevresinde birleşilerek, topyekun bir turizm seferberliğini başlatmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

Diğer Konuşmalar
Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili de İstanbul için küresel başkent olma hedefi koyduklarını belirterek, küresel başkent olmak için öncelikle küresel kent olmak gerektiğini, bunun için en önemli sektörün de turizm sektörü olduğunu belirtti. Bilgili, İstanbul'un küresel başkent olması için tarihi, kültürü, turizmi ve insan potansiyeliyle her tür gerekçeye sahip olduğunu ve bunu hak ettiğini bildirdi. Turizm Haftası'nın İstanbul'da turizm şenlikleri olarak kutlandığını ve etkinlikleri herkesin katılımıyla tüm İstanbul'a yaydıklarını dile getiren Bilgili, şöyle konuştu: ''İstanbullular'da bir turizm bilinci gelişmesini istedik. Turizm faaliyetleri sadece yurt dışından gelen insanlarla yapılan faaliyet değildir. Bu şehirde yaşayan insanların da turizm faaliyetlerine katılması, turistlere karşı nasıl davranacağını bilmesi gerekir. İstanbullular'da turizm bilincini geliştirmek için turizmi bütün İstanbul'a yaymamız gerekir.''

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er de, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii arasındaki tarihi mekanın etkinliklere ev sahipliği yaptığına dikkat çekti. İstanbul'a gelen turistlerin yüzde 80'inin ilçeye geldiğini belirten Er, kent dokusunun yenilenmesi yolunda çalışmalar yaptıklarını ve İstanbul'un güzelleştiğini turizmin de geliştiğini söyledi. Konuşmaların ardından Anadolu Ateşi ve Askeri Mehteran Takımı da çevredeki vatandaşların ve turistlerin ilgiyle izledikleri birer gösteri sundu. Törene, Zeytinburnu Ziya Gökalp İlköğretim Okulu'ndan bir grup öğrenci de ''turizm gönüllüsü'' olarak katıldı.