kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Prof. Dr. Yayla'ya 4.5 yıl hapis talebi

Ali EYCE - İSTANBUL / MERKEZ
"Atatürk'e hakaret ettiği" iddiasıyla hakkında 4.5 yıl hapis cezası istenen Prof. Yayla, "Atatürk'e değil, Kemalizm'e değindim" dedi..
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, "Atatürk'e hakaret ettiği" iddiasıyla İzmir 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıktı. Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede 4.5 yıla kadar hapis cezası istenen Yayla, Atatürk'ü değil, Kemalizm'i eleştirdiğini söyledi. İzmir'de 18 Kasım 2006'da AKP İl Gençlik Kolları tarafından düzenlenen toplantıda Atatürk'e hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Prof. Dr. Atilla Yayla, duruşmaya 2'si yakın koruma toplam 8 polisin arasında geldi. Yargıç Niyazi Erdoğan, Prof. Dr. Yayla'ya hakkında hazırlanan iddianameyi okuyup, "İleride bizlere, neden her yerde bu adamın heykelleri var diye soracaklar" sözlerini söyleyip söylemediğini sordu.

"HATIRLAMIYORUM"
Yayla, o sözleri söyleyip söylemediğini hatırlayamadığını belirtti. Atatürk'e hakaret etmediğini söyleyen Yayla, "Teorik olarak Kemalizm'le ilgili konuşup, 1925-1945 ve 1950 sonrası yaşananları karşılaştırdım. Ve Kemalizm'in ilerlemeye değil gerilemeye neden olduğunu düşündüğümü söyledim. Bilim adamı sıfatıyla bilimsel değerlendirme yaptım" dedi. Duruşma konuşma metninin getirtilmesi için ertelendi.