kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İlk turda Gül seçilemedi

Yeni Haber
TBMM Genel Kurulu'nda, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun gizli oylaması sona erdi.

İlk turda Abdullah Gül 357 oy alarak Cumhurbaşkanı seçilemedi. Toplam 361 milletvekili oy kullandı.3 geçersiz, 1 boş oy var. İkinci tura geçilecek.

367 tartışmaları altında geçen ilk tur oylama sonucu şöyle:

Abdullah Gül: 357
Geçersiz: 3
Boş: 1
Toplam Oy: 361

Arınç, Anayasanın öngördüğü 367 oya ulaşılamadığını bildirerek, ikinci tur oylama için 2 Mayıs Çarşamba günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

BAYKAL: 2. TURA GEÇİLEMEZ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçimi için Meclis'te yapılan birinci tur oylamada, 367 çoğunluğun sağlanamadığını hatırlatarak, "Sonuç ortada artık yeni bir süreç başlıyor. Birinci turda cumhurbaşkanlığı oylamasında Anayasa'nın öngördüğü katılım sağlanamadı ve adayın seçilmesi gereken oy da toplanamadı" dedi.

Bu durumda ikinci tur oylamaya geçilmesinin uygun olmayacağını savunan Baykal, "Bu konudaki siyasi partiler arasındaki görüş ayrılığı Anayasa Mahkemesi'ne yansıtılacaktır. Anayasa Mahkemesi bu konuda düşüncelerini ortaya koyacaktır. O düşünce doğrultusunda bundan sonraki gelişmelere şekillenecektir. Şimdi biz Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyoruz"
diye konuştu.

ERDOĞAN: GÜL BEKLEDİĞİMİZİN ÜZERİNDE OY ALDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün, beklediklerinden daha yüksek bir oy aldığını söyledi.

Erdoğan, oylamadan sonra TBMM'den ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, sonucu değerlendirdi. Erdoğan, ''Sayın Gül, bizim beklediğimizin üstünde bir oy almıştır. Belki de ikinci turda 367'yi yakalayabileceğimizin umudu içindeyim. Bugünkü seçimlerin bu kadar sağlıklı şekilde tamamlamış olması nedeniyle de memnunum'' diye konuştu.

GÜL: OY VEREN VERMEYEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM

11. Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasının ardından, Meclise gelen tüm milletvekillerine teşekkür ettiğini söyledi.

Gül, TBMM Genel Kurul salonundan çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Meclise gelerek demokrasinin Türkiye'de en iyi şekilde kökleşmesine, çalışmasına katkı veren bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

Bunun sadece kendi şahsıyla ilgili bir şey olmadığını, Türkiye'nin normalleşmesi, Türkiye'de demokrasinin kökleşmesi ve Türkiye'de demokrasiye saygıyla ilgili bir konu olduğunu bildiren Gül, şöyle devam etti:

"Bu bakımdan Meclise gelen, oy veren, oy vermeyen, ama Meclise gelen bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Şüphesiz ki oy veren arkadaşlara ayrıca daha çok teşekkür ediyorum. Ama Meclise gelen bütün arkadaşlara saygılarımı sunuyorum."

GENEL KURUL'DA NELER YAŞANDI?

TBMM Başkanı Bülent Arınç, AKP Ankara milletvekili Ersönmez Yarbay'ın cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı ve Abdullah Gül tek aday olarak kaldı. TBMM Başkanı Bülent Arınç 7 CHP vekilin de kurula katıldığını tespit ettiğini açıkladı.

YOKLAMADA 368 BULUNDU İDDİASI

TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması öncesinde 367 milletvekiline ulaşılıp ulaşılmadığı tartışmaları güne damgasını vurdu. TBMM Başkanı Bülent Arınç 7 CHP milletvekilini kurulda tespit ettiğini açıklayarak isimlerini okudu. Böylece oy kullanılması için çağrılan milletvekili sayısı 368'i buldu.

YARBAY OYLAMADAN ÖNCE ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Oylamadan önce, AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, TBMM Başkanlığına başvurarak, cumhurbaşkanı adaylığından çekildi.

