kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

3 yılda 165 bin metrekarelik ofis geliyor

Kiraların her geçen yıl arttığı ve boşluk oranlarının da istikrarlı olarak düştüğü İstanbul'da gelecek 3 yıl içinde 165 bin metrekarelik yeni ofis inşa edilecek..
İstanbul son dönemde tavan yapan arsa fiyatları ile dikkatleri üzerine çekerken ofis piyasasında yaşanan hareketlilik de gözlerden kaçmıyor. Özellikle Levent-Maslak hattında yeni ofis binalarının ve plazaların yapımı hızla devam ederken, şehirdeki A ve B sınıfı ofislerin boşluk oranı da her geçen gün düşmeye devam ediyor. 2006 yılının ilk dokuz ayı dikkate alınarak yapılan araştırmalara göre yüzde 7.50'lik kira getiri oranı ile ofis getirisinde Londra, Paris, Zürih gibi şehirleri geride bırakarak Avrupa şampiyonu olan İstanbul, kira artışı açısından da yüzde 22.7 ile Oslo ve Dublin'in ardından Avrupa 3'üncüsü olmuştu. DTZ Pamir & Soyuer tarafından açıklanan İstanbul Ofis Pazarı 2007 araştırması da İstanbul'un ofislerinde bu yıl da boşluk oranının düşmeye, fiyatların yükselmeye devam ettiğini gösteriyor.

Getiri miktarında azalma var

Hizmetler sektörünün özellikle bankacılık, finans ve sigorta firmalarının oluşturduğu güçlü ofis talebinin ve ekonomik büyümenin de yansımalarıyla artan ticari güven ortamının ofis pazarının gelişmesinde temel itici etkenler olduğu ifade edilen araştırmada, 2006 yılı sonu itibariyle İstanbul ofis pazarında A sınıfı ofis kullanıcılarının yüzde 45'ini finans ve sigorta firmalarının kullandığı kaydedildi. Araştırmada, yılsonu itibariyle İstanbul'daki A sınıfı ofislerde metrekare kiralarının 24 dolara ulaştığı belirtilirken, fiyatların yükselmesinin yıllık getiride bir miktar düşüşe neden olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye'de yabancı sermaye yatırımlarındaki artış beklentisi ile birlikte geleek birkaç yıl içinde finans, bilişim, medya ve teknik hizmetler sektörlerinin önemli ofis talebi oluşturması öngörülüyor. Araştırmaya göre, gelecek 3 yıl içinde ise yeni ofis alanlarında 165 bin 655 metrekarelik bir artış bekleniyor.
Haberin fotoğrafları