kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gül, bağımsız milletvekillerini ziyaret etti

AA
Yeni Haber
Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, 6 bağımsız milletvekilini TBMM'de ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Başbakanın TBMM'deki makamında, bir süre Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ve bir grup AK Parti'li milletvekilleriyle görüştü.

Gül, daha sonra Çiçek ve Salih Kapusuz ile saat 19.00'dan itibaren ilk olarak İzmir Bağımsız Milletvekili Hakkı Akalın'ın TBMM'deki odasında ziyaret etti.

Akalın, ziyarete ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede Gül'e, adaylığının hayırlı olması dileğinde bulunduğunu belirtti. Gül'ün kendisinden destek istediğini ifade eden Akalın, ''Muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleriyle görüşeceğim. Kendilerine, oylamayla ilgili bir tavır belirtmedim'' dedi.

''ERDOĞAN'IN ADAYLIĞINA GÖRE DAHA KUCAKLAYICI''

Abdullah Gül, daha sonra Hatay Bağımsız Milletvekili Fuat Geçen'i ziyaret etti. Geçen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gül'ü, ''AK Parti grubu içinden çıkabilecek en iyi adaylardan biri'' olarak niteleyerek, oylamaya katılıp katılmayacağına ilişkin bir karar vermediğini, bunu bir süre düşüneceklerini söyledi.

Geçen, Gül'ün adaylığının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığına göre daha kucaklayıcı olduğunu ifade ederek, Gül'ün yaptığı bu ziyaretleri çok olumlu bulduğunu bildirdi. Geçen, ''Erdoğan, demokratik olgunluk eksikliği nedeniyle bu tür görüşmeleri yapamadı'' diye konuştu.

''EN AZ GERİLİM YARATACAK İNSAN''

Bayburt Bağımsız Milletvekili Ülkü Güney de Gül'e ''hayırlı olsun'' temennisinde bulunduğunu kaydetti.

Güney, Gül ile yeni tanışmadığını, 15 yıllık bir siyasi birlikteliğinin olduğunu vurgulayan Güney, görüşmede siyasi bir konuşma yapmadıklarını söyledi.

''Anayasa'dan, İçtüzükten anladığım, kendi siyasi anlayışım; seçim günü o toplantıya girerim, oyumu da kullanırım. Bu benim en tabii hakkım'' diyen Güney, şunları kaydetti:

''Abdullah Gül, yapı itibariyle toplumdan uzak bir insan değil. Toplumu kucaklayan, mütevazı biri. Son dönemde Dışişleri Bakanlığı yaparak da siyasette iyice pişti. Gül, AK Parti içindeki ismi geçen adaylardan en az gerilim yaratacak, en çok kabul görecek bir insandır'' diye konuştu.

''DEMOKRASİNİN GÜZELLİĞİ''

Abdullah Gül, daha sonra Mersin Bağımsız Milletvekili Ersoy Bulut, Amasya Bağımsız Milletvekili Mustafa Sayar ve Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez ile de görüştü.

Edinilen bilgiye göre, Akalın, Bulut ve Sayar, oylamalar sırasında birlikte hareket edecekler.

''İsrail Gününe'' katılmak üzere görüşmelerden erken ayrılan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, milletvekillerini ziyaretlerine ilişkin, ''İlk defa bir cumhurbaşkanı adayı, milletvekillerini ziyaret ediyor. Bu, demokrasinin güzelliği. Herkes meseleyi bu açıdan değerlendirmeli'' yorumunda bulundu.

GÜL: ''KARAR, MİLLETVEKİLLERİNİN''

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Gül, adaylığını açıkladıktan sonra önce CHP'yi, ardından Anavatan Partisi'ni ziyaret ettiğini, daha sonra da TBMM'ye gelerek bağımsız milletvekillerini tek tek ziyaret ettiğini söyledi.

Abdullah Gül, ''Aslında demokrasinin güzel taraflarını yaşıyoruz. Belki de ilk defa bir cumhurbaşkanı adayı, milletvekillerini tek tek ziyaret ediyor. Yarın da diğer partilerimizi ziyaret edeceğim. Tabii ki aday olarak bunlar benim görevim. Karar, milletvekillerinindir. Kararlarını nasıl verirlerse versinler, benim için saygındır'' diye konuştu.

Gül, daha sonra TBMM'den ayrıldı.