kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ermeni diyasporası 24 Nisan’lara nasıl hazırlanıyor?

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Ermeni diyasporası 24 Nisan’lara nasıl hazırlanıyor?
Bütün dünyada 24 Nisan'ı "Sözde Ermeni soykırımını anma günü" ilan etmek için girişimlerini hızlandıran Ermeni diyasporası, sadece ABD'de 100 milyon dolardan fazla bir bütçe ile propaganda faaliyetleri yürütüyor.

Yurt dışında etkin bir şekilde çalışmalarını sürdüren Ermeni diyasporası, 24 Nisan döneminde faaliyetlerini arttırdı. 24 Nisan'ın sözde soykırım kurbanlarını anma günü olarak kabul ettirmek isteyen diyaspora, bu amaçla milyonlarca dolar harcıyor.

Ermenilerin bulunduğu hemen her ülkede etkili olan diyaspora içine en öne çıkan grup Ermeni Genel Yardımlaşma Birliği olarak kabul ediliyor. Kaynaklar, Amerika ve Fransa'daki Ermeni işadamları tarafından finanse edilen söz konusu grubun, sadece ABD Temsilciler Meclisinde sözde soykırım tasarısının kabul edilmesi için 30 milyon doların üzerinde bir bütçe ayırdığını ifade ediyor. Bu miktara diyasporaya bağlı diğer gruplar da eklenince 100 milyon doların üzerine çıktığı tahmin ediliyor.

Amerika'nın her eyaletinde örgütlenen Ermeni Genel Yardımlaşma Birliği'nin Ermeni Amerikan Üniversitesi adında bir de okulu bulunuyor.
Lobi faaliyetleri dışında basın üzerinde de etkili olan Birlik, Armenian Reporter, Armenian Sentinel, Armenian Weekly, Asbarez, Hairenik Weekly, Massis Weekly, Armenian Forum, Usanogh, Window, Ardzagang Armenian TV, Horizon Armenian TV gibi pek çok basın yayın organını finanse ediyor.

Üniversitelerde de örgütlenen Ermeni diyasporası, Ermeni Öğrenciler Birliği, Ermeni Öğrenci ve Öğretim Görevlileri Derneği gibi topluluklarla gerek öğrenciler gerekse akademisyenler arasında faaliyetlerini sürdürüyor.

Pek çok kez "sadece birkaç milyonluk ülke" olarak anılan Ermenistan, yurtdışındaki bu gücü ve koordineli çalışmaları ile pek çok ülkede sözde soykırım tasarılarının geçmesinin ve 24 Nisan'ın "sözde soykırım kurbanları anma günü" olarak kabul edilmesini sağlıyor.

(ANKA)