kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Sıcak parayla en kritik hafta

Büyük resim için tıklayın
Bu haftayı piyasalar tarafından önemli hale getiren nedenlerin başında, yabancıların kısa vadeli sermaye yatırımının 75 milyar dolarla rekor düzeye çıkması geliyor. Türkiye ilk kez bu büyüklükte bir sıcak para ile bu büyüklükteki bir siyasi krizle karşılaşıyor. Böyle bir duruma yerlilerin ne tepki vereceği aşağı yukarı belli. Zaten cumhurbaşkanlığı seçiminde bir kriz beklediklerinden dolayı savunmacı bir pozisyon almışlar. Buna devam edebilirler.
Yabancıların tutumu tam kestirilemese de satış yönünde olacağı bekleniyor. Dolayısıyla piyasalarda belli bir negatif trend yaşanabilir. İlk nefeslenme ve yeniden düşünme zamanı ise Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla mümkün. Sonrasında seçim kararı ve hükümetin ortalığı toplamak için ne yapacağı önem taşıyacak.
Bugünler, Türkiye'nin dünya piyasalarını ne ölçüde etkilediğinin test edileceği bir süreç olabilir.
- Bu süreçten hazine faizi daha az etkilenebilir. Çünkü faizler zaten yüksek. Üstelik Hazine'nin hazırda tuttuğu 20 milyar YTL gibi bir karagün akçesi var. Ancak faiz yükünü artırmayalım diyerek az borçlanma yoluna gidilirse likidite artışı dövize yönebilir.
- Kurun artması karşısında ilk satışa geçecekler ise yerliler olacak.
- Borsa ise gelişmelere en hassas piyasa olmaya aday gibi görünüyor.