kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İlginç iddia: Genel Kurula girmeyen vekilin vekilliği düşer

Yeni Haber
AKP Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında TBMM Genel Kurulu'na girmeyen vekillerinin, milletvekilliğinin düşeceği iddiasında bulundu. Fırat, "Anayasa'nın vermiş olduğu görev, TBMM üyelerinin, Genel Kurul'da '367'yi bulmasıdır. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen milletvekillerinin de milletvekilliği düşmüş olması gerekir. Bu milletvekillerinin hukuki olarak tartışılması gerekir" dedi.

TBMM'de Başbakanlık makamında MYK toplantısı devam ederken, gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Mersin Milletvekili Fırat, milletvekillerine hem çağrıda hem de uyarıda bulundu.

MİLLETVEKİLLERİ HUKUKİ TARTIŞMAYA AÇILIR

Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir Anayasal görev olduğunu belirten Fırat, Genel Kurul'a girmeyen milletvekillerinin Anayasa gereği olarak milletvekilliğinin düşeceği iddiasında bulundu. Fırat, "Anayasa'nın vermiş olduğu görev, 367'yi Genel Kurul'da sağlamaktır. 367'yi tersinden okursak, görevini yerine getirmeyen milletvekillerinin milletvekilliği düşer. Çünkü 367'yi sağlamak TBMM üyelerinin görevidir. Bu görev Anayasal görevdir. Bu görev partilerin grup kararı almaksızın doğrudan doğruya şahsi iradeyle alakalıdır. Milletvekillerinin vicdani sorumluluğu bunu gerektirir. Bu sorumluluğu yerine getireceklerini umuyorum" dedi.

CHP MANTIĞI

"Bunun aksini yapmak, CHP mantığıyla hareket etmek" diyen Fırat, Genel Kurul'a girmeyen milletvekillerinin hukuki olarak tartışmaya açılması gerektiği görüşünü savundu.

ERKEN SEÇİM DOĞRU BİR KARAR

Erken seçimden kaçmadıklarını belirten Fırat, "Erken seçim değerlendirmelerini doğru buluyorum. Türkiye'nin zaman kaybetmesindense erken seçime gitmesi çok daha doğrudur. Biz erken seçimden kaçmıyoruz. 'Baskın seçime gidiyorlar' demesinler diye erken seçim düşünmüyoruz. Bunu arzu eden varsa cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra bir tarih belirlenir ve gidilir" diye konuştu.

TACA GOL ATMAK

Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce, erken seçim çağrılarını da değerlendiren Fırat, "Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce, erken seçim kararı almak taca gol atmaktır. Cumhurbaşkanlığı Anayasal bir süreçtir. Bunu hiçbir şekilde durduramazsınız. Biraz Anayasa'yı bilen bunu bilmesi lazım" şeklinde konuştu.

KIZDIRAN SORU


Bu arada, bir gazetecinin "Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri üzerinde ağırlığınız etkiniz var, Onları da '367' bulmak için yakın markaja alacak mısınız" sorusuna "Sizi kınıyorum. Şiddetle bu soruya karşı çıkıyorum" şeklinde sinirlenen Fırat şöyle devam etti; "TBMM üyesi olarak, bir kişinin üstünde benim irademin olduğunu iddia etmek kabul edilir gibi değil. Ben Türkiye'nin milletvekiliyim. Bir bölgenin vekili değilim."

ANKA