kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Mumcu: Hükümetin bildiriden haberi vardı

Yeni Haber
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Genelkurmay Başkanlığının yayınladığı bildiriden Hükümetin haberi olduğunu ileri sürdü. Mumcu, ''Bildiriden haberimiz olsaydı, hemen milletle paylaşır ve karşısında dururduk'' dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Mumcu, AK Parti hükümetinin mağduriyet edebiyatı yaptığını savundu. Meclisin yüzde 65'inin, büyükşehir belediyelerinin yüzde 99'unun, ilçe belediyelerinin tamamına yakınının iktidar partisinden olduğunu ifade eden Mumcu, ''Türkiye bütün kurumları vermiş. Hala bir mağduriyet edebiyatı. Bu millet daha neyi versin?'' dedi.

Mumcu, ''Anavatan Partisinin dindar bir kişinin cumhurbaşkanı olmasını
engelledi'' yönündeki eleştirileri yanıtlayarak, sandığın milletin önüne
geldiğini, milletin istediği kişiye rey vereceğini, istemediğini seçmeyeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı sürecinde bir tek prensibe göre hareket ettiklerini
belirten Mumcu, ''O prensip de şudur; emaneti ehline veriniz'' dedi.
Kendisinin ''şahadetle'' hareket ettiğini ifade eden Mumcu, ''Ben zanla
hareket etmiyorum. Biz bire bir, kendi gözlerimiz, kendi kulaklarımızla tanık olduğumuz gerçekler üzerinden bu kararımızı veriyoruz. Mesele şudur; tüyü bitmemiş insanların hakkı, bu insanlara emanet edilir mi, edilmez mi? Hayır edilmez. Ben bilgiyle belgeyle konuşuyorum'' diye konuştu.

Mumcu, iki hafta önce Antalya Havalimanında Türkiye'nin 1.5 milyar dolarının buharlaştığını savunarak, ''Ondan sonra birileri kalkmış, bana (Dindar bir adamın cumhurbaşkanı seçilmesine engel oldunuz) diyor. Benim dinden anladığım, kul hakkı yememektir, güzel ahlaktır. Herkesin dini kendine. Burası bir demokratik
cumhuriyet, demokratik, sosyal, hukuk devletidir'' dedi.

''MADEMKİ KENDİNE BAĞLI BİRİMDİR...''

ANAVATAN Lideri Erkan Mumcu, iktidarın, ''Cumhurbaşkanını halk seçsin''
seçeneğine, Türkiye'ye ağır bir bedel ödetme pahasına 2 yıl aradan sonra
geldiğini, şimdi sorumluluğun millette olduğunu söyledi.

Her milletin, layık olduğu gibi idare edileceğini anlatan Mumcu, ''Milli
iradeye saygı, Meclise girip onları cumhurbaşkanı seçtirince oluyor,
seçtirmezseniz milli iradeye saygısızlık etmiş oluyorsunuz, öyle mi?. Herkes işine geleni hatırlamaya ve hatırlatmaya çalışıyor'' diye konuştu.
Mumcu, Hükümet yandaşı gibi görünen bazı kalemlerin asılsız iftiralarla
partisine karşı kampanya açtığını iddia eden Mumcu, şunları kaydetti:
''Öyle bir sürece gelindi ki demokrasi karşısında kim samimidir ve
demokrasinin korunması, Meclisin korunması, Meclisin açık tutulması için kim yüreklice ayakta duracak, kim durmayacaktır? Bunu görerek bugüne gelindi. Bundan sonra hep beraber göreceğiz. Demokrasi sınavında kim kaldı, kim geçti. Defalarca söyledim ki bildiğim bir şey olsaydı milletle paylaşırdım. 'Efendim, Anavatan Partisinin bildiriden haberi vardı' Bizim, bildiriye karşı tavrımız, açık, seçik, net olarak konmuştur. Bizim koyduğumuz tavrı, bu hükümet koyabildi mi? Bununla
demokrasi üzerine bir vesayet gölgesinin düştüğünü söyleyecek kadar cesur davranabildiler mi?
Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı, kendi emrindeki Genelkurmay Başkanına 8 saat sonra telefonla ulaşabiliyor ve bunu Türkiye'ye, 'faydalı ve ılımlı bir görüşme oldu' diye sunarak, kendince bir şey yapıyor. Şimdi tramvay demokratlarına bir daha soruyorum; Artık gerçeklerle yüzleşmenin zamanı geldi. Bildiriden haberimiz olsaydı, hemen milletle paylaşır ve karşısında dururduk. Bundan sonra da demokrasinin yanında durmakta bir saniye tereddüt etmeyeceğim.

Ama kimlerin saklandıklarını, öne başkalarını sürüp, arkadan kendi ikbal
oyunlarının peşine düştüklerini hep beraber göreceğiz. Gün, demokrasinin hakiki imtihan günüdür. Gün, kimin gerçekten delikanlı, kimin gerçekten kolpacı olduğunu anlama günüdür.

Ben de kamuoyuyla bir duyumumu paylaşacağım; Bu bildiriden Hükümetin haberi vardı. Bu bildiriden, en azından Hükümetin bazı üyelerinin haberi vardı, mademki kendi söyledikleri gibi kendilerine bağlı birimdir. Kendileri mademki iktidardadır. Halk onlara iktidar kudretini onlara emanet etmiştir. Hadi bakalım iktidar gücünü kullansınlar da göreyim. Tramvay demokratları, size sesleniyorum, görelim sizin hakiki demokratlığınızı. Hadi görelim sizin demokrasi karşısında dimdik duruşunuzu... Saklanacak yer arayacaksınız. Çünkü utanacak çok işiniz var. Bu utançla milletin karşısına çıkamazsınız.''

''ONURLU DURUŞ SERGİLEDİK''

ANAVATAN Genel Başkanı Mumcu, cumhurbaşkanı seçiminin 1. turunda, partisinin 20 milletvekiliyle onurlu bir sınav verdiğini, her türlü siyasi rüşveti ve ayartma çabasını onurlu şekilde reddederek durduğunu söyledi. Bunu, arkadaşlarının iradesine ipotek koymadan başardıklarını ifade eden Mumcu, ''2 arkadaşımız gidip oturuma katıldılar. Hiç kimse bu arkadaşlarımızı kınamaya kalkmasın. Ben de katılmama kararını kolay kolay verebilmiş değilim. Arkadaşlarımın yarısı da o oturuma katılmış olsaydı, onları kınamazdım. BUgünden sonra da kınama hakkı, hiç kimseye ait değildir'' diye konuştu.

Ülkenin geleceği için siyaset yaptıklarını vurgulayan Mumcu, ''365
milletvekilinin bulunduğu grup, sonuçta geldi, 20 kişinin peşine takıldı. Şimdi Türkiye'de sistemli kampanya yürütenler, (Anavatan Partisi CHP'nin peşine takıldı) diyenler, kimin kimin peşine takıldığını bir daha görsünler. Biz hepsine haklarımızı helal ediyoruz, ama onlar da Allah'tan af dilesin'' diyerek sözlerini tamamladı.

CHA