kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Başkent Tallinn'de heykelin kalmasını isteyen Rus yanlıları ile polis birbirine girdi. Polis, göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıttı.

Heykel ayaklanması

Başkent Tallinn'deki "Bronz Asker"i taşıma kararı ülkeyi karıştırdı. Protestolarda bir kişi ölürken, Moskova Estonya ile ilişkileri kesmeyi planlıyor..
Estonya, 47 yıl boyunduruğu altında yaşadığı Sovyetler Birliği döneminden kalma bir heykeli kaldırarak Rusya ile bugüne kadarki en büyük krizini yaşıyor. Karar üzerine Moskova "yaptırım" ve "boykot" çağrısında bulunurken protesto gösterilerinde bir kişi öldü. Hükümet, başkent Tallinn'deki 2'nci Dünya Savaşı anısına dikilen "Bronz Asker" heykelini kaldıracağını bir ay önce açıkladı. Hükümete, Sovyet döneminde yaşadığı acıları hatırlattığını öne süren halk da destek verdi. Nüfusun üçte birini oluşturan Rus kökenli Estonyalılarsa buna karşı çıktı. Ancak Estonya cuma sabaha karşı sessiz bir operasyonla heykeli yerinden sökerek başkentteki bir askeri mezarlığa götürdü.

LAVROV: "TİKSİNTİ VERİCİ"
Rusya yanlısı protestocularsa önceki gün Tallinn Meydanı'nı savaş alanına çevirdi. Bir gösterici ölürken 57'si de yaralandı. 300 kadarı da gözaltına alındı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov kararı, "küfür" olarak nitelendirdi. "Tiksinç" kelimesini de kullanan Lavrov, Estonya'ya yönelik ekonomik ambargoların uygulanmasını istedi. Rus Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov da, diplomatik ilişkilerin kesilmesi yönünde bir öneri sundu. Ülkede Estonya mallarının satın alınmaması yönünde kampanyalar başladı. Heykelin özellikle Ruslar için özel kabul edilen 9 Mayıs'taki Zafer Günü'nden önce kaldırılması da öfkeyi arttırdı.
Haberin fotoğrafları