kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Soykırım yoktur' diyeni Fransa'da hiçbir gazete yazmaz

BALÇİÇEK PAMİR
BALÇİÇEK PAMİR
Kenize Murad son günlerde yaşananlardan sonra Avrupa ve özellikle Fransa'daki Türk imajını değerlendirdi. Murad'a göre Fransız halkının Türkiye'ye bu kadar 'kötü' bakmasının sebebi, Ermeni lobisi..
O devrik hükümdar V. Murad'ın torunu Selma Hanımsultan'ın çocuğu. Fransa'da kitapları yok satıyor. Bizde daha çok ailesinin öyküsünü anlattığı "Saraydan Sürgüne" isimli romanı ile tanınıyor. Gazeteci-yazar Kenize Murad, bu haftaki "Pazartesi Sohbeti" konuğum.

* Başbakan'ın eşinden sonra Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün eşi de kapalı. Bu durumun Fransa'da yansımaları nasıl oldu?
Fransa'nın kendi türban sorunları var, biliyorsunuz. Ben bile bazen kapalı kadınlar hakkında konuşurken, "Azınlığı temsil ediyorlar" diyorum. Ama bugün üzülerek söylüyorum; eğer Cumhurbaşkanı Gül olursa, imaj tamamen değişir! Avrupa'dan gözüken Türk kadını imajı, türbanlı Türk kadını olur. Zaten bu imaj yavaş yavaş oturmaya başladı. Türk kadını deyince akla başı kapalı kadın geliyor artık. Gül çok iyi bir Dışişleri Bakanı'ydı, orası ayrı tabii.

* AB'nin gözünde hiçbir artımız yok yani!
Türkiye son derece çalışkan ve dinamik bir topluma sahip. Ayrıca son derece dürüst bir toplum. Ama kişilerin mal varlığı arasında çok büyük uçurumlar var. Avrupa'da örneğin 10 yılda bu servetlerin nasıl yapıldığı soruluyor. "Nasıl olur da bu adam bu kadar zengin olur" diyorlar.

TÜRKİYE'DE KARA PARA ÇOK
* Fransa'da da böyle örnekler yok mu?
Kesinlikle yok. Türkiye'deki gibi zenginliklerin oluşması için birkaç jenerasyon atlanması gerekiyor. Oysa sizde 10 yıl çalışıyor adam öyle bir zengin oluyor ki... Bu demektir ki, yasadışı bir iş yapıyorsunuz. Normal bir ülkede bu olmaz. Mafya, pis iş, para aklama işine bulaşmadıysanız tabii. Tabii aradaki bu uçurum AB'yi endişelendiriyor. Tekrar ediyorum Türk halkı aslında olup bitenleri hiç hak etmiyor. Çalışkan ve dürüst olan halk eğer bir gün cezalandırılırsa bu 5-10 yılda zengin olmuş, parasının nereden geldiği belli olmayan bir kesimin yüzünden olacak.

* Türkiye'nin kendi içinde problemler yaşaması AB'nin işine geliyor tabii.
Eh biraz öyle. Türkiye, içindeki bütün sorunları halletmiş, birleşmiş bir halde olursa fazla güçlü olmaz mı? Kürt sorunu, Ermeni sorunu, aşırı İslamcılar, bir delikanlının gecede harcadığı paranın bir işçinin yıllık maaşına eşit olması... Özellikle bu son söylediğim ancak gelişmemiş ülkelerde olur.

İKİ TARAF DA KAYIP VERMİŞ
* Söylediklerinizde haklısınız; Türkiye'nin yapması gereken daha çok iş var ama açıkçası AB'nin de bize iyi niyetli gözlerle, önyargısız baktığını düşünmüyorum.
Doğru. Belki Türkiye AB'ye girecek. Ama oraya girerken halının altını kabul etmemek lazım. Kesinlikle haklısınız. Ermeni soykırımı hikâyesi ve başka şeyler. Bunları oraya girmek için önünüze atıyorlar. Asla boyun eğmemek lazım.

* Ermenilerin ortaya attığı soykırım iddiası konusunda ne düşünüyorsunuz?
Ben bu konuda çok büyük araştırmalar yaptım. Hatta araştırmalarımda çok önemli tarihçilerle çalıştım. Bugün rahatlıkla söyleyebiliyorum ki, ortada soykırım falan yok. Çok ölüm olmuş. Ama iki taraftan da olmuş. Üstelik iki taraf da silahlı ve iki taraf da bir savaşın içinde.

* Fransa'da "Türkiye'de Ermeni soykırımı yapılmamıştır" diyebiliyor musunuz?
Fransa'da artık böyle bir özgürlük yok. "Soykırım yoktur" diyemiyorum. Üstelik bütün çalışmalarım bilimsel, yani öylesine konuşmuyorum. Bir yıl önce bir Belçika gazetesine böyle bir demeç vermiştim. O bile yayınlanmadı. Bugün ben bile olsam herhangi bir Fransız gazetesinde "Soykırım yoktur" diyen bir kişinin görüşlerine asla yer verilmez.