kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kararın yankıları

AA
Yeni Haber
BAYKAL: "PARLAMENTO'NUN CUMHURBAŞKANI SEÇME ŞANSI KALMADI"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile mevcut Parlamento'nun cumhurbaşkanı seçme şansının kalmadığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi kararının ardından 1. tur seçimlerinin tekrarlanmasının mümkün olmadığını belirterek, "1. tur iptal edilmiştir. 1. tur yapılmadan 2. tura geçilmesi mümkün değildir. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı ile Parlamento'nun cumhurbaşkanı seçmesine imkan yoktur." diye konuştu.

DYP GENEL BAŞKANI AĞAR

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ''Keşke mahkeme kararından evvel bir inisiyatif kullanılıp seçim kararı şimdi alınacağına o zaman alınsaydı'' dedi.

Ağar, Celal Bayar Köşkü'nden ayrılışı sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

''Türkiye'nin kutuplaşmayı, zıtlaşmayı büyüten ikili siyaseti reddettiği ortadır'' görüşünü dile getiren Ağar, ''milletin sağduyusu ve makuliyetinin çözüm bulacak yegane güç olduğunu'' vurguladı.

Ağar, ''Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün 'Cumhurbaşkanını halk seçsin' yönündeki açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusunu yanıtlarken, ''Biz, halkın hakem olduğu her yerde varız'' dedi. Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Parlamenter sistemde halk oyuyla seçilmiş cumhurbaşkanına bu yetkiler yetecek midir? Hepsi siyaseti yeniden yapılandırma meselesidir. Siyaset, kendi yapılandırmasını demokrat alana taşıyacak değişim ve reformları bu dönemde yapamamıştır.

Hem bir sivil anayasa, hem bir siyasi partiler kanunu, hem seçim kanunu... Bunları başarabilen bir anayasa çalışması olmalıydı, bunların hiç biri olmadı. Kısır, kutuplaşma ve çekişmeyle Türkiye'nin 3-5 aylık dönemi heba edilmiştir. Hep söyledik mahkemeye gidilmesin, siyasetin hesap yeri sandıktır, mahkeme değildir. Keşke mahkeme kararından evvel bir inisiyatif kullanılıp seçim kararı şimdi alınacağına o zaman alınsaydı.''

MUMCU: CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇMELİDİR


Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin, ''Türkiye'yi bu krizden kurtarmanın yolu; Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin yapılmasıdır. Bu yöndeki ısrarımızı tekrar ediyoruz, ön koşulsuz desteğimizi ilan ediyoruz'' dedi.

AA muhabirinin, Anayasa Mahkemesinin, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin kararı konusundaki sorularını yanıtlayan Mumcu, kendilerinin bu konudaki hukuki görüşlerinin farklı olduğunu kaydetti.

''Mahkeme kararıdır, saygı gösteriyoruz'' diyen Mumcu, ''Ancak bu kararla Türkiye'de hem bu seçim, hem bundan sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürekli krizlere gebe haline gelmiştir'' dedi.

Mumcu, şunları söyledi:

''CHP'ye, Anayasa Mahkemesine bu yönde başvuru yapmaması yönünde çağrımızın anlamı şimdi daha iyi ortaya çıkmış oluyor. Ne iktidar uzlaşmaya ne ana muhalefet uzlaşmaya yaklaştı. Eğer Türkiye'yi düşüneceksek ortaya çıkan krizden ülkeyi kurtarmamız gerekiyor. Bunun da yolu cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin yapılmasıdır. Bu yöndeki ısrarımızı tekrar ediyoruz. Ön koşulsuz desteğimizi ilan ediyoruz ama gördüğüm odur ki iktidar, popülizm yapmayı, milletin iradesini yanıltmayı tercih etmektedir. Sahte bir mağduriyet üretme niyetindeler ve vatandaşı kamplaştırdıkları bir seçim içinde yanıltmayı istemektedirler. Ne yazık ki bu da milletin içinde bulunduğu psikoloji dolayısıyla mümkün gözükmektedir.