Adaylıktan çekilme başvurusu Genel Kurulun bilgisine sunulan Yarbay, başvurusunda 367 ile ilgili iddiaları eleştirerek, ''Muhalefet, seçime katılmayarak iki adayı karşı karşıya getirmek istiyor. Bu oyunu bozmak için adaylıktan çekiliyorum'' ifadesine yer verdi.

Daha sonra TBMM Başkanı Bülent Arınç, oylamaya katılacak milletvekillerinin belirlenmesi ve oy pusulalarının milletvekillerine verilmesi için iki katip üye görevlendirdi.

AK Parti'li katip üyeler Gökhan Sarıçam ile Harun Tüfekçi'nin oy kabinlerinin bulunduğu bölümdeki Komisyon sıralarında yerini almasından sonra, ad çekme yöntemiyle 5 kişilik tasnif komisyonu oluşturuldu.
TBMM Başkanı Arınç, Adana'dan başlanarak ad okuma yöntemiyle ilk tur gizli oylamayı başlattı.

Oylama başladıktan sonra CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, komisyon sıralarında oturan katip üyelerin yanına gelerek, oylama işlemini kontrol etmek istedi.

TBMM Başkanı Arınç, ''Ben sizi Divana çağırdım, gelmediniz. Size orada görev verilmedi. Komisyon sıralarından uzaklaşın lütfen'' diyerek, idare amirlerini göreve çağırdı.

7 CHP'Lİ SALONA GİRDİ KAYITLARA GEÇTİ

Komisyon sıralarında tartışma yaşanırken, içeriye 4 CHP milletvekili daha girdi. Bunun üzerine, AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, içeriye girenlerin adlarını bir kağıda yazdı. Bazı AK Parti milletvekilleri de CHP'lileri cep telefonları ile görüntüledi.

Bunun üzerine TBMM Başkanı Arınç, milletvekillerinin komisyon sıralarından çekilmelerini ve sıralarına geçmelerini istedi. Arınç, ''Sayın Yaşar Tüzün, Sayın Şevket Arz, Sayın Ahmet Küçük, Sayın Haşim Oral ve Sayın Rasim Çakır'ın Genel Kurulda olduğunu görüyorum'' dedi.Oylama başladıktan sonra Anavatan Partisi Muğla Milletvekili Hasan Özyer de Genel Kurula girdi.

KURUL SAAT 15'TE BAŞLADI

TBMM Genel Kurulu, günlerdir Türkiye'nin kilitlendiği 367 tartışması gölgesinde, Cumhurbaşkanı seçimi ilk tur oylaması için saat 15.00'te toplandı.

Oylamaya katılmayacağını günler öncesinden ilan eden CHP adına Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genel Kurul'a girerek, 367 itirazını kayıtlara geçirmek istedi. TBMM Başkanı Arınç'ın söz vermesi üzerine Anadol, toplantı yeter sayısının 367 olduğunu belirterek, TBMM Başkanı Arınç'tan 367'yi bulmadan oylamaya geçilmemesini istedi.

Arınç, Anayasa'nın 96 ve 102'nci maddeleri ve İçtüzük gereği 367 şartının geçerliliği olmadığını, toplantı yeter sayısı bulunduğu için oylamaya geçeceğini söyledi. Arınç, tutumunun doğru olup olmadığı konusunda oylama yaptırdı. Oylamada CHP'li Anadol'un ret oyuna karşı Genel Kurul'da bulunanlar Arınç'ın toplantı yeter sayısına ilişkin tutumunun doğru olduğu yolundaki oy kullandılar.

Arınç daha sonra adaylıklar için yapılan başvuruları okutmaya başlayarak oylamayı resmen başlattı. Bu sırada Anadol, Genel Kurul'dan ayrıldı. Salonda 367 milletvekili bulunmadığı belirlendi.

Bu durumda CHP, önceden açıkladığı gibi konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor. CHP, oylamanın ardından tutanakları alarak 367 olması gereken toplantı yeter sayısının bulunmadığı, bu nedenle oylamanın geçersiz olduğu görüşüyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyor.

NELER YAŞANDI?

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genel Kurul'da ''yeterli çoğunluk'' bulunduğunu belirterek, birleşimi açtı.

