kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Bayülken için Dışişleri'nde tören düzenlendi

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, geçen perşembe günü hayatını kaybeden eski bakanlardan emekli Büyükelçi Ümit Haluk Bayülken'in uzun meslek hayatının her aşamasında büyük emek verdiği Dışişleri Bakanlığında ve diğer görevlerde örnek alınacak bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Merhum emekli Büyükelçi Ümit Haluk Bayülken için Dışişleri Bakanlığı önünde tören düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan törene, Bayülken'in ailesi ve yakınları, Dışişleri Bakanı Gül, eski Başbakan Bülend Ulusu, eski bakanlardan Kamran İnan ve Hikmet Çetin, Ankara Valisi Kemal Önal, DYP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir ve Dışişleri yetkilileri katıldı.

Gül, törende yaptığı konuşmada, Bayülken'in ailesine ve Dışişleri camiasına baş sağlığı dileklerini ileterek, şunları kaydetti:

"Büyükelçi Bayülken uzun meslek hayatının her aşamasında büyük emek verdiği bakanlığımızda ve diğer önemli görevlerde örnek alınacak bir şahsiyettir. Üstün mesleki nitelikleri ve özverili çalışma anlayışıyla Türk dış politikasını ilgilendiren birçok hassas konuda, ulusal çıkarlarımızın korunması bakımından değerli ve unutulmaz hizmetler vermiştir."

Büyükelçi Bayülken'in 1947 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başladığını hatırlatan Gül, Bayülken'in 1964 yılında Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri olduğunu ve Londra Büyükelçiliği ile BM Daimi Temsilciliği görevini de yerine getirdiğini belirtti.

Gül, Büyükelçi Bayülken'in Türk dış politikasının en önemli gündem maddelerinden birini oluşturan Kıbrıs sorununun geçtiği çeşitli aşamalarda çok önemli görevler de aldığını kaydetti.

Gül ayrıca, Büyükelçi Bayülken'in Mart 1959-Temmuz 1960 tarihleri arasında Zürih ve Londra Antlaşmaları çerçevesinde kurulması öngörülen Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili antlaşmaları hazırlamakla görevli, Kıbrıs konusundaki Londra Karma Komitesine Türk Temsilci olarak görev yaptığını ve Ocak 1964'de Kıbrıs ile ilgili Londra Konferansına ve daha sonra Haziran 1964'de Washington ve Londra görüşmelerine Türk heyeti üyesi olarak iştirak ettiğini söyledi.Bakan Gül, şöyle konuştu:

"Büyükelçi Bayülken sahip olduğu engin vatan sevgisini ve mesleki heyecanını bir hayat tarzına dönüştürerek etrafı için daima bir örnek teşkil etmiştir. Uluslararası alanda da saygın bir yer edinmiş, fikirleri ve görüşleri aranan bir diplomat olmuştur. İleri yaşına rağmen son ana kadar yazan, düşünen ve tartışan bir büyüğümüzdür."

Bayülken'in vefatının sadece Dışişleri camiası için değil, tüm Türkiye için bir kayıp olduğunu belirten Gül, "Türkiye çok değerli bir evladını kaybetmiştir. Büyükelçi Bayülken, emekli olduktan sonra hem uluslararası platformlarda hem de ülkemizin hemen hemen her yerinde konferanslar vermiştir" diye konuştu.Bakan Gül, şunları söyledi:

"Bayülken, Türkiye sevgisini ve Türklük heyecanını her zaman kişiliğinin en derinlerinde taşımış ve bunu içtenlikle yansıtmıştır.Bu kederli günümüzde Bayülken ailesinin ve camiamızın en önemli tesellisi Büyükelçi Bayülken'in geride bıraktığı gurur tablosu ve örnek bir diplomat ve devlet adamı olarak Bakanlığımıza verdiği kıymetli miras olacaktır."Daha sonra Bayülken'in ailesi, törene katılanların taziyelerini kabul etti.

(AA)