kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Bu defa ağladım.. Beethoven ağlattı beni..

SON zamanlarda bir film izlerken böylesine ağladığımı hatırlamıyorum.. Ama Beethoven'i Anlamak (Copying Beethoven) dağıttı beni.. Ludvig von Beethoven'i gerçekten olağanüstü oynayan Ed Harris'in işareti ile, 9. Senfoni'nin o ünlü coral bölümüne girince muhteşem koro, coşku mu içime sığmadı, anılar mı taştı, yoksa son günlerde yaşadıklarım mı boşaldı?.. Ya da hepsi üst üste geldi de, gözyaşı barajlarım mı yıkıldı bilmem..
İkibinli yılların başında, irtica ülkenin başına çökmüşken, Ankara'nın yeni yapılan o sapa, yolu bile olmayan ASKİ Salonu'na koşmuştuk, 9. Senfoni'yi dinlemek, Çağdaş Türkiye'nin görüntüsünü yaşamak için.. O Türkiye'nin özlemcisi, Atatürkçülüğün önderlerinden kuzenim
Ahmet Taner Kışlalı'yla yan yana yaşamıştık, harika saatleri..
Şimdi gene irtica bulutları toplanırken üzerimizde, İstanbul'daki görkemli baş kaldırının saatler ardından, ayni müziği dinlemek nasıl coşturmazdı ki beni..
Bir de, son günlerde arka arkaya kaybettiğim çok sevdiğim dostların henüz dinmemiş acısını ekleyin..
Müziği seviyorsanız eğer, Beethoven'in yaşamının son yılını anlatan bu belgesele yakın filmi mutlak izleyin. Yer yer gerçeklerden ayrılıyor ama temelde doğru.. Çok iyi çekilmiş.. Senaryoyu Anthony Hopkins için yazmışlar ama, Ed Haris süper.. Ona yardım eden, notalarını kopyalayan genç kızda Diane Kruger de çok çok iyi.. Müziğe doyamıyacaksınız.. Salondaki seyirci de doyamadı zaten.. İlk defa salonun nerdeyse tamamının, son jenerik ve müzik bitene dek yerinden doğrulmadığını görünce, nasıl mutlu oldum bilemezsiniz..
Filmin DVD'sini mutlak evime alacağım. Coşmak istedikçe izlemek için. Senaryoyu da temin etmeliyim.. Altı çizilecek o kadar laf var ki..
İşte bir tanesi.. Beethoven genç kıza müziği anlatıyor..
"Havadaki titreşimler, insanın ruhuna hitap eden Tanrının nefesidir. Müzik Tanrının dilidir. Biz müzisyenler, Tanrıya yaklaşılabilecek en son noktaya ulaşan insanlarız. Onun sesini duyarız. Onun dudaklarını okuruz. Tanrının, ona şükran şarkıları söyleyen çocuklarına hayat veririz."
Polisiyeyi seviyorsanız, "Mükemmel Yabancı/ Perfect Stranger"i tavsiye ederim.. Halle Berry ve Bruce Willis'in hayranlarındansanız hele benim gibi, bire bir..
Bir de eski dost var filmde, Esmeralda rolünde.. Pati D'Arbanville.. Hani ya, Cat Stevens, sonra da Yusuf İslam'a "My Lady D'Arbanville" adlı harika şarkıyı yazdıran dünya güzeli sarışın.. Cami yıkılmış, kilolar fazlası ile alınmış da olsa, mihrap hâlâ yerinde..
Film sürprizlerle gelişiyor.. Sürprizlerle de bitiyor..
Aslında sürprize yapımcılar da karar verememişler.. Ortadaki üç kişinin üçünü de katil yapan üç final çekip, gizli gösterimlerle ilgiyi izlemiş, sonunda bu izlediğimiz sonu en çekici bulup piyasaya sürmüşler..