kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

30 yıl sonra Taksim'de

1977 1 Mayısı'nın 30. yıldönümü nedeniyle kutlamaların yapılmak istendiği Taksim Meydanı'nı polis saat 04.00'den itibaren ablukaya aldı. Meydana çıkan tüm ara ve ana yollar barikatlarla kapatılırken, tüm binaların çatılarına keskin nişancı Özel Hârekat Polisleri yerleştirildi. Galata ve Unkapanı'ndan gelen hiçbir toplu taşıma aracı meydana alınmadı.

TAŞLAR SÖKÜLDÜ

Çevik Kuvvet meydanı çembere alırken polis helikopterleri sürekli tur attı. Böylelikle grupların toplandıkları noktalar belirlendi ve anında müdahale edildi. Polis sabah saatlerinden itibaren Taksim Meydanı'na gelmek isteyen tüm grupları dağıttı. Harbiye, Dolapdere ve Elmadağ'dan Taksim'e gelmek isteyen küçük gruplar polis müdahalesiyle karşılaştı. Yüzleri maskeli ve ellerinde sopalar bulunan göstericiler de kaldırım taşlarını sökerek polise karşılık verdi. Saat 11.00'de ise bir sol grup üyesi yaklaşık 800 kişi İstiklal Caddesi'nde toplandı. Bu sırada esnaf kepenk kapattı. Terörden Sorumlu İl Emniyet Müdürü Hakan Aydın Türkeri, gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Ancak "Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu'' imzalı pankart açan grup, sloganlar atarak, meydana doğru yürüyüşe geçti. Çember içine alınan gruba polis, göz yaşartıcı gaz bombası atarak ve TOMA aracıyla su sıkarak müdahale etti. Ara sokaklara girerek kaçan göstericiler polise taş ve şişe atarak karşılık verdi. Yaklaşık 2 saat süren kovalamacanın ardından göstericiler aynı noktada ikinci kez buluştu. Polis gruba bir kez daha müdahale etti. İstiklal Caddesi'ndeki olaylarda turistler de atılan gaz bombalarından etkilendi.

SOL ÖRGÜT ÜYELERİ
Bu arada Okmeydanı Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanan sol gruplar, sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na çıkmak istedi. Grup polise taş ve molotof kokteyli attı. Polisin tazyikli su ve gaz bombasıyla dağıttığı göstericiler ara sokaklara girerek topladıkları tahtalarla barikat oluşturdu. Bazıları ise çıktıkları bina çatılarından polislere kiremit ve taş attılar. Zaman zaman sapanla taş atarak karşılık veren güvenlik güçleri, grubu gaz bombasıyla dağıtmaya çalıştı. Kabataş'ta toplanarak, yürümek isteyen bir başka gruba da polis tazyikli su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. 4 gazetecinin polis tarafından tartaklanması, basın mensupları tarafından protesto edildi.
Haberin fotoğrafları