kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İkinci el alırken mutlaka test yaptırın

Özellikle 5 yaşa kadar ikinci el otomobil alırken, ciddi anlamda zarara uğramamak için aracın komple bir bakımdan geçirilmesi öneriliyor.

Otomobil sayısının gün geçtikte arttığı, ikinci el otomobil parkının genişlediği ülkede kullanılmış araç alınırken sadece dış görünüşüne ve motoruna bakılıyor.

Bazı alıcılar otomobilini sanayiye tanıdıklarına gösterse de birçok ayrıntı gözden kaçabiliyor ve daha sonra ortaya çıkacak bir hasar binlerce YTL'lik zarara yol açabiliyor.

Bu yüzden, özellikle 5 yaşa kadar ikinci el otomobil alırken aracın komple bir testten geçirilmesi ve bölümlerindeki yıpranmaya göre belli bir fiyat aralığının öğrenilmesi öneriliyor.

Erkaya Otomotiv'in sahibi Ertuğrul Temur, bahar aylarının gelmesiyle birlikte ikinci el otomobil piyasasının canlandığını, birçok kişinin araç almak için galerilere ve pazarlara gittiğini söyledi.

Araç alırken, borç ve kaçak olup olmadığının kontrolünün yanı sıra teknik açıdan da testin zorunlu olduğunu ifade eden Temur, şunları kaydetti:''Düşünün ikinci el bir otomobil alınıyor ve 25 bin YTL ödeniyor. Araç dıştan temiz görünüyor ancak bazı bölümleri aşırı yıpranmış ya da bir kazada bazı bölümleri değişmiş olabiliyor. Bu durumda otomobilin fiyatının düşmesi gerekiyor ya da sonradan çıkacak bir arızada binlerce YTL'lik zarar ile karşılaşılabiliyor. Bu yüzden otomobil alırken testin büyük önemi var. Bizim gibi bazı firmalar otomobili komple testten geçiriyor.''

FABRİKASI GİBİ HER ŞEYİNE BAKILIYOR

Temur, otomobilin test sırasında birçok cihaza bağlandığını ve bilgisayar ortamında kontrolden geçirildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Araç, öncelikle motor testine alınıyor ve burada gücü, yıpranma payı ve aşınma durumu belirleniyor. Sonraki aşamada bilgisayarla boya, kaporta, değişen parçaları, hangi parçalarında boya olup olmadığı, kazaya karışıp karışmadığı kontrol ediliyor. Daha sonra sırasıyla hidrolik, benzin boruları, şase, amortisörler, fren düzenekleri, elektrik aksamı gibi bütün bölümleri en ince detayına kadar inceleniyor. İnceleme sonucunda kişiye hangi bölümlerinde hasar olduğu ve aracın fiyat aralığı söyleniyor. Kişi otomobilini alırken en başından her şeyini tanıma imkanı buluyor.''

Temur, fazla zaman almayan bu tür testlerin genellikle Ankara'da iyi yapıldığını ifade ederek, ''Test, 40-50 YTL arasında değişiyor. Lüks otomobillerin de test fiyatları aynı. 50 YTL vererek kişi binlerce zarardan kurtulabiliyor ve hatta araca fazla ücret ödememiş oluyor'' dedi.

(AA)