kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Erdoğan millet kabul etmediği için aday olamadı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Baykal: Erdoğan millet kabul etmediği için aday olamadı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olmadıysa; bu, millet onu kabul etmediği içindir. Bu sonucun alınması, Türkiye'de demokrasinin zaferi ve başarısıdır'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM grubunda, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı seçiminin, AK Parti'nin bir iç işi olarak götürülmek istendiğini savunan Baykal, ''Bugün Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olmadıysa; bu, millet onu kabul etmediği içindir. Milletin cumhurbaşkanlığı anlayışına, Başbakan uygun olmadığı içindir'' dedi.

Bu uyumsuzluğun millet tarafından tespit edildiğini öne süren Baykal, bu sonucun alınmasının, Türkiye'de demokrasinin zaferi ve başarısı olduğunu, büyük bir demokrasi dersi verildiğini ifade etti.

Baykal, bu sonucun alınmasına toplumun pek çok kesiminin büyük katkı sağladığını, pek çok kesimin ise umursamadığını, görmemezlikten geldiğini belirtti.

BAYKAL: 'GÜL'Ü KUTLUYORUM. ADAYLIĞI HAYIRLI OLSUN'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü kutladı. Baykal, ''Onun önünde Türkiye'nin yaşadığı tabloyu görerek, ülkemizi barış ve istikrara kavuşturmak için bir fırsat çıkmıştır'' dedi.Baykal, CHP TBMM Grup toplantısında, Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olmasını da değerlendirdi.

Gül'ün, cumhurbaşkanı aday olarak belirlendiğini ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

''Kendisini kutluyorum. Adaylığı hayırlı olsun. Bundan sonra, adaylığını, Parlamentonun bir ortak sorumluluğu haline dönüştürme konusunda üzerine düşeni yapar. Bunu bir AKP adaylığı halinde sürdürmeyi, öncelikle kendisi reddeder.

Bunu, kendisine hatırlatmayı görev biliyorum. Kendisini bir AKP adayı mantığı içinde sürdürecek olursa, seçilirken de AKP adayı olur. Eğer seçilmeyi başarırsa da Anayasa Mahkemesinden, cumhurbaşkanlığına kadar her noktada önünde çok ciddi sorunlar, engeller kendini gösterir. Onun önünde Türkiye'nin yaşadığı tabloyu görerek, ülkemizi barış ve istikrara kavuşturmak için bir fırsat çıkmıştır.

Artık AKP kimliğini bir yana bırakarak, (Cumhuriyet hükümetinin, Türkiye Cumhuriyetinin, Anayasamızın içtenlikli sahibine dönüşme konusunda samimi bir çabayı sergileyeceğinin) güvenini Türkiye'ye vermek zorundadır. Bunu verirse, kendisi de Türkiye de kazanır. Ama emir kumanda altına girerse, AKP partizanlığının bir uzantısı haline Çankaya'yı dönüştürmeye kalkarsa, bundan kendisi de Türkiye de büyük zarar görür.''