25 yaşında seçilmek için sözüm ona gösterdikleri duyarlılığı, cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönünde göstermediklerini gözden kaçırmaya çalışmaktadırlar. Bu, ikiyüzlülüğün en açık belgesidir.''

FARUK ÇELİK: SEÇİM KARARI ALINABİLİR

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, Anayasa Mahkemesinin kararını değerlendirirken, ''Yeniden bir oylama yapılır. Nisap bulunamıyorsa seçim kararı alabileceği gibi hiç buna ihtiyaç duymaksızın seçim kararı da alabilir'' dedi.

TBMM'de gazetecilere Anayasa Mahkemesi kararını değerlendiren Çelik, karar verilmeden önce muhalefetin neler söylediğinin ''ibretle izlendiğini'' ifade etti.

Faruk Çelik, şunları söyledi:
''Hatta baskı niteliğinde bazı değerlendirmeler yaptıklarını da hep beraber duyduk, izledik. Bunlar utanç verici sahnelerdi. Yargıya saygılıyız. Bu kararla ilgili bu akşam büyük bir ihtimalle bir araya geleceğiz. Yarın, grup toplantısı var. Bu toplantıda alınması gereken kararları alacağız. Büyük ihtimalle seçim konusu gündeme gelecektir. Bu akşamki toplantıdan sonra net şeyler söylenecektir.''

AK Parti Grup Başkanvekili Çelik, bundan sonra sürecin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine de ''Meclis yeni gündem belirleyebilir. Ben kişisel olarak yeni gündem belirlenmesinden yanayım. Ama bu arada Meclis, seçim kararı da alabilir'' dedi.

Yüksek Mahkemenin toplantı yeter sayısı için 367'yi aradığını ifade eden Çelik, ''Bununla ilgili olarak Meclis yeni bir gündem yapar. 1. tur oylama geçersiz sayıldığı için yeniden bir oylama yapar. Ondan sonra nisap bulunamıyorsa seçim kararı alabileceği gibi hiç buna ihtiyaç duymaksızın seçim kararı da alabilir'' diye konuştu.

Bütün bu konuların bu akşam yapılacak toplantıda ele alınacağını anlatan Çelik, ''Gerekçeli karar geldikten sonra değerlendirmemizi yaparız. Yarın da bununla ilgili takvimimizi net olarak belirleriz'' dedi.

KANADOĞLU: BİRİNCİ TUR TEKRARLANMALI

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ''Benim anayasal yorumumun Anayasa Mahkemesi'nce paylaşıldığını görmekten mutluyum'' dedi.

Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği görüşünü ilk gündeme sokanın kendisi olduğunu hatırlattı. Sabih Kanadoğlu, ''Ülkemize hayırlı olacağına inanıyorum. Huzur içerisindeyim. Birinci tur yapılmamış demektir, tekrarlanması gerekir. Benim görüşüm Anayasa ilkelerine uygundur. Benim anayasal yorumumun Anayasa Mahkemesi tarafından da paylaşıldığını görmekten mutluyum'' dedi.

ABDÜLLATİF ŞENER: İHTİMALLER SÜRPRİZ OLMAZ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili olarak, ''İhtimaller sürpriz olmaz. Bana göre toplantı yeter sayısı 367 değildir'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Şener, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptal etmesi ve yürürlüğünü durdurması konusundaki kararına ilişkin sorusuna, ''İhtimaller sürpriz olmaz. Bana göre toplantı yeter sayısı 367 değildir. Benim yorumum böyledir'' karşılığını verdi.

