kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Gülsin Onay

Beethoven dövmeli festival!

MİNE GÜLTEKİN
Türkiye'nin en geniş kapsamlı ve en eski etkinliği olma özelliğini taşıyan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 35. yaşını kutluyor. 2 Haziran'da başlayacak festival, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine dünyaca ünlü isimleri ağırlıyor..
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın, 26 Nisan'da yaptığı basın toplantısıyla programını açıkladığı 35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, bu yıl yine dünya müzik otoritelerinin onayını almış, yaşayan efsaneleri ağırlayacak. Canlı canlı seyretme fırsatı yakalayacağımız büyük performanslara geçmeden önce, en merak edilen konuya ışık tutalım: Bilet fiyatları. Festivalin geçen yıl en çok eleştirilen yönü, neredeyse asgari ücrete yakın sayılabilecek bilet fiyatlarıydı. Pek çok köşe yazarının da bu anlamda topa tuttuğu İKSV, toplantıda ilk soruları bu konuda aldı. Acaba bu yılki fiyatlar geçen yıla göre kesemize daha uygun olacak mıydı? Hemen söyleyelim; arada çok büyük bir fark yok. Ama yine de her keseye uygun seçeneklerin mevcut olduğunu belirtmek gerek. Örneğin festivalin en uygun fiyatı 30, en yükseğe çıktığı nokta ise 200 YTL. Öğrenciler ise yine çok şanslı. Sınırlı sayıda olsa da, tüm konserlere 15 YTL'ye bilet bulabilecekler.

BÜTÇE 2.5 MİLYON AVRO!
Basın toplantısında soruları yanıtlayan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, bu konuda şunları söyledi: "Bilet fiyatlarından elde edilen gelir, festival için harcanan miktarın ancak yüzde 20'sini karşılıyor. Bir anlamda bilet fiyatının üzerine dört katını daha ekleyerek konseri yapıyoruz. Bilet gelirleriyle elde edilen tutardan geriye kalan miktar ise, sponsorların desteği ile karşılanıyor." Bu arada bu yıl festivalin ana sponsoru Borusan Holding. Toplam bütçesi 2.5 milyon avro olan festival için, devletten ve yerel yönetimlerden yeteri kadar destek göremediklerini söyleyen Eczacıbaşı şöyle devam ediyor: "Bu festivali düzenlerken aldığımız yardım, harcanan miktarın sadece yüzde 6'sı. Bu oran yurtdışında çok daha yüksek. Mesela Cannes Film Festivali düzenlenirken, devletten yüzde 50 oranında yardım alınıyor." İstanbul Müzik Festivali'nin tanıtım toplantısında herkesin dikkatini çeken ilk detay afiş oldu; yakın planda, saçlarını yanda toplamış bir kadının ensesinde görülen Beethoven dövmesi. Bu konuda ilk algı; dövmenin vücutta ömür boyu kalması gibi, klasik müziğin de insan ruhuyla bütünleşmiş olduğu düşüncesi olabilir. Aslında davetkâr ve vurucu bir görsellik taşıyan bu afişle bir anlamda, müzik festivalinin her yaşa hitap ettiğinin de altı çizilmiş oluyor.

AFİŞİN HİKÂYESİ
Festival afişini hazırlayan TBWA\\\\İstanbul'un Yaratıcı Grup Direktörü Murat Arlı bu konuda şöyle bir yorum getiriyor: "Festivalin 35. yılında, klasik müzik ruhunu daha geniş kitlelere yaymak amaçlandı. Klasik müziğin ruhundaki asi ama bir o kadar da sadık yapı, dövme kavramıyla temsil edildi. Kampanya iletişiminde klasik müzik bestecilerinden Beethoven, Bach ve Mozart dövmesi yaptırmış genç insanlar kullanıldı. Biz hissetmesek de hayatımızın bir parçası olan klasik müzik, ruhumuzun hatta bedenimizin sahibi!" Festival konserleri, haziran ayı boyunca dört ayrı mekânda; Aya İrini Kilisesi, Atatürk Kültür Merkezi, Esma Sultan Yalısı ve Bulgar Kilisesi'nde devam edecek. Bulgar Kilisesi ve Esma Sultan Yalısı'nda birer performans sahnelenecek. Esma Sultan Yalısı festival için yeni bir mekân. Bu yıl ısrarla tercih edilmesinin sebebi, 26 Haziran'daki Roby Lakatos konserinin, kapalı bir mekâna hapsedilmek istenmemesi. Daha doğrusu, açık mekânda, ünlü keman virtüözünün hareketli performansına, dinleyicilerin de danslarıyla eşlik edebilmelerine olanak vermek... Festival içeriği müzikseverler için oldukça heyecan verici isimlerle dolu. Başta müzik eleştirmenleri tarafından 'opera tarihinin son divası' olarak nitelenen Angela Gheorghiu var. Festivalin galası da ünlü 'diva'nın konseri ile yapılacak. 35. yıl açılışı konserinde ise ülkemizden pek çok ünlü virtüöz yer alacak. Konserde 'Onur Ödülü' alacak Ayla Erduran ve İdil Biret'e; Cihat Aşkın, Özcan Ulucan, Çağ Erçağ, Atilla Erdemir gibi isimler eşlik edecek. SABAH'ın sponsorluğunda düzenlenecek; Dünyanın Tüm Sabahları adlı konser de festivalin bir başka sürprizi. Gerard Depardieu'nün başrolünde yer aldığı, yine aynı isimli filmin soundtrack albümünü hazırlayan, yaşayan efsane Jordi Savall ve ekibi Hesperion XXI, bu konserle büyük bir müzik ziyafeti verecek. Festivalin bu yıl en çok konuşulacak ismi ise hiç kuşkusuz dünyanın en tanınmış müzik toplulukları listesinde en üst sıralarda yer alan Kraliyet Concertgebouw Orkestrası olacak. AKM'de iki ayrı konser verecek olan 'Büyücü müzisyen' Mariss Jansons yönetimindeki orkestranın ilk konserinde, ödüllü piyanist Mitsuko Uchida da yer alacak. Bu iki konser tüm festival listesinde en büyük bütçeye sahip; yaklaşık 450 bin avro. Programda İdil Biret, German Brass, Joseph Wolfe eşliğinde Borusan Oda Orkestrası, Roby Lakatos performansı, Mevlana ve Bach Divanı ve Allah'ın Güzel İsimleri adlı diğer konserler de oldukça merak uyandırıyor. Festivalde toplam dokuz senfoni ve oda orkestrası, dokuz oda müziği, iki resital, iki koro, bir geleneksel ve bir klasik dışı konser olmak üzere toplam 23 etkinlik yer alıyor. Ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org/muzik
Haberin fotoğrafları