kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Kentin adının bir liman listesinde yer alması nedeniyle milattan önce 4. yüzyıllarda kurulduğu tahmin ediliyor.

Güneydeki en uç nokta ilgi bekliyor

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Mersin'in Anamur ilçesi, tarih zenginliği yanında eşsiz güzellikteki sahil şeridiyle de turizm yatırımcılarını bekliyor...
Türkiye'nin güneyindeki en uç noktasını içinde barındıran ilçe, tarihe direnen yapıları ve el değmemiş tertemiz sahiliyle tatilcilerin ilgi odağı olabilecek güzelliklere sahip. Anamur ilçesine bağlı Ören beldesindeki eski Anamur olarak bilinen Anamurium antik kenti, ilçenin turizm potansiyellerinden biri.

''Rüzgarlı yer'' anlamına gelen Anamurium kentinde, milattan sonra ilk yüzyılda kentin çevresine ilk surların yapıldığı, bir süre Kommageneli Antiochos'un (MS 38-72) yönetimine bırakıldığına dair bilgilere ulaşılmış. Kıbrıs'a yakın olması nedeniyle özellikle Romalılar döneminde istasyon konumunda olan Anamurium, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere de ev sahipliği yaparken, deniz kıyısındaki zengin medeniyetlere de beşiklik etmesi sebebiyle sık sık korsanlar tarafından tahrip edilmiş.

Yaşadığı tüm zorluklara rağmen halen ayakta kalmaya çalışan Anamurium'un, gerekli yatırım ve ilginin gösterilmesi halinde önde gelen bir turizm merkezi olabileceği ve mevcut tarihi değerlerin de daha iyi korunabileceği belirtiliyor.

ANAMURİUM'UN DEFİNECİ İSYANI

İçinde mezarlıklar da bulunduğu belirtilen antik kentin, koruma görevlileri olmasına rağmen sık sık defineciler tarafından talan edildiği iddia edildi. Dağlık bir bölgede bulunan antik kentin çeşitli yerlerinde farklı tarihlerde defineciler tarafından kazıların gerçekleştirildiğini vurgulayan yetkililer, şunları söylediler:
''Yaptığımız temizlik çalışmaları sırasında antik kentin bazı bölgelerinde izinsiz yapılan kazılara rastladık. Her ne kadar önlem almaya çalışsak bile dağlık bir bölgede bulunmasından dolayı, pek başarılı olamıyoruz. Çünkü Dağlık alanlardan antik kentimize gelen defineciler geceleri çalışma yapıyor. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Ancak vatandaşlarımıza da tarihi güzelliklerin tahrip edilmemesi gerektiğini sık sık hatırlatarak, tarihi değerlere sahip çıkmalarını istiyoruz. En büyük sorun ilgisizlik. Kentte turizm hareketlenmesi olması durumunda tarihi doku daha iyi korunabilir.''

EŞSİZ SAHİL VE ULAŞIM SORUNU

İlçe tarihi güzelliklerin yanı sıra sahil şeridiyle de bulunmaz bir yer. Türkiye'nin sayılı uzun sahili şeridine sahip olan Anamur, 17 kilometrelik kesintisiz sahiliyle de masmavi Akdeniz sularıyla tatilcilerin ilgisini bekliyor. İlçe Belediye Başkanı Suphi Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muzu ile ön plana çıkan ilçenin sahillerinin temizliğini tescillendirmek amacıyla 4 farklı bölgeden mavi bayrak çalışmalarına başladıklarını söyledi.

İlçede çok küçük oranda olsa bile turizm hareketlerinin olduğunu anlatan
Alp, ''Bölgemize gelen tatilciler, hem tarihi açıdan hem de doğal güzellikleri açısından adeta ilçemize hayran kalıyorlar ve ilerleyen yıllarda aynı misafirlerimizi tekrar aramızda görüyoruz. Yani turizm potansiyellerimiz, tatilcileri kendisine hayran bırakıyor'' dedi.

İlçedeki potansiyellerin harekete geçirilmesi halinde, Anamur'un ülkenin önde gelen turizm merkezlerinden biri haline gelebileceğini ifade eden Alp, ancak kapalı bulunan gümrük ve inşaatı süren 182 kilometrelik Taşucu-Anamur sahil yolunun tamamlanamaması gibi bazı sorunlardan dolayı potansiyellerini harekete geçirebilmek noktasında zorlandıklarını kaydetti. Özellikle otoyolun yapılması halinde ilçenin ve bölgenin büyük bir turizm hamlesi gerçekleştirebileceğini vurgulayan Alp, bu konuda yetkililerden destek beklediklerini belirtti.

Alp, ''Bölgemize getirmeye çalıştığımız turizmcilerle görüştüğümüzde yol nedeniyle gelmekte sıkıntı yaşadıklarını söylüyorlar. Bu yolun bitmesi halinde elimizden geleni yapıp, kısa zamanda çok yol kat edebiliriz'' diye konuştu.