kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dünya 'Çağlayan'ı konuşuyor

Yeni Haber
İstanbul Çağlayan meydanında yapılan miting dünya basınının gözünü tekrar Türkiye'ye çevirdi. Uluslararası basın kuruluşları, hafta sonu Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın hemen sonrasında gelen yürüyüşe geniş yer ayırdı.

TIMES: "YÜZ BİNLERCE LAİK TÜRK SOKAKLARDAYDI"

İngiliz Times gazetesi, yüz binlerce laik Türk'ün, Abdullah Gül'ün "İslami geçmişe sahip ilk Türk Cumhurbaşkanı olmasını engellemek için askerin yaptığı dramatik müdahalenin" ardından sokaklara çıktığını yazdı. Haberde, İstanbul'daki yürüyüşe katılan göstericilerin ellerinde "kan kırmızı Türk bayrakları" ve Atatürk posterleri taşıdığı vurgulandı.
Gül'ün "bir zamanlar radikal İslamcı olan" Recep Tayyip Erdoğan'a göre daha uzlaşmacı olduğu ve çalışkanlığının içeride ve dışarıda kendisine dostlar kazandırdığı belirtilen haberde ancak Erdoğan ve pek çok AKP üyesi gibi onun eşinin de türbanlı, kendisinin de bir zamanlar yasaklanan İslamcı bir partinin üyesi olduğu ifade edildi.

BBC: "YÜRÜYÜŞ DEV BİR GÜÇ GÖSTERİSİYDİ"

BBC'nin haberinde de Çağlayan'da yapılan mitingin dev bir güç gösterisi olarak değerlendirildiği belirtilen haberde, yüz binlerce kişinin Türkiye'de laikliğe verdikleri desteği göstermek için yürüyüşe geçtiği vurgulandı. Haberde eylemcilerin, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün İslami kökenlerine bağlı olmasından endişe ettiği kaydedildi. BBC ayrıca eylemcilerin milliyetçi şarkılar söyleyerek hükümeti istifaya çağırdığını belirtti.

FT: "İKİ HAFTADA İKİNCİ BÜYÜK YÜRÜYÜŞ"

Financial Times gazetesi İstanbul'da yapılan mitingin, iki hafta içinde gerçekleşen ikinci büyük gösteri olduğunu vurguladı. Haberde yorumculara göre bunun, çoğunluğu Müslüman ama resmi olarak laik bir ülkede pek çok kişinin sosyal hayatın İslami ideoloji tarafından ele geçirildiğini düşüncesini gösterdiği ifade edildi.

TELEGRAPH: "EN AZ YARIM MİLYON KİŞİ VARDI"

Daily Telegraph gazetesi, İstanbul'daki mitinge en az yardım milyon insanın katıldığını ve ellerinde Türk bayraklarıyla hükümet karşıtı sloganlar attığını yazdı. Haberde mitingin İslamcı başbakan ve sert laik ordu arasında tansiyonun yükseldiği bir dönemde gerçekleştiği vurgulandı. Gazete ayrıca eylemde "Türkiye laiktir laik kalacak" ve "ABD'ye, AB'ye hayır, Hükümet istifa" sloganları atıldığını kaydetti.

GUARDIAN: "TÜRKLER İSLAMİ BİR CUMHURBAŞKANI KARŞISINDA YÜRÜDÜ"

Guardian gazetesi de 300 bin laik Türk'ün İslamcı bir Cumhurbaşkanı'nı durdurmak için yürüdüğünü yazdı. Haberde, Türk ordusunun Gül'ün adaylığından kaygı duyduğu ve sivil yönetimi "devirmekle tehdit ettiği" ifade edildi. Gazete ayrıca AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda tartışmaların bulunduğunu belirtti.

FİGARO: LAİKLER İSLAMCILARA SOKAKTA MEYDAN OKUYOR


Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Figaro da, "Türk laikleri, İslamcılara sokakta meydan okuyor" başlıklı haberinde bir milyondan fazla Türk laiklik için gösteri yaptığını, gösterinin ana amacının "İslamcı sapmayı" protesto etmek olduğunu belirtti.