Arınç, birleşimi açtıktan sonra CHP'li katip üye Ahmet Küçük'ü Başkanlık Divanındaki yerini alması için kürsüye davet etti. CHP'li Küçük'ün bulunmaması üzerine Arınç, AK Parti'li katip üye Bayram Özçelik'i Divana çağırdı.

Özçelik, Divanda yerini aldıktan sonra Arınç, ''böyle bir olay ilk kez vuku buluyor. Görevini ihmal eden milletvekilleri ile ilgili bir hükmü İçtüzüğe koymamız lazım'' dedi.

ANADOL TEK BAŞINA GELEREK SÖZ ALDI

CHP adına söz alan CHP Grup Başkan vekili Kemal Anadol söz alarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşmesi için 367 vekilin bulunma zorunluluğuna işaret etti.

TBMM Başkanı Arınç ise bununla ilgili daha önce yaptığı açıklamalara istinaden 184 vekilin katılımının kendisi için Anayasa'nın 57'inci maddesi gereğince yeterli olduğuna işaret ederek,"Şu an yüzlerce arkadaşımızı burada görüyorum, bu katılım benim için yeterlidir" dedi.

Bunun üzerine söz alarak 10 dakika konuşan Kemal Anadol 367 katılımın zorunlu olduğunu aksi halinde hak ihlalinin düzeltilmesi için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.

ARINÇ TUTUMUNU OYLATTI

Karşılıklı yapılan konuşmaların ardından yeniden oylamaya geçilmesinden önce Kemal Anadol tekrar sayım istedi. TBMM Başkanı Bülent Arınç bütün vekillerin 96'ıncı maddenin ve 102'inci maddenin vekillerce bilindiğine işaret ederek maddelerin gerekçelerini okudu.

Daha sonra da kendi tutumunun doğru olup olmadığını oylamak için milletvekillerinin oyuna sundu. Meclis Başkanlığı ile ilgili olarak Meclis Başkanının tutumu Kemal Anadol'un oyuna karşın TBMM'deki vekillerin oyuyla doğru olduğu kararlaştırıldı.

ANADOL: DİLEKÇE HAZIR BAŞVURACAĞIZ

CHP Grup Başkan vekili Kemal Anadol oylama öncesinde TBMM genel kurul salonundan çıktı.

Anadol akabinde bir TV kanalına yaptığı konuşmada CHP'nin Anayasa Mahkemesine gideceğini ve dilekçelerinin hazır olduğunu açıkladı.

AKP'Lİ VEKİLLER DIŞINDA OY KULLANANLAR

CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, ANAVATAN Partisi Miraç Doğan, ANAVATAN Partisi Muğla Milletvekili Hasan Özyer, AK Parti'den dün istifa eden Hamza Albayrak ile bağımsız milletvekilleri Süleyman Bölünmez, Ülkü Güney, Fuat Geçen, Göksal Küçükali ise oylamaya katıldı.

DYP VE ANAP FİRE VERDİ

Anavatan ve Doğru Yol Partisi cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. tur oylamasına katılmama kararı aldı. Ancak her iki partiden de iki milletvekili Genel Kurul'daki oylamaya katıldı. DYP parti yönetimi, 2 milletvekili ile ilgili inceleme başlattı.

Anavatan Partisi'nden Miraç Akdoğan ve Hasan Özyar, 4 milletvekili bulunan DYP'den ise Ümmet Kandoğan ve Mehmet Eraslan partilerinin kararlarını dinlemeyerek Genel Kurul'daki oylamaya katıldı.

GÜL VE ERDOĞAN BİRLİKTE OY KULLANDI

Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasında, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, oyu birlikte kullandılar. Erdoğan ve Gül oylarını kullanırken Meclis fotoğrafçılarına poz verdiler.

BAYKAL MECLİS'TEKİ ODASINDAN TAKİP ETTİ

Baykal, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili TBMM Genel Kurul çalışmalarını, CHP milletvekilleriyle birlikte Meclisteki odasında takip etti.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un Genel Kurul'da usul tartışması yaşandığı sıradaki tutumunu öven Baykal, ''Aslan be...Arkasında milyonlar var'' ifadesini kullandı.

