kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Ajanın son uğradığı 14 noktada radyasyon belirlendi. Gittiği bar, 16 bin sterline temizlenebildi. 500 bin sterlinlik evinde tüm mobilyaların değişmesi gerekiyor.

Türk'ün fendi oligarkı yendi

Perihan KORKMAZ/ LONDRA
İngiltere'de radyoaktif zehirle öldürülen Rus casusun evi, çevre komiseri Canver'le ev sahibi milyarderi karşı karşıya getirdi. 'Radyasyon temizliği ücretini belediye ödesin' diyen Berezovsky'ye, Canver 'Hayır' dedi..
Eski KGB ajanı Alexander Litvinenko'nun ölümü, iki ülkede yürütülen soruşturmaya rağmen sır perdesini koruyor. Bir yandan suçlu ya da suçlular bulunmaya çalışılırken, diğer yandan da ajanın arkasında bıraktığı "radyasyon" temizleniyor... "Polonyum 210" adlı radyoaktif maddeyle öldürülen Litvinenko'nun uğradığı her yerde radyasyon izi bıraktığı belirlendi. Ancak evinin radyasyondan arındırılması, belediye ile evin asıl sahibi arasında krize yol açtı.

'AÇIK ÇEK YAZMAM'
Karısı ve çocukları, başkent Londra'daki Haringey semtinde bulunan evi çoktan boşalttı. Semt sakinleri de bir an önce evin temizlenmesini istiyor. Evin asıl sahibi oligark (milyarder Rus işadamlarına verilen isim) Boris Berezovsky, 20 bin sterlini aşması beklenen temizlik ücretini belediyenin ödemesini istiyor. Belediyenin acil planlamadan sorumlu meclis üyesi Nilgün Canver ise ücretin Berezovsky tarafından ödenmesi gerektiğini söylüyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz İşçi Partili Canver, şunları söyledi: "Evin sahibi olarak Virgin Adaları ve Cebelitarık'ta iki şirket görünüyor. Onlarla yazışılıyor. 220 bin insana hizmet veriyoruz. Halkın parasını akıllıca harcamamız gerekiyor. Böyle bir şey için açık çek yazma sorumluluğunu alamam..." Ödemeden mülk sahibinin sorumlu olduğunu vurgulayan Canver, "Burası belediyenin evi değil ki biz ödeyelim. Zengin sahibi olan bir ev. Bölge halkının sağlığını korumak görevimiz olduğu için temizlik işini üstlenebiliriz. Ancak masrafını evin satışından almak kaydıyla" dedi.

'O ZAMAN PUTIN ÖDESİN'
Sokaktaki birçok evin daha sahibi olan milyarder işadamı Berezovsky, temizlik masrafını karşılamaya niyetli değil. Arkadaşının ölümünden Rusya Devlet Başkanı Putin'i sorumlu tutuyor ve tüm masrafları da onun ödemesi gerektiğini savunuyor. Canver'in açıklamaları için de "gülünç" yorumu yapan işadamı, "Bundan bizim sorumlu olduğumuzu kabul etmiyorum. Ölümden ve Londra'da estirdiği terörden sorumlu olan kişi zararı ödemeli" diyor.
Haberin fotoğrafları