kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'den meydan okuyan tarihi teklif

(Cihan)
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Türkiye'den meydan okuyan tarihi teklif
Sözde Ermeni soykırımının yıl dönümünde, Türkiye'nin Ermenistan'a 2005'te yaptığı tarihi teklif, ABD'nin en önemli gazetelerinde, sözde Ermeni soykırımı söylemlerinin arkasında duranlara meydan okuyan bir teklif gibi tam sayfa yayınlandı.

"Haydi, 1915'de gerçekte neler olduğunu birlikte ortaya çıkaralım" ifadelerinin yer aldığı tarihi çağrı, Türk Dışişlerinin ABD'deki lobi çalışmalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ermenistan yönetimine 2005 yılında yapılan, 1915 yılındaki olayları Türk ve Ermeni tarihçilerinden oluşan ortak bir komisyonunun incelemesiyle ilgili teklif, Türk Dışişlerinin lobi faaliyetleri kapsamında bugün ABD'nin en önemli gazetelerinde tam sayfa ilan olarak verildi.

ABD'de tam sayfa yayınlanan ilan, ABD'nin politika ve iş çevrelerinin yoğun olarak ilgilendiği, Washington Times, New York Times, Times, International Herald Tribune ve ABD'de Ermeni nufusunun ve lobilerinin en yoğun olduğu kent Los Angeles'ta yayınlanan Los Angeles Times gazetesinin ABD ve Avrupa baskıları ile ABD Kongre çevrelerinin gazetesi Roll Call'da yayınlandı.

"HAYDİ 1915'DE OLANLARLA İLGİLİ GERÇEĞİ BİRLİKTE ORTAYA ÇIKARALIM"

"Haydi 1915'de olanlarla ilgili gerçeği birlikte ortaya çıkaralım" başlığıyla yayınlanan ilanda, Türkiye'nin Ermenistan'ı tarihi gerçekleri birlikte incelemeye ve araştırmaya davet ettiğine vurgu yapılarak, Türkiye'nin "Ortak Tarihçiler Komisyonu" kurulmasını Ermenistan'a 2005'de teklif ettiği hatırlatıldı.

KOMİSYON ÜÇÜNCÜ TARAFLARA AÇIK OLACAK


ABD'nin önde gelen gazetelerinde tam sayfa yayınlanan ilanda, kurulması teklif edilen bu komisyonun üçüncü taraflara da açık olmasının öngörüldüğü ifadelerine yer verildi.

İlanda yer alan en çarpıcı sözler ise, "Biz geçmişimizle ilgili gerçeklerle yüzleşebiliriz ve Ermeniler'i de aynı şeyi yapmaya davet ediyoruz" şeklinde ilanda yer aldı.

ABD'YE ÇAĞRI, TARİHİ İNCELEME AMACI TAŞIYAN ÇABALARI DESTEKLEYİN

ABD'de yayınlanan ilanda, "Tarihi olaylarla ilgili kanun çıkarmaya yönelik çabaları değil, tarihi inceleme amacı taşıyan çabaları destekleyin" ifadelerine de yer verildi. ABD Başkanı George W. Bush'un Başbakan Erdoğan'nın yaptığı görüşmede, ortak tarihçiler komisyonu kurulması teklifinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler açısından önemli olduğuna dair yaptığı açıklama da yer buldu.