kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Recep Ayyılmaz

Mozart ilk kez Antalya'ya geliyor!

Zeynep GÜLER - GÜNAYDIN
Paris Devlet Operası'nda görev yapan ilk Türk yönetmen Recep Ayyılmaz, Mozart'ın ünlü eseri 'Saraydan Kız Kaçırma'yı 30 Haziran'da Antalyalı operaseverlerle buluşturarak bir ilke imza atacak..
Paris Devlet Operası'nda görev yapan ilk Türk yönetmen Recep Ayyılmaz, bu kış İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde ilk kez 'Sevil Berberi'ni sahneleyerek adından söz ettirdi. Ayyılmaz, şimdi de Antalya Devlet Opera ve Balesi için Mozart'ın ünlü eseri 'Saraydan Kız Kaçırma'yı sahnelemeye hazırlanıyor. Ayyılmaz, "Antalyalılar'a Mozart'ı anlatacağım için çok heyecanlıyım" diyor...

FULL ÇEKİYOR
* Bu sezon İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde 'Sevil Berberi'ni sahnelediniz. Bu eseri sergileme fikri nasıl doğdu?
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni Kerim Soysal önerdi. Düşünmeye bile zamanım olmadan kendimi provalarda buldum. Ekipçe bir ilke imza atmış olduk. Ayrıca eser full salon oynuyor.

* Şimdi de Antalya Devlet Opera ve Balesi için 'Saraydan Kız Kaçırma' sahneye konacak. Bu eseri seçmenizin sebepleri neler?
Bu eseri de yine bir öneri üzerine sahnelemeye karar verdik. Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Davran beni aradı ve Antalyalılar'a ilk kez bir Mozart operası sunmak istediğini dile getirdi. Bunun üzerine Mozart'ın 'Saraydan Kız Kaçırma' adlı eseri gündeme geldi.

KONUSU TÜRKLER
* Mozart'ın bu eseri size ne ifade ediyor?
Mozart 17'nci asırda Avrupa'da esen 'Turkomanya' sürecinde en çok eser vermiş bestecilerin başında gelir. 'Saraydan Kız Kaçırma' Türkler üzerine yazılmıştır. Mehter Müziği'nden etkilenilerek yaratılmıştır.

* Sizce Türkiye'de operaya gereken önem veriliyor mu?
Bence sunuş şeklinize bağlı. Tepeden tırnağa başarılı bir yapıma, seyirci her zaman önem verir. Gelir, seyreder.

* Yeni dönem için hazırladığınız projeler var mı?
Var. Mersin Devlet Opera ve Balesi için bir prodüksiyon önerisi var. Gene Antalya Devlet Opera ve Balesi için 'Rigoletto' var. Ama tüm bunlar şimdilik sadece proje aşamasında.
Haberin fotoğrafları