kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

KİT harcamalarına sınırlama

Yeni Haber
Büyük enerji ve ulaştırma KİT'lerinin harcamalarında, önceden açıklandığı gibi, GSMH'nin yüzde 0,2'si oranında tasarrufa gidiliyor.

IMF'nin isteği doğrultusunda 2007 bütçesinde faiz dışı fazla hedefinin tutturulması ve bütçede oluşabilecek harcama artışlarının telafisi amacıyla, özellikle alt yapı yatırımları fazla olan KİT'lerin harcamalarında kısıtlamaya gidilecek.

Bu kapsamda BOTAŞ, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gibi enerji KİTlerinin ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) KİT'lerinin gerçekleştirecekleri harcamaların, yatırım ödeneklerinin yüzde 82'sini geçmemesi istenecek.

Söz konusu kurumlara gönderilecek bir yazı ile harcamalarda daha dikkatli olunması talep edilecek. Bu yolla 2007 yılında belirlenen kuruluşların harcamalarında toplam 600 milyon YTL'lik tasarruf sağlanacak.

Devlet Planlama Teşkilatı ile Hazine Müsteşarlığı arasında konuya ilişkin görüşmeler devam ederken, yetkililer söz konusu sınırlamanın KİT'lerde herhangi bir sıkıntı yaratmayacağını ifade ediyor.

Daha önce IMF ile niyet mektubu taslağı üzerinde mutabakat sağlandığına ilişkin Hazine'den yapılan açıklamada, bu aşamada programda ortaya konan kamu maliyesi hedeflerine KİT'lerin yapacağı katkıyı desteklemek üzere, KİT ve Merkezi Yönetim Bütçesi harcamalarında, GSMH'nin yüzde 0,2'si oranında tasarrufa gidilmesinin kararlaştırıldığı vurgulanmıştı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, KİT'ler dahil bütçede tasarrufu düşündüklerini, bu yönde bütçe harcamalarına konulan 3,8 milyar YTL'lik blokaja KİT'ler yönüyle 600 milyon YTL daha ilave yapacaklarını belirtmişti.

(AA)