kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Ordudan dramatik bir çıkış'

İLİŞKİLİ HABERLER
h
'Ordudan dramatik bir çıkış'
Genelkurmay'ın Türkiye gündemine bomba gibi düşen bildirisinin yankıları dış basında da geniş yer buldu

EN KESKİN AÇIKLAMAYDI
New York Times: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bastırırsa, Ordu'nun hükümeti devirmek için hazırlanıp hazırlanmadığı hala belli değil. Ancak uyarı, son zamanlarda yapılanların en keskiniydi. Açıklama "Erdoğan laik devletin sınırlarını zorladı mı" sorusunu gündeme getirdi. Ordu 1997'de Necmettin Erbakan döneminde benzer bir "uyarı" yayınlamıştı. Bu tartışma sadece Gül'ün kaderini değil, hükümetin istikrarını da belirliyor.

TSK SESİNİ YÜKSELTTİ
Times gazetesi: TSK, Türkiye'nin ilk kez İslami kökenli bir cumhurbaşkanı tarafından yönetilmesi karşısında duyduğu kaygı nedeniyle sesini yükseltti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün seçilmesi sadık laiklere karşı kazanılmış bir zafer olacak. Türkiye'de başörtüsü yasağı Hıristiyan Avrupa'nın pek çok ülkesinden daha sert..."

SIKI LAİK PRENSİPLER

BBC: Türk ordusunun, ülkenin laik sistemini sorgulayan bir uyarı yayınladığını belirtti. Haberde Türk ordusunun gelişmeleri kaygıyla izlediğini söylediği vurgulandı. Çağdaş Türk devletinin sıkı laik prensipler üzerine inşa edildiği belirtilen haberde, ülkenin cumhurbaşkanlarının da laik olduğu ifade edildi. Haberde, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Gül'ün eşinin türbanlı ilk Cumhurbaşkanı eşi olacağı da kaydedildi.

TSK KAYGIYLA İZLİYOR
FT: Türkiye'nin güçlü ordusunun Cuma akşamı dramatik bir müdahalede bulundu. Türk Silahlı Kuvvetleri gelişmeleri kaygıyla izliyor.

BATILILAŞMA VE İSLAM
Herald Tribune: Modern Türkiye için belirleyici bir anda, devleti kuruluşundan bu yana yöneten laik taban Cumhurbaşkanlığı seçimleri boykot etti. Liderler, Türkiye'de laik sistemin sonunun geldiğine dair korkunç ifadeler kullansa da bu ihtimal uzak görünüyor. Bu sözler de devleti 80 yıldır şekillendiren yönetici elitin gücü elinde tutmakta zorlandığını gösteren açıklamalar gibi duruyor. Buradaki paradoks şu, 1990'larda politik islamın önde gelen düşünürleri oldukları söylenen Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan aynı zamanda devletin batılılaşması için de büyük çaba sarf ediyor. Gül, iyi İngilizce konuşan ve Türkiye'nin AB üyeliği için lobi yapan bir isim. Türkiye 'de ekonomi de son hükümet döneminde iyiye gidiyor.

KİMSE DARBE BEKLEMİYOR
Reuters: Türkiye'nin Ordu generalleri, baş yargıçlar, ve muhalif partilerden oluşan laik eliti eski bir İslamcı olan Gül'ün laikliği erezyona uğratmasından korkuyor. Hiçkimse bugünün ekonomisi hızla yükselen Türkiye'sinde bir darbe beklemiyor.

ERDOĞAN'A BASKI
AP: Türk ordusu açıklamasıyla sürece çok daha fazla katılacağını göstermiş oldu. Ordunun açıklaması Erdoğan üzerindeki baskıyı arttırdı.

TÜRBAN SEMBOL OLDU
Liberation: Politik islamın sembolü olan Türban, cumurbaşkanlığı seçimlerine de girdi. Başta ordu olmak üzere laik kesim türbanı, Mustafa Kemal'in Osmanlı imparatorluğundan kalanlar üzerine kurduğu laik cumhuriyete karşı görüyor.