LE SOİR: TÜRKİYE'DE LAİKLİK İÇİN İNSAN DENİZİ"

Belçika'da yayınlanan Le Soir gazetesi ise, "Türkiye'de laiklik için insan denizi" başlıklı haberinde ordunun uyarısından iki gün sonra yüz binlerce insanın laiklik ilkelerini savunmak için İstanbul'da toplandığına dikkat çekti.

EL PAİS: ORDUNUN MÜDAHALESİNE KARŞI DA SESLER DUYULDU


İspanyol El Pais gazetesi ise, yüz binlerce kişinin laik devleti ve Gül'ün adaylığına karşı gösteri yaptığını belirterek "Bu kitlesel gösteride, ordunun herhangi bir müdahalesine karşı çıkan sesler de duyuldu" diye yazdı.

LİBERATİON: KEMALİSTLER "İSLAMCI" CUMHURBAŞKANINA KARŞI YÜRÜDÜ

Fransız Liberation gazetesi ise, "Askerin baskıları ve Kemalistlerin, bir 'İslamcı'nın cumhurbaşkanlığına seçilmesine karşı yürüyüşü" spotunu kullandı ve "sokağın baskısı"na dikkat çekti.

DW: TÜRKİYE'NİN İSLAMCI DEVLETE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNDEN KORKUYORLAR


Alman yayın kurumu Deutsche Welle de yüz binlerce insanın, ülkenin laik sistemine destek amacıyla İstanbul'da sokaklara döküldüğünü belirterek göstericilerin ülkenin İslamcı bir devlete dönüştürülmesinden korktuklarını yazdı.

ABC: NE ORDU KORUMASI NE TEOKRATİK BASKI İSTEYENLER ÇOĞUNLUK

Diğer İspanyol gazetesi ABD ise, "Bir milyon Türk, bir İslamcının cumhurbaşkanlığa getirilmemesini bağırarak talep ediyor" başlığını kullandı. Gazete, gösteride hem ordunun korumasına, hem de teokratik baskılara karşı çıkanların azınlıkta olduğunu öne sürdü.

LE TEMPS: HÜKÜMET İLE ORDU ARASINDA AÇIK ÇATIŞMA ORTAMI


"Bir milyon Türk laiklik için yürüdü" başlığını atan İsviçreli Le Temps gazetesi'nin haberinde ise, İstanbul'daki gösterinin Ankara mitinginden farklı olarak "hükümet ile ordu arasında açık bir çatışma ortamında gerçekleştiği"ne vurgu yapıldı.

NYT: "EYLEM SADECE HÜKÜMET POLİTİKALARINA KARŞI DEĞİLDİ"

New York Times gazetesi, İstanbul'daki yüz binlerin sadece hükümetin politikalarına karşı değil "daha dinci vatandaşların yaşam biçiminden kaynaklanan bir korku" için yürüdüğünü yazdı. Bazı eylemcilerin "dinci Türkler eğitimsiz ve fakirler" düşüncesinde ve "züppe" olduğunu ancak eylemcilerin içinde "laik yaşam biçimimize ne kadar hoşgörü gösterilecek" şeklinde daha kişisel ve daha az elitist kaygılar taşıyanlar da bulunduğu vurgulandı.

IHT: "YÜZ BİNLER YÜRÜDÜ"

International Herald Tribune gazetesi, İstanbul'da yüz binlerce kişinin yürüdüğü belirtilen haberinde, laiklerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye İslami yasa getirecek gizli bir gündemi bulunmasından endişe ettiklerini yazdı.

WT: "BİR MİLYON KİŞİ BAYRAK DENİZİ ALTINDA YÜRÜDÜ"


Washington Times gazetesi İstanbul'da 1 milyona yakın kişinin "kırmızı bayrakların oluşturduğu bir denizin altında" yürüdüğünü yazdı. Haberde, eylemcilerin talebinin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi olduğu ifade edildi. Gazete miting sırasında "Türkiye laiktir laik kalacak", "Hükümet istifa" ve "Köşk imamlara kapalı" sloganları atıldığını vurguladı.

(ANKA)