kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. Tuncay Özgünen

Seksi kim başlatmalı?

ESRA TÜZÜN
Aşkın fizyolojisini araştıran Fizyoloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Özgünen ve Sosyal Psikiyatrist Doç. Dr. Doğan Şahin, seksin ve ilişkinin başlangıç noktasını tartıştı..
Prof. Dr. Tuncay Özgünen
Aşkı kadınlar başlatır çünkü erkek her zaman sekse hazırdır. Bir numaralı cinsiyet organı burundur. Kadınlar önce erkeklerin kokusundan etkilenir

İlişkileri kadın mı başlatır, erkek mi?
Aşk hiçbir zaman erkek tarafından başlatılmaz, seçimi kadınlar yapar. Sinyaller kadınlar tarafından gönderilir ve daha sonraki süreçte erkek ilişki içine çekilir.

Seksi kadın mı başlatmalı erkek mi?
Sevgi, güven altında olma gereksinimimizin karşılığıdır. Aşk ise üreme içgüdüsünün karşılığıdır. Biyolojik çeşitlik için, doğa zıtlar arasında aşkı mümkün kılar. Bu yüzden aşk heteroseksüeldir. Eşcinselliğin aşkta yeri yoktur. Sevgiyi iki taraf da başlatabilir. Ancak aşkı kadın başlatır. Çünkü erkek, her durumda cinselliğe hazırdır.

Kadın ve erkekler beğenilerini karşı tarafa konuşmadan nasıl anlatabilirler?
Kimyasal olarak 'feromon' dediğimiz koku yoluyla anlatılır. Kozmetikte kullanılan pek çok nesne feromon içerir. Bu kimyasal bir çağrıdır. İnsanda bunun etkisinin olup olmadığı tartışmalı. Bir numaralı cinsiyet organı burundur. Özellikle cinsellikle olan ilişkileri burnumuzla duyarız. Önce koku sonra görüntü gelir.

Eş seçiminde kadın ve erkek aynı şeylere mi bakar?
Eş seçiminde erkeğin kendisine özgü kriterleri yoktur. Erkek, biyolojik olarak güzel olana yönelir. Çocuğunu en sağlıklı şekilde taşıyacak, besleyecek, doğuracak kadını arar. Bu nedenle kalça ve göğüs erkekler için önemlidir. Kadınlarda ise cinsel çekim 10. sıradadır. Kadının erkekte aradığı ilk şey güvenilir olmasıdır.

Cinsel çekim kadın için mi, erkek için mi ilişkide birinci sırada?
Eşler seçim yaparken kendi bağışıklık sisteminden çok daha farklı bir sisteme sahip olan kişilere yönelirler. Bunun nedeni kadının doğacak çocuğunu daha gelişmiş bir bağışıklık sistemiyle dünyaya getirme isteğidir. Seçici olan kadındır.
Doç. Dr. Doğan Şahin
Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa anlaşır. Erkeklerin her zaman cinselliğe hazır olduğu büyük bir yalan. Türk toplumunda ilişkiyi erkekler başlatıyor

İlişkileri kadın mı başlatır, erkek mi?
Kültürel nedenlerden dolayı kadınlar birçok toplumda ilişkiyi başlatmakta daha çekimserdir. İlişki daha çok erkekler tarafından başlatılır.

Seksi kadın mı başlatmalı erkek mi?
Erkeğin her an cinselliğe hazır olduğu fikri, erkeklerin öyle olmasını arzuladıkları ama gerçekle bağlantısı olmayan yanlış bir inanıştır. Üreme işlevinden bağımsız olduğu gibi, pekala eşcinsel aşk da mümkündür. Kimin başlatması gerektiği ise tamamen çiftlere kalmıştır, kimin canı istiyorsa o başlatır.

Kadın ve erkekler beğenilerini karşı tarafa konuşmadan nasıl anlatabilirler?
Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa anlaşır. İnsan, hayvanlar âlemine dair alışkanlıkları ve eğilimleri binlerce yıl önce geride bırakmıştır. Koku da uyarıcı ve çekici bir etkendir ama sadece kavun alırken koklarız. Görücü usulüyle evlenenler, internetten tanışıp âşık olanlar birbirini nasıl kokluyor?

Eş seçiminde kadın ve erkek aynı şeylere mi bakar?
İnsanlar, kadın olsun erkek olsun farklı beklentilere sahiptir. Bazı kadınlar kendilerini sahiplenecek, iyi bir yaşam sağlayabilecek bir eş ararken, bazıları kendisini özgür bırakacak bir eş arar. Bazı erkekler kendisine itaat edebilecek, sözünden çıkmayacak bir eş isterken, bazı erkekler yönlendirebilecek kadın ararlar.

Cinsel çekim kadın için mi, erkek için mi ilişkide birinci sırada?
Her iki cins için de cinsel çekim, iyi bir ilişki için önemlidir ama bu da tüm insanlar için geçerli değildir. Evli çiftlerle yapılan bir araştırmada çiftlerin yüzde 40'ında cinsel sorunlara rastlanmış ama yüzde 83'ü mutlu olduklarını bildirmişlerdi. İnsanlar arasındaki sevgi ve bağı sadece cinselliğe bağlamak, insanı hayvanlarla bir tutmaktır.
Haberin fotoğrafları