kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Tedavi mi daha zor yoksa korunma mı?

Eşimin babasına akciğer kanseri teşhisi kondu. Amcası ve dedesi de kanserden öldü. Bir kardeşi ise prostat kanserinden ameliyat oldu. Bütün bunlara rağmen "Ben iyiyim, bir şeyim yok" deyip sigarayı bırakmıyor ve sağlığına dikkat etmiyor. Doğru olan önce hastalığa karşı önlem almak, sonra gerekirse tedavi olmak değil mi?

İnsanlar, genellikle hasta olmamak için üzerlerine düşeni yapmakta ihmalkar davranırlar. Sağlığın kıymeti, ancak hastalık veya sakatlık ortaya çıktıktan sonra anlaşılıyor. Sağlığını kaybeden bir kişinin, çare aramak ve eski sağlığına kavuşmak üzere sarf ettiği çaba ve harcadığı kaynakların çok daha azıyla, hastalık ya da sakatlıkların pek çoğundan korunmak mümkün. Örneğin kanser büyük oranda önlenebilir bir hastalık. Üstelik kanserden korunmak için yapmanız gerekenler, öyle çok zor ve güç gerektirecek şeyler değil. Sadece sigara içmemekle, kanser ölümlerinin üçte biri tamamen önlenebilir. Yeme içme alışkanlıklarımızı değiştirerek ve içtiğimiz su ile soluduğumuz havayı temiz tutarak, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınarak, temizlik ve hijyen kurallarına uyup, düzenli spor yaparak çoğu kansere yakalanmaktan kendinizi koruyabilirsiniz.

KORUNMA DAHA UCUZ
Her öğünde yeşil salata ve günde 5-6 kez meyve yiyerek, bol lifli gıdaları tercih ederek, balık, süt ve süt ürünleriyle dost olarak, gıdaları hazırladıktan sonra bekletmeksizin taze taze tüketerek, salamura, turşu türü ve tütsülenmiş gıdalardan uzak kalarak kansere yakalanma riskinizi çok azaltabilirsiniz. Diğer taraftan korunma, tedavi olmaya göre çok daha ekonomik. Aslında bazı hastalıklardan korunmak, hastalığa yakalanmaktan çok daha ucuzdur. Kanser, kalp damar hastalıkları ve inmeler gibi nice hastalıklara yakalanmak için 30-40 yıl sigara veya alkol almak ve yağlı, bol kalorili gıdaları tüketmek gerekiyor. Örneğin akciğer kanseri olmak için günümüzün rayiciyle asgari 15-20 bin YTL ödemek gerekiyor! Sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak; hasta olup, tedavi olmaktan çok daha insanidir. Her ne kadar, tamamen bizim elimizde olmasa da, bu durum sağlığımızı korumak üzere sarf edeceğimiz çabaların karşılıksız kaldığı anlamına gelmez. Bana sorarsanız en iyisi, hasta olup, hastane koridorlarında çare aramaktansa; tedbir alıp sağlığımızı korumaktır. Kaybedilen sağlığı, parayla pulla satın alamazsınız. Sağlığınız için sarf edeceğiniz zaman ve çabalar, kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliktir. Bugün, güç elimizdeyken doğru olanı yapalım. 'Bana bir şey olmaz' aymazlığına kapılmayalım. Herkese olan bize de olabilir. Unutmayalım; biz de başkaları gibi etten kemikteniz!

Hasta haklarıyla ilgili SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.