kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İngiltere sallandı

Yeni Haber
Nadir deprem hisseden İngiltere'de başkent Londra'nın güneydoğusunda bu sabah hissedilen depremin büyüklüğünün, Richter ölçeğine göre aslında 4,3 olduğu bildirildi.

İngiliz Reuters haber ajansı, İngiltere'nin Yerbilim Araştırma Merkezinin uzmanı Richard Musson'a dayanarak açıkladığına göre, ABD'nin Colorado eyaleti Jeolojik Araştırma Merkezinin ilk kaydında Londra'nın 100 km güneydoğusunda Kent bölgesindeki saptanan deprem 4,7 değil, 4,3 büyüklüğünde. Yaralanan olmayan depremin merkez üssü, Dover sahilinin 12 km açığında ve denizde.

Uzmanlara göre, 1931 yıllında Kuzey Buz Denizi'nde görülen 6,1 büyüklüğündeki deprem sayılmazsa saat 08.18'deki (TSİ 09:18) sarsıntı 1776 ve 1950 yıllarında İngiltere'de görülen sarsıntıya yakın. Kent itfaiye teşkilatı 100 acil çağrı aldı. Acil çağrıların çoğu olası doğal gaz kaçaklarıyla ilgiliydi.

Depremi hissedenlerden Alison Reiney, Sky News kanalına açıklamasında, deprem şaşkınlığını en çok hisseden tanıklardan biri olarak, ''Böyle his görmedin. Ansızın uyandım. Yatak odasında patlama oldu sandım. Yatak, ileri geri deli gibi sallandı'' dedi. Stanford'dan bir başka tanık Sharon Hayles, ''Lunapark heyecan trenine binmiş gibi olduk'' dedi.

Muhafazakar Parti Milletvekili Richard Ashworth, ''İnsanlar sokaklara çıktı. Ne oluyor diye etrafa bakakaldılar. Fevkalade müstesna hal'' dedi. Duvarların çatladığı bacaların kırıldığı depremde Kent'te tüm ambulanslar alarma geçirildi. Elektrik kesintileriyle telefon hatlarında aksamalar oldu.

Fransa'ya Manş Denizi'nin altından bağlanan otoyol-demiryolu hattı Eurotunnel'in İngiltere ağzı Folkestone kapısında durumun tamamen normal olduğu bildirildi. Dünyanın en işlek feribot hattı Dover-Calais Manş denizyolu da tamamen olağan işliyor.

İtfaiye, polis, sağlık hizmetlerine eski dini örgüt Salvation Army (Selamet Ordusu) elemanları da yardım etti. Yaşlı kıta Avrupa'nın İngiltere adalarında son yüzyılda kaydedilen en kuvvetli sarsıntı, 76 yıl önce 1931'de Kuzey Denizi'nde 6,1 büyüklüğündeki depremdi.