CHP GENEL SEKRETERİ SAV: ''TÜRKİYE'NİN GÖZÜ AYDIN''

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, partisinin başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesinin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptal etmesi ve yürürlüğünü durdurması kararına ilişkin, ''Türkiye'nin gözü aydın'' değerlendirmesini yaptı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın, partisinin başvurusu ile ilgili kararın açıklamasını parti genel merkezinde televizyondan izledi. Bu arada, genel merkezde bulunan bazı parti yöneticileri ve milletvekilleri, odasına girerek Baykal'ı kutladılar. CHP Lideri, gazetecilerin soruları üzerine, şu anda bir değerlendirme yapmayacağını ve hükümetin açıklamasını beklediğini söyledi.

Açıklamanın ardından CHP milletvekilleri de gruplar halinde parti genel merkezine geldiler.

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in açıklaması sırasında Baykal'ın odasına giren Genel Sekreter Önder Sav'da ''Gözümüz aydın, Türkiye'nin gözü aydın'' dedi.

TÜGİK GENEL BAŞKANI HAZİM SESLİ

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli, Anayasa Mahkemesinin kararıyla ilgili olarak, demokratik sürecin galibinin sağduyu olması gerektiğini bildirdi.

Sesli, yaptığı yazılı açıklamada, yargı kararına saygının demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu, Türkiye'nin söz konusu açıklama ile birlikte, erken genel seçim sürecine girdiğini belirtti.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ KAPUSUZ:

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Anayasa Mahkemesinin kararına göre, cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasının yenilenmesi gerektiğini belirterek, bu konuda nihai kararın TBMM Danışma Kurulunda verileceğini bildirdi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kapusuz, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in bir açıklama yaptığını hatırlatarak, Çiçek'in çerçevesini çizdiği şekliyle bugün MYK toplantısı yapacaklarını kaydetti.

Kapusuz, ''Burada önce kararı ve bu karara bağlı olarak neler yapacağımızı, bundan sonra süreci nasıl işleteceğimizi tartışır, konuşur ve buna bağlı olarak da kamuoyunda herkesin bildiği adımları atarız. Bunları açıklar, gereğini yaparız'' dedi.

DSP BAŞKANLIK KURULU

DSP Başkanlık Kurulu, AK Parti'nin, cumhurbaşkanı adayını ''derhal geri çekmesi'' gerektiğini savundu.

DSP Başkanlık Kurulu, Genel Başkan Zeki Sezer başkanlığında toplandı. Toplantıdan sonra Kurul adına yapılan yazılı açıklamada, TBMM'nin Anayasa Mahkemesi'nin kararının ''gereğini yerine getirmesi'' gerektiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''AKP bakımından Cumhurbaşkanlığı turlarına devam ederek sonuç almak hukuken, fiilen ve siyaseten artık mümkün değildir. Bu nedenle AKP yönetimi derhal adayını geri çekmelidir. Cumhurbaşkanı turlarını sürdürmek bir zorlama olacaktır.

Bu zorlama Başbakan'ın hep arkasına saklandığı ülkemizdeki sözde siyasi ve ekonomik istikrarı tehlikeye atacaktır. Daha da vahim olan ise toplantı yeter sayısını sağlamakta ısrar edilirse, geçen hafta kulislerde dolaşan 'milletvekili pazarı' kurulması, para ile oy satın alınması gibi iddialara TBMM'yi hedef kılacaktır.

AKP, cumhurbaşkanı adayını derhal geri çekmelidir. AKP yönetimi, TBMM'nin saygınlığına ve ülke istikrarına biraz önem veriyorsa, cumhurbaşkanlığı seçiminden vazgeçip derhal genel seçim tarihini ilan etmelidir.'' 25 yaş ile ilgili Anayasa değişikliğinin de ''çok yerinde'' olduğu ifade edilen açıklamada, ''Demokrasi bakımından doğru olan partiler arasında seçim işbirliğine olanak tanıyan bir yasal düzenlemenin de yapılmasıdır. Bu değişiklikler yapılmasa da DSP, TBMM'nin alacağı erken seçim kararını desteklemektedir'' denildi.