kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Sebzeleri Buharda Pişirin

* Gece geç saatlere kadar ders çalışmakta olan öğrencilere ne öneriyorsunuz?
Bu durum benim de çok başıma geldi ve hatta geliyor. Yatağa girmeden iki saat önce yemek yenilmemesi gerektiğini söyleyen kural, böyle gecelerde işe yaramaz. Geceleri ders çalışırken ilk saatin sonunda küçük bir avuç badem veya minik havuç yiyebilirsiniz. İkinci saatin sonunda, bir greyfurt, elma veya armut yiyin. Üçüncü saatte hala çalışmaya devam ediyorsanız yarı tatlandırılmış çikolatalı kurabiyelere yer verebilirsiniz. Ders çalıştıkça ve kemirecek bir şeylere ihtiyaç duydukça bu düzende devam edebilirsiniz.

* Gençler mutfağa kendileri girdiğinde yemek yaparken nelere dikkat etmeli?
Sebzeleri hafif buharda pişirin. Çiğ yememeye özen gösterin. Onları suda kaynattığınızda vitamin değerleri kaybolur. Buharladığımızda ise bu kayıp azalır. İşlenmiş yiyecekler yerine daima bir meyve yemeye çalışın. Eğer meyve tek başına yetmezse, biraz fıstık ezmesi veya az yağlı peyniri tabağınıza koyabilirsiniz.

* Moda diyetlere güveniyor musunuz, siz hiç uyguladınız mı?
Ben çok uyguladım ama güvenmem. Karbonhidratlardan uzak durmanızı söyleyen bir diyeti uyguladığınızda kaybettiğiniz yağ değil, kas ağırlığıdır. Bütün moda diyetler; vücudunuza aslında zarar vermeye çalışan sınırlayıcı beslenme planlarıdır. Bu planları hayatınız boyunca izlemeye kalkarsanız muhtemelen hayatınız kısa sürer ve çıldırırsınız. Kendi beslenme düzeninizin direksiyonuna artık siz geçin.