kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Şirinevler'de facia: 6 katlı bina çöktü

Yeni Haber
Şirinevler'de çöken binanın 6 katlı olduğu ve içerisinde kalanların bulunduğu bildirildi.

Alınan ilk bilgilere göre, olay yerine ulaşan Kocasinan itfaiye grubu ekipleri, Mahmutbey Yolu 7. Sokak'taki 6 katlı binanın tamamen çöktüğünü merkeze ulaştırdı. Olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.

"BİNA TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILMIŞ"

İstanbul Valisi Muammer Güler, çöken binanın tedbir amaçlı boşaltıldığını söyledi.

Çöken binadan hafif yaralı bir kişinin çıkarıldığını, bir kişinin de enkaz altında yaralı olduğu bilgisine sahip olduklarını söyleyen Güler, enkaz altında kalan vatandaşların çöken binadan eşyalarını almak için binada bulunduklarını belirtti.

KALABALIK KURTARMA EKİPLERİNE ENGEL

Öte yandan olay yerinde toplanan yüzlerce meraklı vatandaş kurtarma çalışmalarını olumsuz yönde etkiledi. Polis itfaiye ve ilk yardım ekiplerinin tüm uyarılarına rağmen olay yerenden ayrılmayan vatandaşlardan bazıları polisin kullandığı biber gazıyla olay yerinden uzaklaştırılmak durumunda kalındı.

Olay yerinde itfaiye sivil savunma ve ilk yardım ekiplerinin kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çok sayıda ambulansın bulunduğu Mahmutbey Caddesi araç trafiğine kapalı bulunuyor.

TOPBAŞ: İŞ MAKİNESİ, BİNANIN TAŞIYICI SİSTEMLERİNE ZARAR VERMİŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şirinevler'deki çöken binanın yan tarafında yapılan temel açma çalışması sırasında iş makinesinin binanın taşıyıcı sistemlerine zarar verdiğini söyledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler ile birlikte olay yerinde inceleme yapan Kadir Topbaş, mikrofonla anons ederek vatandaşların ve basın mensuplarının olay yerine terketmelerini istedi. Kurtarma ekiplerinin sağlıklı çalışması için alanın boşaltılması gerektiğini ifade eden Topbaş, çöken binanın yan tarafında yapılan temel açma çalışması sırasında iş makinesinin binanın taşıyıcı sistemlerine zarar verdiğini söyledi.

Vali Güler ve Başkan Topbaş'ın yanısıra İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da olay yerine geldi.

ENKAZ ALTINDAN BİR KİŞİ ÇIKARILDI

Şirinevler Mahmutbey Yolu 7. Sokak üzerinde bulunan ve saat 18.00 sıralarında çöken 7 katlı binanın enkazı altında kalan Özkan Baysan (28) kurtarıldı.

Binanın enkazı altından çıkarılan Özkan Baysan'a ilk müdahaleyi olay yerinde bulunan sağlık ekipleri yaptı. Baysan'a serum verilerek tedavi altına alındı. Daha sonra Özkan Aysan, Bakırköy Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

SORUŞTURMA YAPILACAK

İstanbul Valisi Muammer Güler, Bahçelievler'de 6 katlı binanın çökmesiyle ilgili olarak, ''yıkım çalışmaları yapılırken bitişikteki binayla ilgili önlemlerin de alınması gerektiğini'' belirterek, ''İş operatöründen tutun, mühendisinden, teknik elemanından veya denetleyicisinden başlayarak bir ihmaller zinciri var. Soruşturma yapılacak'' dedi.

Güler, Mahmutbey Caddesi 7. Sokak'ta çöken binaya ilişkin, olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, öncelikle kurtarma çalışmalarının bitirilmeye çalışıldığını söyledi.

Vali Güler, şunları kaydetti:

''Dinlemeler yapıyorlar. Buradaki uzman arkadaşların hepsi önemli depremlerde görev alan arkadaşlar. Uzman köpekler geldi. Dinlemede kullanılan diğer hassas aletler getirildi. Önce insanlar kurtarılmaya çalışılacak. Enkazın kaldırılması falan önemli şeyler değil. Böylesine üzüntü verici bir olayın belki teselli veren bir noktası, çatırdamanın başlamasından itibaren -ki bunun yarım saate yakın bir süre devam ettiği belirtiliyor- bu süre içerisinde insanların büyük ölçüde boşaltılmasıdır. Binadan ayrılan kişilerin olay yerinde olmaması nedeniyle kimin nerede olduğunu bulmak mümkün değildir.''

Taşıyıcı sisteme bir iş makinesinin zarar vermesinin de ayrıca enteresan bir gelişme olduğunu vurgulayan Güler, ''Bu tip yıkım çalışmaları yapılırken bitişikteki binayla ilgili önlemlerin de alınması lazım. İş operatöründen tutun, mühendisinden, teknik elemanından veya denetleyicisinden başlayarak bir ihmaller zinciri var. Soruşturma yapılacak. Bu bir ihmaldir. Sorumluları olacaktır elbette'' diye konuştu.

KADİR TOPBAŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, medyadan, vatandaşların oturdukları binaların taşıyıcı sistemlerinde meydana gelen tahribatı yetkililere ihbar etmeleri yönünde bilgilendirici yayınlar yapmasını istedi.

Olayın öncesine işaret eden Topbaş, bir müteahhit firmanın yıkım ruhsatı alarak yıkılan binanın yanındaki binayı yıkmaya başladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Tabii ki tekniğine uygun ve dikkatli yıkması lazım. Başında bir teknik eleman olması lazım. Bu yıkım esnasında yandaki binanın bodrum kat seviyesine gelindiğinde, iş makinesi yıkılan binanın taşıyıcı sistemlerini tahrip ediyor ve sistem bozulunca yıkılma emareleri gösteriyor. Etraftan ikazlarla içeridekiler binayı tahliye ediyorlar. Tabii insanlar çıkıyor, eşyaları içeride. Eşyalar için giren çıkanlar var. Birkaç kişinin içeride olabileceği ihtimaliyle bir çalışma yapılıyor. Nitekim bir yaralıya ulaşıldı ama başkaları da var mıdır diye çalışma yapılıyor.''

Denetlemenin önemine de işaret eden Topbaş, ''Mimar ve mühendis odaları, başka şeylerle uğraşacaklarına teknik ekiplerinin ve mensuplarının yapılara nasıl proje yaptıklarını ve yapıları nasıl denetlediğini de takip etmeleri lazım. Bu konunun başında teknik insanların mutlaka olması lazım. Bir iş makinesinin üzerindeki operatöre böyle yoğun bir mahalle arasında bu iş bırakılır mı?'' şeklinde konuştu.

Kadir Topbaş, bir soru üzerine, yıkılan binanın depremde hasar görmesi gibi bir durumun tespit edilmediğini de sözlerine ekledi.