kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gül-Mumcu görüşmesi

AA
Yeni Haber
Cumhurbaşkanlığına aday olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ile gerçekleştirdiği görüşme sona erdi. ANAVATAN Genel Merkezindeki görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü.

''ANAVATAN PARTİSİ'NDEN DESTEK İSTEDİM''

Cumhurbaşkanlığına aday olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''Anavatan Partisi'nden bu süreç içinde gayet açık bir şekilde destek istedim. Kararları ne olursa olsun, saygı göstereceğimi hem kendilerine ifade ettim ve bir kez daha ifade ediyorum'' dedi.

Gül, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ile ANAVATAN Genel Merkezi'nde görüştü. Gül, 45 dakika süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

''Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanı seçimlerinde son 2 güne girmiş vaziyetteyiz. Anayasal süreç işliyor. Bu süreç içerisinde de adaylığımı resmen yaptım. TBMM'ye müracaat ettim ve bugün de adaylığımı açıkladım. Bu çerçeve içerisinde demokrasinin en güzel yanı çoğulcu parti sisteminin en güzel yanı diyalogtur, karşılıklı birbirine saygı ve sevgidir.

Bu çerçeve içerisinde biraz önce anamuhalefet partisini ziyaret ettim, şimdi de Anavatan Partisi'ni ziyaret ettim ve Anavatan Partisi'nden bu süreç içinde gayet açık bir şekilde destek istedim. Kararları ne olursa olsun, saygı göstereceğimi hem kendilerine ifade ettim ve bir kez daha ifade ediyorum. Bu toplantıdan dolayı da Sayın Genel Başkan'a teşekkür ediyorum.''

''BUGÜN DE BU TARTIŞMAYI İSİMLER VE ŞAHISLAR ÜZERİNDEN YÜRÜTMEK EĞİLİMİNDE DEĞİLİZ''

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak ''bugün de bu tartışmayı isimler ve şahıslar üzerinden yürütmek eğiliminde olmadıklarını'' belirterek, ''Ne Parlamento çoğunluğunu yok saymak demokratik bir tutumdur, ne de parlamento çoğunluğunun her şeye muktedir olduğunu sanmak demokratik olacaktır'' dedi.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile ANAVATAN Genel Merkezi'nde yaptıkları görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Erkan Mumcu, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladıktan sonra Anavatan Partisi'ni ziyaret ederek destek talebinde bulunduğunu söyleyerek, ''Kendileri için hayırlı olsun dileklerimi ifade ettim, bir kez de kamuoyunun önünde ifade etmek istiyorum'' dedi.

Bu yeni gelişmeyi parti grubunda ya da partinin yetkili kurullarında henüz değerlendirme imkanı bulamadıklarını kaydeden Mumcu, ''Bu süre içerisinde Türkiye'de istikrarın ve demokrasinin kazanması için Anavatan Partisi geçmişten bugüne gösterdiği duyarlılığını göstermeyi sürdürecektir'' dedi. Mumcu, şunları kaydetti:

''Bir kez daha geçmişten beri sürdüregeldiğimiz tutumun altını çizmek istiyorum. Sayın Gül ile görüşmemizde de aynı duyarlılığı tekrar ettim. Bizim için bu konuda doğrusu Türkiye'nin meseleyi şahıslar isimler üzerinden değil, sistem üzerinden tartışması ve soruna kişisel çözümler değil sistem çözümleri bulmasıydı. Geçen zaman ne yazık ki boşa geçirilmiştir. Kalan zamanı olabildiğince değerli kılmak mümkündür.

ANAVATAN bu süreçten Türkiye'nin birtakım demokratik kazanımlarla çıkmasını önemsemektedir. Biz geçmişte ne Sayın Erdoğan'ın ismi ya da şahsı üstünden ne de Sayın Gül ismi ya da şahsı üzerinden tartışma yürütmedik. Bugün de bu tartışmayı isimler ve şahıslar üzerinden yürütmek eğiliminde değiliz. Ne Parlamento çoğunluğunu yok saymak demokratik bir tutumdur, ne de parlamento çoğunluğunun her şeye muktedir olduğunu sanmak demokratik olacaktır. Mesele uzlaşmayla, Türkiye'nin birliğini ve Türkiye'nin istikrarını temin edecek bir uzlaşmayla çözüme doğru ilerlemektir.''

Mumcu, yarın MKYK toplantısında konuyu değerlendireceklerini, MKYK toplantısının ardından milletvekilleriyle bir araya geleceğini ve çıkan sonucu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile ''istişare içinde olmayı, olabildiğince ortak tutum göstermeyi pratik olarak kabul ettiklerini'' anımsatan Mumcu, DYP'nin de konuyu Genel İdare Kurulu'nda (GİK) ele alacağını ve iki partinin kurul toplantılarının ardından ortaya çıkan durumu Ağar ile birlikte değerlendireceklerini ifade etti. Mumcu, ''İnşallah neticesi Türkiye için hayırlı olacaktır'' dedi.

Mumcu, gazetecilerin, genel kurula girip girmeyecekleri yönündeki sorular üzerine konuyu MKYK'da görüşeceklerini tekrarlayarak, şunları kaydetti:

''Bu değerlendirmeyi yapmadan bir şey söylemem doğru olmaz. Kamuoyuna bir şey daha hatırlatmak isterim ki; siyasi partiler bir kişinin iradesiyle yönetilen yapılar değillerdir. Hem Anayasa bağlayıcı karar almayı bu konuda yasaklamaktadır, hem de siyasi partiler kurullar eliyle yönetilirler. En azından Anavatan Partisi demokrasiye içtenlikle inanan bir yapıdır, onun için şu an için söyleyeceğim her şey olsa olsa kişisel görüşlerimi ve eğilimlerimi yansıtır. Ama partinin görüşlerini öğrenebilmem ancak bu kurullarda toplantı yaptıktan sonra mümkün olacaktır. Aklımızda var olan bir kararı gizliyor, saklıyor, açıklamasını erteliyor değiliz.''