kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Borsada sert düşüş

Yeni Haber
Cumhurbaşkanlığı seçiminde bugün yapılmakta olan birinci tur oylaması için TBMM Genel Kurulu'na katılan milletvekili sayısının 367'nin altında kalması ve ABD'de beklentilerden düşük ekonomik büyüme verisinin ardından borsada düşüş yüzde ikiyi aştı...
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 881,12 puan düşerek 46.861,31 puandan kapandı.

Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,85 değer yitirdi.İlk seanstaki 83,62 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 964,74 puan geriledi.Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 2,02 oldu.

Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Osman Büyükgöksu, "Sert bir hakeret" olarak nitelendirdiği düşüşün AKP'den gelen açıklamaların oluşturduğu 367'nin aşılması beklentinin gerçekleşmemesinin sürpriz görünmüş olabileceğini söyledi.

FAİZ VE DOLARDA FAZLA BİR HAREKET YOK

Bono faizleri ve dövizde büyük bir sıçrama olmadığına dikkat çeken Büyükgöksu, ABD'deki birinci çeyrek büyüme verisinin düşüklüğünün de kısmen kayıpları artırdığını ekledi.

AKP'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Meclis'te üyesi bulunan siyasi parti liderleriyle görüşerek ilk tur için gerekli olduğu iddia edilen 367 milletvekili katılımını sağlamaya çalıştı ancak CHP, ANAVATAN ve DYP liderleri oylamaya katılmayacaklarını açıkladılar. CHP'nin bu sayının sağlanamadığı gerekçesiyle iptal için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor. Ulusal 100 endeksi saat 16.13'te yüzde 2.6 düşüşle 46,584.03 puandaydı.

ABD gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin 2007'nin birinci çeyreğinde beklentilerin altında kalarak yüzde 1.3 büyüdüğü açıklanmasının ardından Avrupa Borsaları ve ABD vadeli işlemleri de geriledi.

PARA PİYASASI SEÇİMDEKİ BELİRSİZLİK NEDENİYLE DALGALI

Cumhurbaşkanlığı için ilk tur oylama öncesindeki TBMM'de cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekli çoğunluk olan 367 sayısına ulaşılamaması ve anamuhalefet partisi CHP'nin anayasa mahkemesine başvuru yapacak olmasından kaynaklanan siyasi belirsizlikle lira ve kur öğleden sonra yeni bir dalgalı seyir izledi.

Lira, dolar karşısında 1.3295 seviyesinden 1.3390 seviyesine kadar değer kaybetti ancak 1.34 seviyesine gitmekte zorlandı. Dolar kotasyonları bankalararası piyasada valörlü olarak 1.3360/80 YTL aralığında dalgalanıyor.

Bono piyasasında gösterge olan 4 Şubat 2009 vadesinde gün içinde yüzde 18.32'ye kadar düşmüş olan bileşik faiz ortaya çıkan belirsizlikle en fazla yüzde 18.50 sınırına dayandı.

Bir bankacı, "367 çoğunluk olmayınca şimdi yeni bir belirsizlik ortaya çıktı. Ancak piyasanın tepkisi de bu sorunun sürekli olmayacağı görüşüyle sınırlı kaldı" dedi.

Gösterge kurlar itibarıyla lira, dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 0.26 ve 0.29 gerileyince yıl sonuna göre değer artışları da aynı sırayla yüzde 5.89 ve 2.37'ye indi. Hafta içinde lira, dolar karşısında 1.3255 YTL ile bu yılın ve yaklaşık bir yılın en düşük seviyesini görmüştü.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün AKP tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi genel olarak piyasalar, yabancı yatırımcılar ve iş çevresinde olumlu karşılanmıştı.

Ancak muhalefetten Gül'ün adaylığı destek bulmadı ve CHP'nin yanı sıra, ANAP ve DYP genel başkanları da oylamaya katılmayacaklarını açıklamışlardı.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, oylama öncesinde Reuters'a, "Oylamada 367 çıkmadığı takdirde bugün hemen Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, cumhurbaşkanlığı seçiminde toplantı yeter sayısının 367 olduğu iddiasının önlerine gelmesi halinde, bunu en kısa sürede görüşerek karara bağlayacaklarını ve ikinci tur oylamaya yetiştirmeye çalışacaklarını söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı oylamasında, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk iki tur oylamada 367, son iki tur oylamada da 276 oy gerekiyor. TBMM içtüzüğü gereğince TBMM genel kurulunun çalışmalara başlayabilmesi için en az 184 milletvekilinin hazır bulunması gerekiyor.

Merkez Bankası gösterge kurlarını dolar için 1.3274/1.3338 YTL, euro için 1.8086/1.8173 YTL olarak ilan etti. Kurlara baz oluşturan euro/dolar paritesi de 1.3625 oldu.