kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Öğretmenlere alan seçme sınavı

Yeni Haber
Binlerce öğretmen adayını ilgilendiren ve ilk kez bu yıl öğretmen atamaları için uygulanacak ''Alan Seçme Sınavı'', Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak.

İlk defa öğretmen olarak atanacak adayların yerleştirme işlemlerinde Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile birlikte esas alınacak olan Alan Seçme Sınavı'nın hangi kurum tarafından yapılacağı belli oldu.

Buna göre, bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan ''Alan Seçme Sınavı'', MEB tarafından yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Alan Seçme Sınavı'nı ''KPSS ile aynı oturumda iki aşamalı olarak veya KPSS'den ayrı bir tarihte Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılıp yapılamayacağına'' ilişkin görüş bildirmesi için ÖSYM'ye yazı göndermişti. ÖSYM ise bu sınavı yapmasının mümkün olamayacağını bildirdi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, MEB'e cevaben gönderdiği yazıda, şu görüşleri bildirdi:

''Lisans düzeyinde KPSS, 4 oturumlu olarak düzenlenmekte ve bu oturumlar cumartesi ve pazar günleri sabah ve öğleden sonra yürütülmektedir. Bu nedenle öğretmenlik için alan sınavlarının KPSS ile aynı oturumda yapılması mümkün görülmemektedir. Diğer taraftan öğretmenlik için alan sayısının çok fazla olduğu bilinmektedir. Çok sayıda alan için test hazırlamak ve bunu, testlerin niteliğinden ödün vermeden gerçekleştirmek ÖSYM'nin mevcut kadrosu ve olanakları ile mümkün görülmemektedir.''

ALAN SEÇME SINAVI

Alan Seçme Sınavı, KPSS'den farklı olacak, sınavda öğretmen adaylarının alanlarına yönelik sorular sorulacak.

Resim, beden eğitimi ve müzik alanına yönelik uygulamalı sınav yapılacak. Uygulamalı sınavlar akademisyenlerden oluşan bir jüri tarafından yapılacak.Sınava başvurular, MEB'in internet sayfasından yapılacak. Alan Seçme Sınavı'na girecek öğretmen adayları başvuruda branşlarını belirtecek.

KPSS gibi test şeklinde yapılacak sınavda, sorular, ''matematik ve fen grubu'', ''sosyal bilimler grubu'', ''Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkçe grubu'' için ortak olabilecek. Sorular, Türkiye genelindeki üniversitelerden ortak soru belirleme yöntemiyle seçilecek.

Sınav, merkezi sistem şeklinde olacak. ÖSYM'nin sınav yaptığı merkez sayısı kadar ilde sınav yapılacak. Öğretmen adayının KPSS'den aldığı puanının yüzde 50'si ile Alan Seçme Sınavı'ndan aldığı puanın yüzde 50'si toplanarak elde edilecek toplam puan üzerinden sıralama yapılacak ve puan üstünlüğüne göre atamalar gerçekleştirilecek.

SINAV TARİHİ

ÖSYM'nin 2007-KPSS tarihini belirlemesi ile Alan Seçme Sınavı'nın tarihi de açıklanacak.

MEB tarafından Ağustos ayının ikinci yarısından itibaren öğretmen atamalarının yapılabilmesi için sınav sonuçlarının bu zaman diliminden önce açıklanması gerektiği kaydedildi.

(AA)