kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Mini etek maksiye karşı

Esra ÇORUH
1960'larda hayatımıza giren mini etek, ilkbahar-yaz sezonunda hem gece kıyafetlerinde hem de günlük elbiselerde karşımıza çıkıyor. Hatta maksi eteğin pabucu dama atılıyor..
Her geçen gün küçülen telefonlar, incecik televizyonlar, cebe dahi sığabilen bilgisayarlarla her şeyin 'mini'si moda oldu. Giyimde de gittikçe kısalan etek boyları bu trende ayak uydurdu. İlkbahar-yaz sezonunda tüm moda tasarımcılarının koleksiyonlarında yer alan miniler, Fransız tasarımcı AndrCourrile hayatımıza girdi. 1964 yılında mini eteğin haute couture modasında yer almasının ardından, 60'ların sonlarında sokaklarda da mini eteğin yayılmaya başlaması Mary Quant sayesinde gerçekleşti. Londra'da mağazası olan Mary Quant'ın Courrtasarımlarından cesaret alarak ürettiği süper mini etekler, kısa sürede İngiliz kadınların favorisi oldu. Bu dönemlerde mini etek, liberalizmin de simgesi kabul edildi. 1970'lerde model Twiggy'le sembol haline gelen mini eteğe bir rakip geldi; maksiler... 80 ve 90'lı yıllarda mini etek, etek boyunu biraz uzatarak, iş kıyafetlerinde ceketlerle ofislere taşındı. 21. yüzyıla girildiğinde jean pantolonun hayatımızda geniş yer edinmesi, mini eteğin tahtını biraz sarstı. Bohem görünümüyle maksi boydaki elbiseler birkaç sezondur hayatımızda geniş yer tuttu. Sadece gece kıyafetlerinde giymeye alışık olduğumuz maksi elbiseler, düz sandaletlerle plajlara da taşındı.

60'LAR YENİDEN
Yeni sezonda ise durum biraz daha farklı. Kontrastların egemen olduğu ilkbahar-yaz sezonunda maksi boy neredeyse yok gibi. Hatta gece elbiselerinde bile mini elbiseler karşımıza çıkıyor. 60'lar yeniden yaşanıyor. Bu kadar çok mini boy eteğin ardından önümüzdeki sezonlarda minilerden sıkılıp, tekrar maksi eteklerin dönüşüne de her an tanık olabiliriz. O yüzden siz maksilerinizi saklayın. Eğer bir davete uzun bir gece kıyafeti giymek istiyorsanız da giyin. Ne de olsa alışkanlıkların değişmesi çok zor.
Haberin fotoğrafları