''367 İŞİ CİDDİDİR''

Anayasa Mahkemesine yapılacak başvuru dilekçesini de imzalayan Deniz Baykal gazetecilerin soruları üzerine, Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun sonucunu bekleyeceklerini ve daha sonra Anayasa Mahkemesine başvurularını yapacaklarını söyledi.

Bir yıl önce Cumhurbaşkanı seçiminin milletvekili seçiminden sonra yapılmasını söylediklerini anımsatan Baykal, Türkiye'ye ısrarlı bunu anlattıklarını kaydetti.

CHP lideri Baykal, DYP'nin ve Anavatan Partisi'nin yanısıra vatandaşın da ''önce milletvekili seçimi'' dediğini ifade etti.''367 işi ciddidir'' diyen Baykal, AK Parti'nin paniğe kapıldığını öne sürdü.

CHP'Lİ KATİP ÜYELERE TELEFON

Bu arada Genel Kurulda CHP'li katip üyeler Ahmet Küçük ve Yaşar Tüzün'ün görev yapması üzerine Deniz Baykal, ''Hiç gereği yok. Bizimkilerin çıkması lazım'' dedi.Bunun üzerine Küçük ve Tüzün'e telefon açılarak Genel Kuruldan çıkmaları istendi.

ERDOĞAN: VİCDANINIZIN SESİNE GÖRE OY KULLANIN

Öte yandan oylamaya 3 saat kala Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, milletvekillerini tarihi sorumluluğa çağrı da bulunarak "Vicdanınızı sesine göre oy kullanın" dedi.

BAYKAL'A SERT ÇIKTI

Başbakan Erdoğan, TBMM'de yaptığı basın toplantısında Baykal'ı hedef alarak, "Sayın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal izlediği politikalar ile millet vekillerimizin iradesine ipotek koymuştur" dedi.

Erdoğan konuşmasında, Baykal'ın Turgut Özal'ın 1989 yılında Cumhurbaşkanlığı adaylığı döneminde yaptığı konuşmalardan alıntılar yaparak ve o dönemin gazetelerini göstererek "Baykal'ın zihniyetinde o yıllardan bu zamana hiç bir değişiklik yok" dedi.

"BAYKAL ANAYASAL SUÇ İŞLEMEKTEDİR"

Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde grup kararı alınmasının yasak olduğuna işaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ancak sayın Baykal kendi partisinin daha önce oylamaya katılmayacağını açıklayarak her zaman bize isnat ettiği Anayasa ihlali suçunu kendi işlemiştir" dedi.

PARA TEKLİF İDDİALARI ÇOK ÇİRKİN BİZ BUNLARA BULAŞMAYIZ

Deniz Baykal'ın "CHP'li bazı vekillerine para teklif edildiği" iddialarına da sert çıkan Başbakan Erdoğan, "Sayın Baykal'a buradan sesleniyorum. AKP'yi kimse böyle kirli oyunlara çekemez. Milli iradeyi bundan sonrada Anayasal sürece bağlı kalarak ayakta tutacağız. Kendi partilerinin geçmişte böyle olaylara dahil olmuş mensupları olabilir ancak bizim geçmişimizde bugüne kadar hiç böyle bir şey yaşanmadığını herkes bilmektedir" dedi.

ADAY BELİRLEME ŞARTIMIZ BİZİ İLGİLENDİRİR

Cumhurbaşkanı adayının belirleme şartlarıyla ilgili olarak konuşan Erdoğan "Aday belirleme şeklimiz her siyasi partinin kendi şeklidir kendi tarzıdır. Bunu nasıl yaptığımızı da grup toplantımızda açıkladım. Basın toplantısında da açıkladım. AKP'li iki arkadaşımız aday olarak gözükmektedir." dedi.

25 YAŞA ENGEL YOKSA SEÇİMLERİ İKİ AY ÖNE ÇEKMEYE İTİRAZIMIZ YOK

Başbakan Tayyip Erdoğan, seçilme yaşını 25'e indiren yasa etkilenmeyecekse seçimlerin iki ay öncesine çekilmesine itiraz etmeyeceklerini söyledi.

"İPTAL KONUSUNDA KAYGI TAŞIMIYORUM"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini iptal edeceği konusunda kaygı taşımadığını söyledi.