kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

MHP:24 Haziran'a hazırız

Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 24 Haziran'da yapılacak bir erken seçime hazır olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesine ilişkin düzenlemelerin ancak seçimden sonra oluşacak yeni Meclis tarafından ele alınabileceğini belirtti.

Bahçeli yaptığı açıklamada, zorlama ve dayatmalarla bir çatışma ortamına sürnüklenen Cumhurbaşkanı seçim sürecinin Anayasa Mahkemesi'nden dönmesiyle, AKP'nin ısrarla kaçındığı erken seçimin ufukta göründüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı seçiminin Başbakan Erdoğan tarafından kördüğüm haline getirildiğini belirten Bahçeli, "Gelinen bu noktadan sonra yapılması gereken, siyasi ayak oyunlarından ve manevralardan artık vaz geçerek TBMM'yi acilen toplamak ve erken seçimin tarihini belirlemektir. Son üç aydır Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlenen Türkiye, bugün sahipsizdir ve sürekli kan kaybetmektedir. Bu bakımdan süratle seçime gidilmesi Türkiye'nin önündeki yegâne kurtuluş yoludur. Milliyetçi Hareket, 24 Haziran'da yapılacak seçimlere hazırdır" dedi.

KRİZİN SORUMLUSU ERDOĞAN

Bahçeli, Türkiye'nin cepheleşmelerin derinleştiği, tahriklere açık bir gerginlik döneminden geçmekte olduğunu, bu bunalım ortamının baş mimarının, bugüne kadar sürekli kriz üreten Başbakan Erdoğan ve AKP olduğunu savundu. Bahçeli, "Anayasa Mahkemesinin son kararı ışığında Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin sürdürülmesi için yeni zorlamalar yapılması beyhude bir çaba olacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliğine karşı çıkan Bahçeli şunları söyledi:

"Başbakan'ın, Cumhurbaşkanlığı'nın halk tarafından iki turlu seçimle seçilmesi, görev süresinin beş yılla ve iki dönemle sınırlandırılması; genel seçimlerin dört yılda bir yapılması ve seçilme yaşına ilişkin Anayasa değişikliği paketini Meclis'e getirecekleri yolundaki beyanları nafile bir siyasi manevradır. Seçimlere gidilen süreçte bu konuların TBMM'de sağlıklı bir zeminde ele alınması beklenemeyecektir. Bu bakımdan, anayasal sistemimizde merkezi konumda bulunan Cumhurbaşkanlığı'na ilişkin düzenlemelerin seçimlerden sonra oluşacak meclis tarafından bir bütünlük içinde ele alınması siyasi basiretin icabı olacaktır.

Bu gerçekler karşısında Başbakan, bu zorlamalardan ve manevra alanı kazanma çabalarından sonuç alamayacağını anlamalıdır. Gerekirse bu konuda referanduma da hazır olduklarını söyleyen Başbakan, bu sahte nümayişleri artık bırakmalı ve siyasi sicili ve yıkım icraatı hakkında sandık başında yapılacak büyük referanduma hazırlanmalıdır.
Kendisine tavsiyemiz, kader anı geldiğinde Türk milletinin karşısına hangi yüzle çıkacağını şimdiden düşünmeye başlamasıdır."

Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın Anayasa değişiklikleriyle öncelikle gündemi değiştirmeye ikinci olarak da "mağduriyet sömürüsü malzemesi çıkarmaya" çalıştığını ifade etti. Bahçeli, "AKP için oyun bitmiş, ilahi adaletin tecelli edeceği gün gelmiştir. Türk milleti, bu çarpık ve sakat zihniyeti sandık başında ortaya koyacağı iradeyle tasfiye edecektir. Başbakan Erdoğan ve arkadaşlarını bundan sonra bekleyen akıbet de, Türk adaleti önünde hesap vermek olacaktır" dedi.

SEZER DEVAM ETMELİ


Bahçeli, 16 Mayıs'a kadar Cumhurbaşkanının seçilememesi halinde ne olacağı tartışmısına da katılarak, "Önümüzdeki süreçte Sayın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in erken seçim sonrası oluşacak yeni TBMM tarafından yeni Cumhurbaşkanı'nın seçimi sonuçlanıncaya kadar görevlerini sürdürmeleri Anayasamıza uygun tek yol olacaktır" dedi.

(ANKA)